Diabet tip 2: semne care apar cu 20 de ani înaintea diagnosticului
Sunt anumite indicii, printre care glicemia pe nemâncate (a jeun), care pot semnala un diabet tip 2 cu mult înainte de instalarea prediabetului, potrivit unui studiu japonez prezentat la Congresul European...
Primele semne ale unui diabet tip 2 pot fi identificate cu 20 de ani înaintea diagnosticului, arată noul studiu citat de Science Daily.
Cercetătorii japonezi au monitorizat 27.392 de adulți care nu sufereau de diabet, în perioada 2005-2016. În acest interval, 1.067 de participanți din grupul respectiv au făcut diabet tip 2, iar 4.781 de oameni au dezvoltat prediabet. Autorii au constatat că la acești pacienți erau prezenți următorii factori de risc: greutate corporală peste limite normale, glicemia a jeun și rezistența la insulină au crescut treptat în cei 10 ani care au precedat diagnosticul.
Glicemia este considerată însă cel mai relevant factor în prognosticul diabetului.
„Majoritatea persoanelor care fac diabet tip 2 trec prin stadiul de prediabet, iar rezultatele noastre sugerează că markerii metabolici ai diabetului pot fi detectați chiar cu 20 de ani înaintea diagnosticului”, a declarat dr. Hiroyuki Sagesaka de la spitalul Aizawa din Matsumoto (Japonia). El spune că „ar trebui intervenit mult mai devreme de stadiul pediabetului pentru a preveni apariția unui diabet în adevăratul sens al cuvântului”. În acest sens, îmbunătățirea stilului de viață reprezintă cea mai importantă măsură de prevenție.
-
Chiar și 2 țigări pe zi îți pot crește riscul de moarte cu 60%19.11.2025, 22:46
-
-
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii19.11.2025, 20:56
-
-
Pastila care ar putea elimina colonoscopia19.11.2025, 18:10
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
