Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Vezi și: Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești
Un studiu realizat de Keck Medicine of USC arată că persoanele care consumă alcool în cantități mari și suferă de diabet, hipertensiune arterială sau obezitate abdominală au un risc de până la 2,4 ori mai mare de a dezvolta boli hepatice avansate. Aceste afecțiuni pot amplifica efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului, conducând la leziuni severe.
Legătura dintre sănătatea cardiometabolică și ficat
Cercetarea, publicată pe 3 februarie în Clinical Gastroenterology and Hepatology, subliniază că nu toți consumatorii de alcool sunt expuși în mod egal riscului de boli hepatice. Conform studiului, diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința mare a taliei sunt factori esențiali care predispun ficatul la deteriorare.
"Rezultatele identifică un segment de populație cu risc foarte ridicat de boală hepatică și sugerează că problemele de sănătate preexistente pot avea un impact major asupra modului în care alcoolul afectează ficatul", a declarat Brian P. Lee, MD, MAS, hepatolog și specialist în transplant hepatic la Keck Medicine, precum și investigator principal al studiului.
Diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința abdominală crescută (peste 88 cm la femei și 102 cm la bărbați) fac parte dintr-un grup mai larg de cinci factori de risc cardiometabolici.
Aceste afecțiuni, deseori asociate cu obezitatea, cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, ele contribuie la acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la fibroză hepatică – o cicatrizare progresivă a ficatului.
Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Creșterea consumului de alcool și efectele sale
Consumul de alcool a crescut semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19, subliniază Lee. Această tendință, combinată cu prevalența ridicată a factorilor de risc cardiometabolici, a determinat cercetătorii să analizeze care dintre acești factori predispun ficatul la deteriorare din cauza alcoolului.
Folosind date din National Health and Nutrition Examination Survey, care include informații de la peste 40.000 de participanți, cercetătorii au studiat legătura dintre consumul excesiv de alcool, factorii de risc cardiometabolici și apariția fibrozei hepatice semnificative.
Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel:
- Pentru femei: peste 1,5 băuturi pe zi (20 grame de alcool).
- Pentru bărbați: peste 2 băuturi pe zi (30 grame de alcool).

Ficat - FOTO: Freepik@zeeshanhaidersiyal05
Categorii vulnerabile
Studiul a arătat că băutorii cronici care suferă de diabet sau obezitate abdominală sunt de 2,4 ori mai predispuși să dezvolte boli hepatice avansate, iar cei cu hipertensiune arterială au un risc de 1,8 ori mai mare. În schimb, alți doi factori de risc cardiometabolici – trigliceridele ridicate și un nivel scăzut de colesterol "bun" (HDL) – au avut o corelație mai slabă cu bolile hepatice.
De ce sunt acești factori de risc atât de periculoși
Deși studiul nu a analizat exact motivele pentru care diabetul, hipertensiunea și obezitatea abdominală sunt cei mai periculoși factori pentru ficat, Lee consideră că aceștia au un mecanism comun de favorizare a acumulării de grăsime în ficat. Dacă acest lucru este combinat cu depozitele suplimentare de grăsime cauzate de consumul excesiv de alcool, riscul de deteriorare hepatică crește semnificativ.
"Studiul nostru nu sugerează că persoanele fără acești factori de risc pot consuma alcool în exces fără probleme. Știm că alcoolul este toxic pentru ficat, iar toți băutorii cronici sunt expuși riscului de boli hepatice avansate", avertizează Lee.
Apel pentru monitorizare medicală personalizată
Lee speră că rezultatele acestui studiu îi vor încuraja pe oameni să își evalueze profilul de risc individual atunci când iau decizii legate de consumul de alcool. De asemenea, el consideră că medicii ar trebui să ofere screening-uri și intervenții personalizate pentru persoanele care consumă alcool și prezintă factori de risc cardiometabolici, astfel încât deteriorarea ficatului să fie depistată din timp și tratată corespunzător.
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
-
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Problemele de la toaletă care pot afecta grav sănătatea
Polipii intestinali duc la cancer de colon. Chirurg: Efectele lui “las’ că n-am nimic!” nu sunt plăcute
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
