Dieta keto, efect pozitiv în cazul femeilor cu cancer de sân. S-au constatat îmbunătățiri semnificative

Monika Baciu |
Data publicării:
dieta keto - FOTO: Freepik
dieta keto - FOTO: Freepik

Dieta keto are efecte pozitive în cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân.

Dieta keto poate îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții în cazul femeilor diagnosticate cu cancer de sân. Dieta ketogenică este genul de regim care urmărește în principal nu scăderea în greutate, ci o dieta sănătoasa de tipul low carb. Rezultatele dietei keto pot fi obținute numai printr-o alegere corectă a alimentelor. Aceasta nu este însă recomandată diabeticilor. 

”O dietă ketogenică consumată în timpul radioterapiei îmbunătățește mai multe aspecte ale calității vieții și ale sănătății metabolice la femeile cu cancer de sân.

S-a constatat că, în comparație cu o dietă standard, femeile care au consumat o dietă ketogenică în timpul radioterapiei curative au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește funcționarea emoțională, funcționarea socială, calitatea somnului, perspectivele lor viitoare și efectele secundare ale terapiei sistemice.

În timp ce simptomele mamare au crescut semnificativ în ambele grupuri, creșterea a fost mai puțin pronunțată în grupul dietelor kitogenice. Nu a existat niciun indiciu al unui efect dăunător al dietelor ketogenice asupra funcției hepatice sau renale; în schimb, biomarkerii sănătății metabolice (gama-glutamil-transpeptidaza, creatinina, trigliceridele, IGF-1, T3 liber) s-au îmbunătățit semnificativ în grupul cu dietele ketogenice, dar nu și în grupul dietelor standard”, arată Institutul Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță Cluj Napoca, pe pagina de Facebook.

Vezi și: Cum ne alegem medicii. Cojan: Funcționează principiul de liberă alegere de către pacient. Sunt mai multe criterii

Studii pe pacienți

Un total de 29 de pacienți care au consumat o dietă keto au fost comparați cu 30 de pacienți care au consumat dieta standard în ceea ce privește scorurile chestionarului EORTC-QLQ30 și diferiți parametri metabolici și hormonali din sânge care au fost obținuți înainte, la mijlocul și la sfârșitul radioterapiei. Diferențele de la bază la sfârșit au fost evaluate cu ajutorul testelor Wilcoxon, iar modificările longitudinale au fost analizate cu ajutorul modelelor de efecte mixte liniare.

Comparativ cu dieta standard, femeile care au consumat o dietă keto au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește funcționarea emoțională, funcționarea socială, calitatea somnului, perspectivele viitoare și efectele secundare ale terapiei sistemice (toate valorile p <0,01). În timp ce simptomele mamare au crescut semnificativ în ambele grupuri, creșterea a fost mai puțin pronunțată în grupul keto. 

Aceste date susțin ipoteza conform căreia consumul dietei keto în timpul radioterapiei este sigur pentru femeile cu cancer de sân și are potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții și sănătatea metabolică, notează Science Direct.

Vezi și: Ce este rezonanța magnetică funcțională (fMRI): cum se face și ce boli descoperă. Dijmărescu: Pacientul primește anumite comenzi în timpul examinării

Dieta keto, mai multe tipuri

Există mai multe versiuni ale dietei ketogenice:

Dieta keto standard: are puțini carbohidrați (5%), un consum moderat de proteine (20%) și bogat în grăsimi (75%).

Dieta keto ciclică: 5 zile pe saptămână respecți dieta keto standard, 2 zile poți consuma mai mulți carbohidrați.

Dieta keto țintită: este de fapt dieta keto standard, dar înainte sau după antrenamente se adaugă carbohidrați.

Dieta keto bogată în proteine: principiul rămâne același, se crește cantitatea de proteine (35%), în defavoarea grăsimilor (60%).

Dieta keto standard este cea mai populară, celelalte tipuri sunt practicate de sportivi, după controale medicale și monitorizare.

Vezi și: Epilepsia: cauze, simptome, diagnostic. RMN, testul care descoperă zona din creier care declanșează criza epileptică. Dijmărescu: Maximă acuratețe

Dieta keto, ce este

Dieta ketogenică (sau dieta keto, pe scurt) este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, care oferă multe beneficii pentru sănătate. De fapt, multe studii arată că acest tip de dietă vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să vă îmbunătățiți starea de sănătate. Dietele ketogenice pot avea chiar beneficii împotriva diabetului, cancerului, epilepsiei și bolii Alzheimer.

Dieta keto este o dietă foarte săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi. Aceasta presupune reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea lor cu grăsimi. Această reducere a carbohidraților vă pune corpul într-o stare metabolică numită cetoză.

Când se întâmplă acest lucru, corpul dumneavoastră devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor pentru energie. De asemenea, transformă grăsimile în cetone în ficat, care pot furniza energie pentru creier.

Dietele cetogenice pot provoca reduceri semnificative ale nivelului de zahăr din sânge și de insulină. Acest lucru, împreună cu creșterea numărului de cetone, are unele beneficii pentru sănătate, notează Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel