Diabet, alcool: un pahar pe zi s-ar putea să fie de folos

Un pahar de alcool pe zi s-ar putea să fie de folos diabeticilor, spun cercetătorii chinezi. Atenție însă, la depășirea acestei limite, atrag ei atenția.
Cercetările chinezilor arată că un pahar de băutură pe zi, sau un consum ușor sau moeratde alcool ar puea ajuta persoanele cu diabet de tip 2. Cercetarea lor a arătat că diabeticii care consumau zilnic un pic de alcool aveau niveluri mai scăzute ale unui tip de grăsime din sânge numite trigliceride. Însă, alcoolul nu părea să scadă nivelul de zahăr din sânge la persoanele care aveau deja diabet de tip 2, a descoperit recenzia.
Cercetarea a arătat niveluri mai mici de insulină și îmbunătățirea rezistenței la insulină la persoanele care au băut cantități mici, până la moderate de alcool, a declarat autorul principalului studiu, Yuling Chen. Chen este student la medicină la Universitatea de Sud-Est din Nanjing, China.
Această constatare sugerează că „un consum de alcool ușor până la moderat ar putea proteja împotriva diabetului de tip 2”, a spus Chen.
Dar Chen a avertizat că excesul nu ar avea același efect: „Se raportează că un consum ridicat de alcool este un factor de risc pentru diabet”, a mai spus el.
Autorii au defini consumul ușor, pânăla ridicat, drept 20 de grame de alcool pe zi, adică aproximativ 1,5 cutii de bere, un pahar de vin sau un shot de tărie.
American Diabetes Association recomandă persoanelor care beau alcool să facă acest lucru cu moderație - nu mai mult de o băutură pe zi pentru femeile adulte și nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbații adulți.
Dr. Joel Zonszein, directorul Centrului Clinic de Diabet din Centrul Medical Montefiore din New York, a declarat că acestea sunt nivelurile pe care le recomandă pacienților săi cu diabet zaharat de tip 2.
„Puțin alcool poate fi bun pentru dvs. și acest lucru nu este diferit la pacienții cu diabet zaharat tip 2”, a spus el.
Zonszein a mai spus că o problemă este că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și orice persoană cu tip 2 care ia insulină sau alte medicamente care pot provoca un nivel scăzut de zahăr din sânge trebuie să fie mai prudentă cu alcoolul. Uneori poate duce la niveluri periculoase de zahăr din sânge (hipoglicemie).
Nivelul de trigliceride, mai mic
Pentru noile cercetări, Chen și colegii săi au examinat 10 studii anterioare randomizate controlate pe persoane cu diabet zaharat de tip 2. Aceste studii au avut în total 575 de voluntari.
Au fost măsurate o serie de factori legați de diabet și sănătate, inclusiv controlul zahărului din sânge, nivelul insulinei, rezistența la insulină, colesterolul și trigliceridele.
În cadrul studiilor, cercetătorii au descoperit o scădere de aproape 9 miligrame pe decilitru (mg / dL) în nivelurile medii ale trigliceridelor. Un nivel normal de trigliceride este mai mic de 150 mg / dL, conform Institutelor Naționale de Sănătate din S.U.A. Un nivel ridicat de trigliceride este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă.
De asemenea, cercetătorii au observat scăderi ale nivelului de insulină și într-o măsură numită HOMA-IR care evaluează rezistența la insulină. Chen a declarat ca aceste descoperiri sugereaza „ameliorarea rezistentței la insulină la pacienții cu diabet zaharat de tip 2”.
Autorii urmează să prezinte concluziile la o reuniune a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, la Barcelona, Spania. Descoperirile prezentate la întâlniri sunt de obicei considerate preliminare, până când au fost publicate într-un jurnal revizuit de la egal la egal.
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
-
Cum ne afectează oboseala cronică și Long COVID corpul04.09.2025, 14:40
-
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer04.09.2025, 13:28
-
Utilizarea telefonului pe toaletă crește riscul de a dezvolta hemoroizi04.09.2025, 11:46
-
Cofeina slăbește efectul antibioticelor04.09.2025, 10:05
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.