Diabet: Dieta bogată în grăsimi provoacă rezistența la insulină
Cercetătorii au descoperit cum alimentele pe care le includem în dietă ne pot slăbi sistemul imunitar intestinal, care determină apariția rezistenței la insulină și duc la diabet.
Un număr tot mai mare de cercetări arată că în timpul obezității, sistemul nostru imunitar răspunde adesea la componente ale bacteriilor care „se scurg" prin țesutul intestinal și care au ca rezultat inflamația. La rândul ei, inflamația poate conduce la rezistența la insulină, care predispune la diabet.
Lipsa unei proteine declanșează rezistență la insulină și diabet
Într-o nouă cercetare publicată în jurnalul Nature Communications astăzi, dr. Dan Winer, om de știință de la Institutul de cercetare al Spitalului General din Toronto și de la Departamentul de patologie al rețelei de sănătate universitară (UHN) și echipa sa, inclusiv studenții absolvenți Helen Luck și Saad Khan și co - autorul principal Dr. Shawn Winer de la Spitalul St. Michael, evidențiază modul în care o dietă bogată în grăsimi influențează o componentă a sistemului imunitar intestinal - celule B, în special cele care produc o proteină numită IgA.
„Am descoperit că în timpul obezității, există niveluri mai scăzute ale unui tip de celule B în intestin care produc un anticorp numit IgA", spune autorul principal Helen Luck.
„IgA este produs în mod natural de corpurile noastre și este crucial pentru reglarea bacteriilor care trăiesc în intestinul nostru. Acționează ca un mecanism de apărare care ajută la neutralizarea bacteriilor potențial periculoase care profită de schimbări aduse mediului, cum ar fi atunci când consumăm o dietă grasă sau dezechilibrată".
În experimentele lor, ei au observat, de asemenea, că modelele pre-clinice deficiente de IgA, care nu au IgA protector, au înrăutățit nivelul glicemiei atunci când au fost alimentate cu o dietă bogată în grăsimi. De asemenea, transplantul de bacterii intestinale din aceste modele deficitare de IgA în modele care nu aveau bacterii intestinale a fost capabil să transfere boala, demonstrând că IgA poate regla cantitățile de bacterii dăunătoare din intestin în timpul obezității legate de dietă.
În colaborare cu o echipă de cercetare în chirurgia bariatrică la UHN, condusă de Dr. Johane Allard și Dr. Herbert Gaisano, echipa a văzut niveluri crescute de IgA în scaunul pacienților la scurt timp după intervenția chirurgicală bariatrică, susținând importanța IgA și a sistemului imunitar intestinal la oameni obezi.
Ar putea fi controlate bacteriile din intestin
În concluzie, cercetarea evidențiază o conexiune robustă între dietele bogate în grăsimi, obezitatea și lipsa IgA intestinală în promovarea inflamației și a rezistenței la insulină. Cunoașterea faptului că această clasă de anticorpi reglează bacteriile patogene și protejează împotriva unui „intestin cu scurgeri" și complicații suplimentare ale obezității, este un instrument puternic în lupta împotriva diabetului, arată oamenii de știință.
„Dacă putem stimula aceste celule IgA B sau produsele lor, atunci este posibil să putem controla tipul de bacterii din intestin", spune dr. Dan Winer. „În special cele care sunt mai susceptibile de a fi legate de inflamație și, în cele din urmă, de rezistența la insulinaă. Pe viitor, aceasta lucrare ar putea constitui baza pentru noi biomarkeri imunitari intestinali sau terapii pentru obezitate și complicațiile sale, precum rezistența la insulină și diabetul de tip 2", a mai arătat cercetătorul.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
