DIETA PERFECTĂ: Cum calculezi corect deficitul caloric ca să știi cât să mănânci și să slăbești

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dieta perfectă presupune să-ți calculezi deficitul caloric. Foto: Pixabay
Dieta perfectă presupune să-ți calculezi deficitul caloric. Foto: Pixabay

Dieta perfectă există și se poate adapta fiecăruia în parte, indiferent dacă vorbim despre femei sau bărbați! Deficitul caloric este singurul care ne ajută să slăbim sănătos, armonios și fără efect YO-YO, arată, EXCLUSIV la DC Medical, specialistul nutriționist Wasim Nazer. 

Dieta perfectă prespune că îți calculezi deficitul caloric de care ai nevoie ca organismul tău să înceapă să consume din kilogramele depuse. Specialistul nutriționist Wasim Nazer explică foarte clar: „Slăbitul ca și îngrășatul, așa cum sunt ele denumite popular, depind de numărul de calorii pe care îl consum sau nu zilnic. Lucrurile sunt, însă, ceva mai complicate de atât. Ca să aflăm care este numărul de calorii necesar într-o zi” – adică Deficitul caloric -, „trebuie să calculăm rata metabolică de bază (RMB)”.

Cum se calculează rata metabolică de bază (RMB)

Calculele bazate pe formule nu dau greș, iar acest lucru este valabil și în cazul în care ne dorim să aflăm care este rata metabolică de bază.

„Calculele diferă în funcție de sex. Este important să ținem cont să aplicăm corect formulele”, atrage atenția Wasim Nazer.

Formulă calcul rata metabolică de bază:

Pentru Barbați:
RMB = 10 x Greutate (kg) + 6.25 x Înălțime (cm) – 5 x Vârstă (ani) + 5

Pentru Femei:
RMB = 10 x Greutate (kg) + 6.25 x Înălțime (cm) – 5 x Vârstă (ani) – 161

Cum calculăm corect deficitul caloric

Plecând de la această informație foarte importantă, putem să aflăm cum calculam corect deficitul caloric, nu înainte de a afla care este costul digestiei și costul activităților pe care le facem fiecare dintre noi.

Când consumăm diverse alimente, corpul nostru depune efort pentru a le digera. De exemplu, necesarul caloric zilnic va crește cu aproximativ 10% când ai o dietă bogată în proteine și fibre. La fel, dacă îți pui corpul în mișcare mai intens sau mai îndelungat, cu atât vei consuma mai multe calorii.

„Atunci când elaborez un program nutrițional, țin cont de anumiți factori pe care îi includ în calculul necesarului caloric în funcție de care voi calcula deficitul caloric. Aceștia sunt, după cum urmează:

1,2 – Munca sedentară și puține alte activități,

1,375 – Munca în picioare sau exerciții ușoare 1-3 zile pe săptămână,

1,55 – Activități zilnice moderate sau exerciții 5-6 zile pe săptămână,

1,725 – Exerciții intense zi de zi sau munca fizică intensă plus exerciții 1-3 zile pe săptămână,

1,9 – Exerciții foarte obositoare și îndelungate, de genul antrenamente pentru maraton de 2 sau mai multe ori pe săptămână sau muncă fizică intensă plus exerciții de peste 3 ori pe săptămână”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

Ca să calculezi de câte calorii ai nevoie ca să slăbești, pur și simplu vei înmulți valoarea RMB (rata metabolică de bază) cu valoarea factorului care ți se potrivește din punctul de vedere al mișcării pe care o faci zi de zi.

„Dacă ai RMB de 2.000 de calorii, lucrezi la birou și faci exerciții după un program inteligent de antrenament 3 zile pe săptămână, vei înmulți 2.000 cu 1,375 și vei ajunge la 2.750 Calorii. Bun, din acest total, ca să slăbești va trebui să scazi cam 15 - 25%, iar acest ultim rezultat va reprezenta numărul de calorii de care ai nevoie ca să slăbești sănătos, armonios și fără efect YO-YO”, conchide specialistul nutriționist Wasim Nazer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel