Dieta corectă: la ce ore să mănânci ca să-ți poți controla greutatea

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ora la care iei ele trei mese contează când vine vorba de dietă
Ora la care iei ele trei mese contează când vine vorba de dietă

Dieta normală presupune trei mese pe zi. În timp ce unii aleg mic dejun, prânz și cină, alții aleg să sară peste micul dejun și să ia o gustare seara, înainte de culcare. Iată care variantă e mai bună pentru greutate:

Echilibrul dintre creșterea în greutate și pierderea în greutate este determinat preponderent de ceea ce mănânci, de cât mănânci și de cât de multe exerciții fizice faci. Dar un alt factor important este adesea neglijat ... Publicat 27 februarie în jurnalul cu acces deschis PLOS Biology (link studiu), studiul efectuat de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, SUA, arată că nu contează doar câte calorii mănânci, ci și CÂND le consumi, iar asta determină cât de bine arzi acele calorii în timpul zilei.

Ceasul biologic zilnic și somnul reglează modul în care alimentele mâncate sunt metabolizate; deci alegerea de ardere a grăsimilor sau a carbohidraților se schimbă în funcție de ora zilei sau a nopții. Ritmul circadian al organismului îl programează să ardă grăsimi când dormi, așa că atunci când sari peste micul dejun și apoi iei gustări noaptea, întârzii această ardere a grăsimilor, arată cercetătorii.

Dieta corectă: la ce ore e mai bine să iei cele trei mese

Ei au monitorizat metabolismul subiecților de vârstă mijlocie și vârstnici într-o cameră specială întreagă pe parcursul a două sesiuni separate de 56 de ore, folosind un design experimental „random crossover". În fiecare sesiune, prânzul și cina au fost luate la aceleași ore (12:30 și, respectiv, 17:45), dar orarul celei de-a treia mese a fost diferit între cele două părți ale studiului. Astfel, într-una din sesiunile de 56 de ore, masa suplimentară zilnică a fost prezentată ca mic dejun (la ora 8:00), în timp ce în cealaltă sesiune, o masă echivalentă din punct de vedere nutrițional a fost prezentată acelorași subiecți ca o gustare luatî seara târziu (la ora 22:00) . Durata „postului" peste noapte a fost aceeași pentru ambele ședințe.

În timp ce cele două sesiuni nu au fost diferite în ceea ce privește cantitatea sau tipul de alimente consumate la mese sau în nivelurile de activitate fizică ale subiecților, orarul zilnic al disponibilității de nutrienți, însoțit de controlul metabolismului în ceas/somn a schimbat preferința subiecților pentru grăsimi/carbohidrați, astfel încât gustările luate seară târziu a dus la arderea a mai puține de grăsimi în comparație cu cele arse în sesiunea care lua micul dejun. Momentul mesei în timpul ciclului zi / noapte afectează, prin urmare, măsura în care alimentele ingerate sunt utilizate sau depozitate.

Acest studiu are implicații importante asupra obiceiurilor alimentare, sugerând că un post zilnic între masa de seară și micul dejun va optimiza gestionarea greutății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel