Hipertensiunea, ce facem greșit de ne îmbolnăvim. Prof dr Dragoș Vinereanu explică EXCLUSIV

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Hipertensiune
Hipertensiune

Hipertensiunea este o problemă extrem de serioasă care, dacă nu este prevenită sau remediată la timp, duce la apariția a numeroase boli, nu doar a celor cardiovasculare, arată, EXCLUSIV la DC Medical, prof dr Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Lucruri pe care le facem în viața de zi cu zi ne îmbolnăvesc, iar prima care apare este, de regulă, hipertensiunea. Din păcate, însă, dacă nu acționăm din timp, aceasta ne poate afecta definitiv și irevocabil nu doar inima, ci și alte organe, fiind factor principal de declanșare a mai multor boli, în afară d ecele cardiovasculare. Pentru că mâine, 24 septembrie, punctăm Ziua Mondială a Inimii, prof dr Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie, explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, care sunt aceste greșeli și cum pot fi ele remediate.

DC MEDICAL: De la ce apare hipertensiunea, ce facem greșit în viața de zi cu zi de ajungem să avem hipertensiune? Hipertensiunea poate fi și „moștenire de familie"

Prof.dr. Dragoș Vinereanu: Într-o măsură relativ mică hipertensiunea arterială este determinată de factori nemodificabili cum ar fi ereditatea, adică „moștenirea de familie", vârsta sau sexul. Hipertensiunea arterială se dezvoltă mai frecvent după vârsta de 40 de ani și apare mai des la bărbați, față de femei. Vedem însă tot mai multe cazuri la vârstă adultă tânără. La 35-45 de ani oamenii nu cred că sunt la risc și nu știu că, de obicei, hipertensiunea nu prezintă simptome. În consecință, nu se tratează și se ajunge direct la evenimente severe, cum ar fi infarctul miocardic sau AVC. În cazul a peste 95% dintre hipertensivi nu se poate preciza o cauză anume a acesteia, iar printre „vinovați" se numără bolile renale cronice, unele boli endocrine, etc. De asemenea, caracteristici negative ale stilului de viață modern influențează și tensiunea arterială. Acești factori sunt modificabili, adică prin corectarea și eliminarea lor putem preveni apariția și efectele hipertensiunii arteriale. Astfel de factori sunt fumatul, stresul emoțional, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, obezitatea, aportul ridicat de sare, o dietă dezechilibrată prea puțin bogată în fructe și legume.


Hipertensiunea, când este reversibilă

DC MEDICAL: Care este tensiunea normală, prehipertensiunea și hipertensiunea?

Prof.dr. Dragoș Vinereanu: Se consideră hipertensiune valori mai mari sau egale cu 140/90 mmHg. Valori considerate normale sunt 120-129/80-84 mmHg. Între 130-139 și 85-89 mmHg se consideră tensiune arterială normal-înaltă.

DC MEDICAL: Este hipertensiunea reversibilă? Dar prehipertensiunea?

Prof.dr. Dragoș Vinereanu: De cele mai multe ori, hipertensiunea este influențată de stilul de viață. În anumite cazuri, la vârste tinere, înainte ca această afecțiune să își fi lăsat amprenta prin efecte negative ireversibile, modificări importante și pe termen lung ale obiceiurilor de zi cu zi pot menține sub control tensiunea arterială. Foarte important este însă ca pacientul să își măsoare în mod regulat tensiunea arterială, să noteze modificări și să consulte medicul cardiolog pentru cea mai potrivită conduită terapeutică. Numai astfel pot fi prevenite complicațiile severe și ireversibile.

DC MEDICAL: Ce boli declanșează hipertensiunea?

Prof.dr. Dragoș Vinereanu: Cele mai importante complicații ale hipertensiunii arteriale sunt insuficiența cardiacă, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral (AVC), insuficiența renală. Trebuie să știm că o tensiune arterială crescută are două mari efecte negative asupra organismului nostru: îmbătrânirea vaselor și suprasolicitarea inimii. De asemenea, hipertensiunea apărută la vârstă adultă tânără și netratată este asociată problemelor cognitive, care apar mai târziu în viață.

Hipertensiunea, tratamente

DC MEDICAL: Cum se tratează hipertensiunea și poate fi ea ținută sub control?

Prof.dr. Dragoș Vinereanu: Primul pas pentru ținerea sub control a hipertensiunii este măsurarea regulată și corectă a tensiunii arteriale. Pentru a ști cum, oricine poate consulta broșura pentru pacienți de pe site-ul Societății Române de Cardiologie (cardioportal.ro), în secțiunea pentru pacienți, sau de pe pagina campaniei de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială" de pe www.pentrucaasaspunuu.ro

Apoi trebuie să știm că tratăm hipertensiunea și urmărim scăderea valorilor tensionale pentru a preveni apariția complicațiilor cardiovasculare, cerebrale și renale. Întrucât la producerea acestor evenimente contribuie și alți factori, pacienții trebuie să știe că tratamentul antihipertensiv se face concomitent cu tratamentul care vizează și factorii de risc asociați (diabet, colesterol crescut). Tratamentul va continua toată viața, deoarece, după oprirea tratamentului, tensiunea arterială reîncepe să crească.

În al treilea dar nu ultimul rând, respectarea unui stil de viață sănătos este la fel de importantă ca tratamentul medicamentos: oprirea fumatului, reducerea aportului de sare, creșterea consumului de fructe și legume, reducerea greutății, efortul fizic. Cel mai la îndemână tip de exercițiu fizic, fără mult efort sau costuri inutile, este mersul pe jos, susținut, timp de jumătate de oră zilnic.

O scădere chiar ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

DC MEDICAL: Știu că recent ați participat la Congresul European și Mondial de Cardiologie,desfășurate simultan, la Paris. Ce e nou în materie de cardiologie la nivel european?

Prof. Dr. Dradoș Vinereanu: Principalele noutăți prezentate în cadrul acestui congres au fost legate de apariția noilor ghidurilor ale Societății Europene de Cardiologie, pe care Societatea Română de Cardiologie le adoptă integral. Este vorba de ghidul de diabet, prediabet și boli cardiovasculare, ghidul de sindroame coronariene cronice, ghidul de dislipidemii, ghidul de tahicardii supraventriculare și ghidul de trombebolism pulmonar acut. Toate acestea sunt, fiecare în mod diferit, legate de hipertensiunea arterială. Vom dezbate noutățile în cadrul Congresului Societății Române de Cardiologie de luna aceasta, pentru cea mai potrivită aplicare în îngrijirea pacienților români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel