Diabet: Dieta bogată în grăsimi provoacă rezistența la insulină

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimente
Alimente

Cercetătorii au descoperit cum alimentele pe care le includem în dietă ne pot slăbi sistemul imunitar intestinal, care determină apariția rezistenței la insulină și duc la diabet.

Un număr tot mai mare de cercetări arată că în timpul obezității, sistemul nostru imunitar răspunde adesea la componente ale bacteriilor care „se scurg" prin țesutul intestinal și care au ca rezultat inflamația. La rândul ei, inflamația poate conduce la rezistența la insulină, care predispune la diabet.

Lipsa unei proteine declanșează rezistență la insulină și diabet

Într-o nouă cercetare publicată în jurnalul Nature Communications astăzi, dr. Dan Winer, om de știință de la Institutul de cercetare al Spitalului General din Toronto și de la Departamentul de patologie al rețelei de sănătate universitară (UHN) și echipa sa, inclusiv studenții absolvenți Helen Luck și Saad Khan și co - autorul principal Dr. Shawn Winer de la Spitalul St. Michael, evidențiază modul în care o dietă bogată în grăsimi influențează o componentă a sistemului imunitar intestinal - celule B, în special cele care produc o proteină numită IgA.

„Am descoperit că în timpul obezității, există niveluri mai scăzute ale unui tip de celule B în intestin care produc un anticorp numit IgA", spune autorul principal Helen Luck.

„IgA este produs în mod natural de corpurile noastre și este crucial pentru reglarea bacteriilor care trăiesc în intestinul nostru. Acționează ca un mecanism de apărare care ajută la neutralizarea bacteriilor potențial periculoase care profită de schimbări aduse mediului, cum ar fi atunci când consumăm o dietă grasă sau dezechilibrată".

În experimentele lor, ei au observat, de asemenea, că modelele pre-clinice deficiente de IgA, care nu au IgA protector, au înrăutățit nivelul glicemiei atunci când au fost alimentate cu o dietă bogată în grăsimi. De asemenea, transplantul de bacterii intestinale din aceste modele deficitare de IgA în modele care nu aveau bacterii intestinale a fost capabil să transfere boala, demonstrând că IgA poate regla cantitățile de bacterii dăunătoare din intestin în timpul obezității legate de dietă.

În colaborare cu o echipă de cercetare în chirurgia bariatrică la UHN, condusă de Dr. Johane Allard și Dr. Herbert Gaisano, echipa a văzut niveluri crescute de IgA în scaunul pacienților la scurt timp după intervenția chirurgicală bariatrică, susținând importanța IgA și a sistemului imunitar intestinal la oameni obezi.

Ar putea fi controlate bacteriile din intestin

În concluzie, cercetarea evidențiază o conexiune robustă între dietele bogate în grăsimi, obezitatea și lipsa IgA intestinală în promovarea inflamației și a rezistenței la insulină. Cunoașterea faptului că această clasă de anticorpi reglează bacteriile patogene și protejează împotriva unui „intestin cu scurgeri" și complicații suplimentare ale obezității, este un instrument puternic în lupta împotriva diabetului, arată oamenii de știință.

„Dacă putem stimula aceste celule IgA B sau produsele lor, atunci este posibil să putem controla tipul de bacterii din intestin", spune dr. Dan Winer. „În special cele care sunt mai susceptibile de a fi legate de inflamație și, în cele din urmă, de rezistența la insulinaă. Pe viitor, aceasta lucrare ar putea constitui baza pentru noi biomarkeri imunitari intestinali sau terapii pentru obezitate și complicațiile sale, precum rezistența la insulină și diabetul de tip 2", a mai arătat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel