Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Vezi și: Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești
Un studiu realizat de Keck Medicine of USC arată că persoanele care consumă alcool în cantități mari și suferă de diabet, hipertensiune arterială sau obezitate abdominală au un risc de până la 2,4 ori mai mare de a dezvolta boli hepatice avansate. Aceste afecțiuni pot amplifica efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului, conducând la leziuni severe.
Legătura dintre sănătatea cardiometabolică și ficat
Cercetarea, publicată pe 3 februarie în Clinical Gastroenterology and Hepatology, subliniază că nu toți consumatorii de alcool sunt expuși în mod egal riscului de boli hepatice. Conform studiului, diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința mare a taliei sunt factori esențiali care predispun ficatul la deteriorare.
"Rezultatele identifică un segment de populație cu risc foarte ridicat de boală hepatică și sugerează că problemele de sănătate preexistente pot avea un impact major asupra modului în care alcoolul afectează ficatul", a declarat Brian P. Lee, MD, MAS, hepatolog și specialist în transplant hepatic la Keck Medicine, precum și investigator principal al studiului.
Diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința abdominală crescută (peste 88 cm la femei și 102 cm la bărbați) fac parte dintr-un grup mai larg de cinci factori de risc cardiometabolici.
Aceste afecțiuni, deseori asociate cu obezitatea, cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, ele contribuie la acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la fibroză hepatică – o cicatrizare progresivă a ficatului.
Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Creșterea consumului de alcool și efectele sale
Consumul de alcool a crescut semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19, subliniază Lee. Această tendință, combinată cu prevalența ridicată a factorilor de risc cardiometabolici, a determinat cercetătorii să analizeze care dintre acești factori predispun ficatul la deteriorare din cauza alcoolului.
Folosind date din National Health and Nutrition Examination Survey, care include informații de la peste 40.000 de participanți, cercetătorii au studiat legătura dintre consumul excesiv de alcool, factorii de risc cardiometabolici și apariția fibrozei hepatice semnificative.
Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel:
- Pentru femei: peste 1,5 băuturi pe zi (20 grame de alcool).
- Pentru bărbați: peste 2 băuturi pe zi (30 grame de alcool).

Ficat - FOTO: Freepik@zeeshanhaidersiyal05
Categorii vulnerabile
Studiul a arătat că băutorii cronici care suferă de diabet sau obezitate abdominală sunt de 2,4 ori mai predispuși să dezvolte boli hepatice avansate, iar cei cu hipertensiune arterială au un risc de 1,8 ori mai mare. În schimb, alți doi factori de risc cardiometabolici – trigliceridele ridicate și un nivel scăzut de colesterol "bun" (HDL) – au avut o corelație mai slabă cu bolile hepatice.
De ce sunt acești factori de risc atât de periculoși
Deși studiul nu a analizat exact motivele pentru care diabetul, hipertensiunea și obezitatea abdominală sunt cei mai periculoși factori pentru ficat, Lee consideră că aceștia au un mecanism comun de favorizare a acumulării de grăsime în ficat. Dacă acest lucru este combinat cu depozitele suplimentare de grăsime cauzate de consumul excesiv de alcool, riscul de deteriorare hepatică crește semnificativ.
"Studiul nostru nu sugerează că persoanele fără acești factori de risc pot consuma alcool în exces fără probleme. Știm că alcoolul este toxic pentru ficat, iar toți băutorii cronici sunt expuși riscului de boli hepatice avansate", avertizează Lee.
Apel pentru monitorizare medicală personalizată
Lee speră că rezultatele acestui studiu îi vor încuraja pe oameni să își evalueze profilul de risc individual atunci când iau decizii legate de consumul de alcool. De asemenea, el consideră că medicii ar trebui să ofere screening-uri și intervenții personalizate pentru persoanele care consumă alcool și prezintă factori de risc cardiometabolici, astfel încât deteriorarea ficatului să fie depistată din timp și tratată corespunzător.
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
