Diabet tip 2, obezitate: ce rol joacă ADN-ul, mediul și mâncarea
Apariția diabetului de tip 2 și obezității ar fi legate de ADN, mai precis de procesul de fixare a unor radicali organici (metili) în ADN, susține un studiu.
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au analizat recent studii cu participanți umani care au investigat modul în care metilarea – un proces de fixare a unor radicali organici - ADN-ului ar contribui la obezitate și diabetul de tip 2.
În demersul lor au plecat de la ideea că mediul și stilul nostru de viață pot afecta funcția genelor fără a modifica codul genetic. S-au mai întrebat de ce unele persoane slăbesc mai repede decât altele chiar dacă urmează aceeași regim alimentar sau aceleșai exerciții fizice, dar și de ce unii oameni dezvoltă diabet de tip 2 în timp ce alții nu, chiar și atunci când riscul lor genetic este similar. Și-au zis că epigenetica le-ar putea da niște răspunsuri la unele întrebări, se arată pe medicalnewstoday.com.
Diabet tip 2, obezitate: ce este epigenetica
Epigenetica este acea ramură a geneticii care studiază variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător. Este studiul schimbărilor în funcția genetică, fără alterarea codului genetic sau a genomului.
Modificările epigenetice reprezintă un mod prin care e influențată felul în care funcționează o genă. Metilarea ADN – un proces de fixare a radicalilor liberi numiți metili - este un tip de modificare epigenetică. Această metilare oprește o genă. E de știut că moștenim niște markeri epigenetici de la părinți, însă mulți apar în mod spontan și se schimbă în timpul vieții.
„Epigenetica este încă un domeniu de cercetare relativ nou, dar acum știm că mecanismele epigenetice joacă un rol important în dezvoltarea bolii", afirma unul dintre autorii studiului, Charlotte Ling, profesor la Centrul de Diabet de la Universitatea Lund, explică într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.
Ce au descoperit cercetătorii
În analiza lor, oamenii de știință suedezi au descoperit o serie de modificări epigenetice pe tot genomul care ar putea prezice indicele de masă corporală al unei persoane într-o oarecare măsură. Au comparat metilarea ADN-ului din structurile ce produc insulină din pancreas la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și la oameni ce nu au această afecțiune. Au găsit aproape 26.000 de regiuni diferite între cele două grupuri, dar cercetătorii nu știu încă dacă aceste modificări sunt cauza sau efectul diabetului de tip 2.
Sunt studii ce leagă obezitatea și diabetul cu dietele occidentale care conțin niveluri ridicate de grăsimi și zahăr. Un alt factor ce modifică modul epigenomul - cuprinde toți compușii chimici care influențează activitatea genelor genomului; acești compuși nu fac parte din secvența de ADN, dar sunt atașați ADN-ului (conform descopera.org) - este mișcarea.
În ce privește generația următoare, alte studii demonstrează că o generație poate transmite la următoarea markerii epigenetici asociați cu obezitatea și diabetul de tip 2. La om, acest tip de cercetare este încă la început.
Potrivit unui alt studiu, copiii unei mame cu diabet de tip 2 în timpul sarcinii au avut un risc mai mare de a dezvolta la maturitate obezitate și diabet de tip 2 decât copiii mamelor fără diabet.
Rezultatele
Cercetătorii suedezi au venit cu ideea să folosească metilarea ADN-ului în anumite porțiuni din genom ca biomarkeri ca să ajute la identificarea acelor indivizi cu risc crescut de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2. Astfel s-ar putea interveni din timp.
Studiul a fost publicat în revista Cell Metabolism. Poate fi găsit AICI.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
