Dieta care încetinește îmbătrânirea creierului cu aproximativ 7,5 ani. Cât de posibilă este reducerea declinului cognitiv prin alimentele corecte
Un nou studiu a arătat că o alimentație specifică poate încetini declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă.
Vezi și: Cum să prepari cana perfectă de ceai. Cele mai populare stiluri de preparare a ceaiului
Un nou studiu publicat în Neurology a constatat că respectarea cu strictețe a dietei MIND este asociată cu un risc redus de afectare cognitivă și cu rate mai lente de declin odată cu îmbătrânirea. Efectele asupra îmbătrânirii cognitive au fost mai proeminente la femei, fără nicio asociere între dietă și riscul de afectare cognitivă și asocieri mai mici cu declinul cognitiv la bărbați.
Dieta MIND este o combinație modificată a dietelor mediteraneene și DASH. Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între aderarea la dieta MIND și riscul de afectare cognitivă la bărbați, dar a fost asociată cu o rată mai lentă de declin cognitiv la femei.
Studiul a implicat 14.145 de adulți care au participat la Chestionarul de frecvență alimentară în cadrul studiului Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS). Participanții au avut o vârstă medie de 64 de ani, plus sau minus 9 ani, și au fost urmăriți timp de o medie de 10 ani.
Ce mănânci în cadrul dietei MIND
Dieta MIND încurajează o varietate de alimente, inclusiv legume cu frunze verzi, fructe de pădure, nuci, ulei de măsline, cereale integrale, pește, fasole, carne de pasăre și vin. Legumele cu frunze verzi ar trebui consumate de cel puțin șase ori pe săptămână, în timp ce legumele fără amidon ar trebui consumate cel puțin o dată pe zi.
Fructele de pădure ar trebui consumate de două ori pe săptămână pentru beneficiile antioxidante.
Fructele cu coajă lemnoasă ar trebui consumate de cinci sau mai multe ori pe săptămână, cu diferite tipuri pentru a obține o varietate de nutrienți.
Uleiul de măsline ar trebui folosit ca principal ulei de gătit.
Cerealele integrale ar trebui consumate de trei ori pe zi, cu cereale integrale precum fulgi de ovăz, quinoa, orez brun, paste din grâu integral și pâine 100% din grâu integral.
Peștele ar trebui consumat o dată pe săptămână, peștele gras precum somonul, sardinele, păstrăvul, tonul și macroul fiind cele mai bune alegeri.
Fasolea ar trebui să fie inclusă în patru mese pe săptămână, iar carnea de pasăre ar trebui consumată de două ori pe săptămână.
Vinul nu ar trebui consumat mai mult de un pahar pe zi, vinul roșu și alb putând aduce beneficii creierului.
Dacă numărul țintă de porții nu poate fi atins, dieta MIND nu trebuie întreruptă complet. Cercetările au arătat că respectarea dietei într-o măsură moderată reduce riscul de boală Alzheimer și de afectare cognitivă. Respectarea dietei și consumul unui număr mai mare de alimente recomandate poate duce la o mai bună funcționare a creierului în timp.
Citește și: Schimbarea culorii ochilor poate veni cu prețul vederii. Riscurile ascunse ale procedurilor estetice oculare

Foto: Freepik @vladimirpolikarpov
Efectle dietei MIND asupra creierului
S-a demonstrat că dieta Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) încetinește îmbătrânirea creierului cu aproximativ 7,5 ani și reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Dieta, creată de cercetătorii de la Rush University Medical Center în 2015, include două straturi cheie de legume și fructe, cu cel mai fundamental strat rezervat legumelor verzi, cu frunze.
Nucile și cerealele integrale sunt, de asemenea, elemente-cheie, alături de proteine bogate în nutrienți, precum peștele și carnea de pasăre. Deși există dezbateri cu privire la consumul de carne roșie în rândul experților în nutriție și în medicina stilului de viață, dieta MIND nu solicită eliminarea completă a acesteia.
Unele preocupări includ privarea de minerale benefice, cum ar fi zincul, sau rezultatul unei dependențe excesive de carbohidrați. Cu toate acestea, dieta MIND sugerează limitarea consumului de carne roșie la cel mult 3 porții în fiecare săptămână, inclusiv carne de vită, miel și porc.
Mâncăruri care nu fac parte din dieta MIND
Scott Kaiser, geriatru certificat și director de sănătate cognitivă geriatrică pentru Institutul de Neuroștiințe, subliniază importanța dietei MIND, care promovează sănătatea creierului prin evitarea alimentelor foarte procesate și rafinate. Aceste alimente sunt sărace în fibre, sunt digerate rapid și provoacă fluctuații rapide ale nivelului de zahăr din sânge, putând duce la inflamații și stres oxidativ.
Kaiser avertizează, de asemenea, împotriva alimentelor fast-food, în special a celor prăjite, bogate în grăsimi trans, deoarece acestea au fost asociate cu diverse afecțiuni de sănătate. El susține că zaharurile sunt inamicul numărul unu și încurajează consumul de alimente integrale proaspete.
Cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului
Cercetările indică faptul că anumite alimente, în special cele bogate în antioxidanți și compuși neuroprotectori, pot îmbunătăți sănătatea creierului. Fructele de pădure sunt o alegere populară pentru dieta MIND datorită compoziției lor unice de antocianine și flavonoide, care adaugă o componentă antioxidantă bogată cunoscută pentru susținerea sănătății creierului.
Acești compuși pot spori funcția cognitivă, pot îmbunătăți memoria și pot reduce riscul de declin cognitiv pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. „Fitonutrienții” produși de plante pot reduce inflamația în creier, pot proteja celulele creierului de leziuni, pot susține învățarea și memoria și pot aduce alte beneficii pentru sănătatea creierului.
O zi de dietă MIND ar putea include fulgi de ovăz cu afine și păstăi la micul dejun, o salată cu roșii cherry, năut și dressing cu ulei de măsline la prânz, somon la cuptor cu quinoa și legume amestecate la cină și un măr asociat cu nuci amestecate la gustare.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cum scap de pofta de dulce
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
