Diabet, cum să evitați epuizarea fizică și psihică

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Nu există nici o îndoială, gestionarea diabetului în fiecare zi aduce mari recompense întregii sănătăți. Dar uneori efortul privind numărarea carbohidraților, verificarea glicemiei, efectuarea exercițiilor fizice, luarea medicamentelor poate părea prea mult. Din când în când, s-ar putea să vă simțiți obosiți și frustrați, mai ales dacă nu obțineți rezultatele pe care le doriți. Acest lucru poate duce la burnout, acea stare de epuizare fizică și psihică. Iată semnele precoce care vă ajută să recunoașteți această stare și s-o evitați.

Ai obosit să faci față diabetului și îți vine să renunți pentru o vreme, uneori pentru o perioadă lungă de timp? Sentimentul este de înțeles. Cum să te păstrezi, să ai grijă de tine, fără să fi copleșit, îți explică medicii de la WebMD.com, care te ajută să recunoști semnele precoce de burnout.

Adesea aceste semne sunt de fapt lucrurile pe care nu le faceți, cum ar fi: nu luați medicamentele așa cum vi s-a prescris, nu verificați zahărul din sânge atât de des sau deloc, nu faceți exerciții ca de obicei, nu respectați planul de masă.

Uneori, un eveniment sau o situație poate declanșa burnout. Este posibil să nu puteți evita toți factorii declanșatori, dar este important să știți când ceva poate afecta îngrijirea diabetului, cum ar fi: stresul din familia ta sau de la locul de muncă, o nouă problemă de sănătate legată de diabet, stresul de la banii și timpul acordat bolii, senzație de uzură.

Salvează-te de la epuizare

Nu aștepta până când nu mai poți lua măsuri. Aceste sfaturi te pot ajuta să te întorci mai ușor de la marginea prăpastiei, care este epuizarea fizică și psihică. Nu încerca să faci diabetul perfect. Este imposibil să fii "în permanență" bine. Vor fi zile bune și zile rele. În plus, există multe lucruri pe care nu le poți prezice, cum ar fi obținerea unor glicemii diferite după ce ai mâncat sau ai făcut antrenamentul obișnuit.

Pași mici

Faceți doar un singur lucru pe zi, care vă ajută să aveți grijă de voi înșivă. Păstrați obiective mai mari, cum ar fi scăderea hemoglobinei glicozilate, încercând să vă concentrați pe obiectivele mici, cum ar fi să beți mai multă apă și să consumați mai puține băuturi dulci.

Ia o pauză

Diabetul nu ia o vacanță, dar poți pentru puțin timp să-ți iei liber. Poate că asta înseamnă o noapte liberă de la planul alimentar sau verificarea mai puțin frecventă a zahărului din sânge, doar pentru câteva zile. Înainte de a face asta, cere-i medicului să te ajute să planifici și să fii în siguranță. De asemenea, informează pe cineva apropiat să știe ce face în cazul în care există o problemă.

Deconectează-te

Instrumentele pentru diabet pot fi copleșitoare. Pompa de insulină sau monitorul continuu al glucozei (CGM) sunt întotdeauna acolo să-ți reamintească să faci ceva sau să verifici ceva. Unii oameni își deconectează pompa de insulină pentru o zi, alții fac același lucru cu CGM-ul lor și folosesc glucometrul. Este nevoie de o planificare pentru a trece la manevrele manuale.

Echipa de îngrijire a sănătății a trecut împreună cu tine prin unele dintre cele mai mari provocări de gestionare a diabetului zaharat. Amintiți-vă împreună de succesele repurtate și verifică dacă obiectivele tale sunt realiste. Întotdeauna vor exista suișuri și coborâșuri în diabet, dar recunoașterea lor și pregătirea pentru ele te vor ajuta să stai departe de burnout.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel