Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool

De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Vezi și: Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești
Un studiu realizat de Keck Medicine of USC arată că persoanele care consumă alcool în cantități mari și suferă de diabet, hipertensiune arterială sau obezitate abdominală au un risc de până la 2,4 ori mai mare de a dezvolta boli hepatice avansate. Aceste afecțiuni pot amplifica efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului, conducând la leziuni severe.
Legătura dintre sănătatea cardiometabolică și ficat
Cercetarea, publicată pe 3 februarie în Clinical Gastroenterology and Hepatology, subliniază că nu toți consumatorii de alcool sunt expuși în mod egal riscului de boli hepatice. Conform studiului, diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința mare a taliei sunt factori esențiali care predispun ficatul la deteriorare.
"Rezultatele identifică un segment de populație cu risc foarte ridicat de boală hepatică și sugerează că problemele de sănătate preexistente pot avea un impact major asupra modului în care alcoolul afectează ficatul", a declarat Brian P. Lee, MD, MAS, hepatolog și specialist în transplant hepatic la Keck Medicine, precum și investigator principal al studiului.
Diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința abdominală crescută (peste 88 cm la femei și 102 cm la bărbați) fac parte dintr-un grup mai larg de cinci factori de risc cardiometabolici.
Aceste afecțiuni, deseori asociate cu obezitatea, cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, ele contribuie la acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la fibroză hepatică – o cicatrizare progresivă a ficatului.
Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Creșterea consumului de alcool și efectele sale
Consumul de alcool a crescut semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19, subliniază Lee. Această tendință, combinată cu prevalența ridicată a factorilor de risc cardiometabolici, a determinat cercetătorii să analizeze care dintre acești factori predispun ficatul la deteriorare din cauza alcoolului.
Folosind date din National Health and Nutrition Examination Survey, care include informații de la peste 40.000 de participanți, cercetătorii au studiat legătura dintre consumul excesiv de alcool, factorii de risc cardiometabolici și apariția fibrozei hepatice semnificative.
Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel:
- Pentru femei: peste 1,5 băuturi pe zi (20 grame de alcool).
- Pentru bărbați: peste 2 băuturi pe zi (30 grame de alcool).
Ficat - FOTO: Freepik@zeeshanhaidersiyal05
Categorii vulnerabile
Studiul a arătat că băutorii cronici care suferă de diabet sau obezitate abdominală sunt de 2,4 ori mai predispuși să dezvolte boli hepatice avansate, iar cei cu hipertensiune arterială au un risc de 1,8 ori mai mare. În schimb, alți doi factori de risc cardiometabolici – trigliceridele ridicate și un nivel scăzut de colesterol "bun" (HDL) – au avut o corelație mai slabă cu bolile hepatice.
De ce sunt acești factori de risc atât de periculoși
Deși studiul nu a analizat exact motivele pentru care diabetul, hipertensiunea și obezitatea abdominală sunt cei mai periculoși factori pentru ficat, Lee consideră că aceștia au un mecanism comun de favorizare a acumulării de grăsime în ficat. Dacă acest lucru este combinat cu depozitele suplimentare de grăsime cauzate de consumul excesiv de alcool, riscul de deteriorare hepatică crește semnificativ.
"Studiul nostru nu sugerează că persoanele fără acești factori de risc pot consuma alcool în exces fără probleme. Știm că alcoolul este toxic pentru ficat, iar toți băutorii cronici sunt expuși riscului de boli hepatice avansate", avertizează Lee.
Apel pentru monitorizare medicală personalizată
Lee speră că rezultatele acestui studiu îi vor încuraja pe oameni să își evalueze profilul de risc individual atunci când iau decizii legate de consumul de alcool. De asemenea, el consideră că medicii ar trebui să ofere screening-uri și intervenții personalizate pentru persoanele care consumă alcool și prezintă factori de risc cardiometabolici, astfel încât deteriorarea ficatului să fie depistată din timp și tratată corespunzător.
-
-
-
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy19.09.2025, 22:23
-
-
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.