Diabetul, în remisie cu dieta potrivită. Ce nu ai voie să mănânci
Diabetul ar putea intra în remisie, cu o dietă potrivită. Cercetătorii au demonstrat pe o perioadă de cinci ani că este posibil, scăzând aportul de calorii.
Persoanele care înregistrează pierderi în greutate de 10% sau mai mult în primii cinci ani după diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 au șanse mari ca boala să intre în remisie, potrivit unui studiu condus de Universitatea din Cambridge.
Rezultatele studiului sugerează că este posibil ca acești pacienți să se recupereze fără intervenții intense în stilul de viață sau restricții calorii extreme.
Diabetul de tip 2 afectează 400 de milioane de oameni în întreaga lume și crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, orbire și amputații. Deși boala poate fi controlată printr-o combinație de schimbări pozitive ale stilului de viață și medicamente, este posibil, de asemenea, ca nivelul ridicat al glicemiei care definește diabetul să revină la normal - printr-o restricție semnificativă de calorii și pierderea în greutate.
Dieta, determinantă în remisia diabetului
O dietă intensivă cu conținut scăzut de calorii care implică un aport zilnic total de 700 de calorii (mai puțin de un burburger) timp de 8 săptămâni a fost asociată cu remisiunea la aproape nouă din zece persoane cu diabet diagnosticat recent și la jumătate din persoanele cu boală instalată de mai mult timp.
Cu toate acestea, există puține dovezi care să demonstreze dacă același efect poate fi obținut de persoanele care abordează sschimbări ale alimentației mai puțin intensive, care sunt mai fezabile și mai accesibile pentru populație.
Pentru a răspunde la această întrebare, o echipă condusă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a analizat datele unui studiu prospectiv de cohortă efectuat pe 867 de persoane cu diabet nou diagnosticat, cu vârste între 40 și 69 de ani.
Cercetarea a fost finanțată de Wellcome, Consiliul de Cercetări Medicale și Institutul Național de Cercetări în Sănătate.
Cercetătorii au descoperit că 257 de participanți (30%) participanți urmăriți pe o periaodă de cinci ani au fost în remisie. Persoanele care au obținut o pierdere în greutate de 10% sau mai mult în primii cinci ani de la diagnostic au avut mai mult de două ori șansa de a intra în remisie, comparativ cu persoanele care au menținut aceeași greutate, potrivit medicalxpress.com.
„Știm de ceva timp că este posibil să trimitem diabetul în remisie folosind măsuri destul de drastice, cum ar fi programe de pierdere în greutate intensivă și restricții extreme de calorii”, spune dr. Hajira Dambha-Miller, de la Departamentul de Sănătate Publică și Îngrijire Primară.
"Aceste intervenții pot fi foarte dificile pentru unii indivizi. Dar, rezultatele noastre sugerează că poate fi posibil să scăpați de diabet, cel puțin cinci ani, cu o pierdere în greutate de 10%. Acest lucru va fi mai mult motivant și, prin urmare, mai realizabil pentru mulți oameni. "
-
Ilie Bolojan, despre concediile medicale: Par îmbolnăviri programate14.11.2025, 08:44
-
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute13.11.2025, 21:25
-
OMS: Tuberculoza a provocat 1,23 milioane de decese în 202413.11.2025, 19:22
-
10 semne subtile că sistemul imunitar este obosit13.11.2025, 18:30
-
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
