Diabetul: un lucru mărunt pe care-l poți face pentru a reduce riscul

Angela Sabău |
Data publicării:
Fructe
Fructe

Diabetul este una dintre afecțiunile tot mai frecvente, iar numărul bolnavilor crește de la o zi la alta. Iată un lucru minor pe care-l putem face pentru reducerea riscului.

Deși nu puteți controla anumiți factori de risc pentru diabetul de tip 2, puteți reduce riscul de a-l dezvolta prin alegeri dietetice. De exemplu, noi cercetări sugerează că adăugarea unei singure porții de fructe în dieta dvs. ar putea întârzia apariția afecțiunii cronice.

Potrivit unui nou studiu publicat în Jurnalul de Endocrinologie și Metabolism al Societății Endocrine, persoanele care consumă două porții de fructe pe zi au o probabilitate cu 36% mai mică de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care consumă mai puțin de o jumătate de porție în fiecare zi.

Începând din 2018, aproximativ 34,2 milioane de persoane de toate vârstele din S.U.A. (sau aproximativ 10,5% din populație) aveau diabet, conform Raportului Național al Statisticilor Diabetului 2020 al CDC. Este important să rețineți că diabetul de tip 2 reprezintă 90% -95% din toate cazurile de diabet. Se estimează că 345 de milioane de persoane sunt în prezent expuse riscului de a dezvolta această afecțiune.

Dieta care te protejează de boli cronice

Cu toate acestea, experții spun în mod regulat că consumul unei diete predominant vegetale vă poate ajuta să vă protejați de bolile cronice. În timp ce unii factori de risc nu vă pot controla (vârsta, sexul și antecedentele familiale), alții sunt la îndemână (dietă, fumat și activitate fizică).

„Studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat mai multe cereale integrale, legume, fructe, fasole și nuci - și mai puțină carne roșie, carne procesată, grăsimi saturate, alimente foarte procesate și zahăr - tind să aibă rate mai mici atât de diabet, cât și de boli de inimă”, spune Becky Ramsing, ofițer senior de program la Centrul Johns Hopkins pentru un viitor livrabil.

În acest nou studiu, cercetătorii au analizat datele a peste 7.600 de participanți de la Baker Heart and Diabetes Institute din Australia privind diabetul, obezitatea și stilul de viață. Participanții au fost rugați să furnizeze informații despre consumul lor de fructe și sucuri de fructe printr-un chestionar privind frecvența alimentelor.

Risc mai mic cu 36%

„Am constatat că persoanele care au consumat în jur de 2 porții de fructe pe zi au avut un risc cu 36% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii cinci ani decât cele care au consumat mai puțin de o jumătate de porție de fructe pe zi”, spune autorul studiului, Nicola Bondonno, de la Institutul de Cercetări Nutritive din Universitatea Edith Cowan din Perth, Australia, într-un comunicat de presă.

"Nu am văzut aceleași rezultate pentru sucurile de fructe. Aceste constatări indică faptul că o dietă sănătoasă și un stil de viață sănătos, care include consumul de fructe întregi, este o strategie excelentă pentru a reduce riscul de diabet."

Cercetătorii au stabilit, de asemenea, că cei care au mâncat fructe întregi au produs mai puțină insulină pentru a reduce nivelul glicemiei - o constatare cheie, dat fiind faptul că nivelurile ridicate de insulină circulantă pot deteriora vasele de sânge, ceea ce ar putea crește și riscul de hipertensiune arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel