Diete sănătoase, beneficii imediate asupra inimii

Dietele sănătoase au efecte benefice asupra inimii. Cercetătorii au verificat trei diete diferite și au constatat că beneficiile vin rapid și că este foarte importantă compoziția dietei.
Toată lumea știe că o greutate normală a corpului este cheia pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Dar nici chiar experții nu sunt de acord în legătură cu cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv, unii recomandând eliminarea carbohidraților, iar alții punând accentul pe reducerea grăsimilor pentru a pierde în greutate. Puține studii au investigat efectele acestor macronutrienți specifici asupra sănătății cardiovasculare.
Într-un studiu publicat online în Jurnalul Internațional de Cardiologie, cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC) au examinat efectele a trei diete sănătoase, evidențiind diferiți macronutrienți - carbohidrați, proteine sau grăsimi nesaturate - pe un biomarker care reflectă în mod direct leziunile cardiace. Folosind teste extrem de specifice, echipa a descoperit că toate cele trei diete au redus afectarea și inflamația celulelor cardiace, în concordanță cu o îmbunătățire a sănătății inimii.
„Este posibil ca macronutrienții să conteze mai puțin decât consumul pur și simplu de alimente sănătoase”, a declarat autorul corespondent Stephen Juraschek, doctor în medicină, profesor asistent de medicină la BIDMC și la Harvard Medical School. „Descoperirile noastre susțin flexibilitatea în selecția alimentelor pentru persoanele care încearcă să mănânce o dietă mai sănătoasă și ar trebui să o facă mai ușoară. Pentru americanii obișnuiți, care consumă mai puțin de două porții de fructe și legume pe zi, dieta tipică americană este destul de diferită față de oricare dintre aceste diete, care includeau cel puțin patru până la șase porții de fructe și legume pe zi”.
Trei diete diferite, efecte imediate
Juraschek și colegii săi au analizat probe de sânge stocate de la 150 de persoane care au participat la un studiu despre alimentație, ce a avut loc în două centre, în Boston și Baltimore între aprilie 2003 și iunie 2005. Vârsta medie în rândul participanților la studiu au fost de 53,6 ani, 55% erau afro-americani și 45 la sută femei. Participanții - toți au avut tensiune arterială crescută, dar încă nu luau medicamente pentru a controla hipertensiunea sau colesterolul - au fost hrăniți fiecare din cele trei diete - subliniind carbohidrați, proteine sau grăsimi nesaturate - timp de șase săptămâni, cu perioade de pauze.
Dietele au fost una dietă bogată în carbohidrați similară cu binecunoscuta dietă DASH, cu zaharuri, cereale și amidon care reprezintă mai mult de jumătate din calorii; o altă dietă a fost bogată în proteine cu 10 la sută de calorii din carbohidrați înlocuită de proteine; a treia dietă a fost bogată în grăsimi nesaturate, cu 10 la sută de calorii din carbohidrați, înlocuită de grăsimile sănătoase găsite în avocado, pește și nuci. Toate cele trei diete au avut conținut scăzut de grăsimi saturate nesănătoase, colesterol și sodiu, oferind în același timp alți nutrienți la nivelurile alimentare recomandate.
Echipa de cercetare a analizat efectele fiecărei diete asupra biomarkerilor măsurați la sfârșitul fiecărei perioade dietetice, în comparație cu valoarea inițială și comparând efectele dietelor între ele.
Leziuni cardiace reduse
Toate cele trei diete sănătoase au redus leziunile cardiace și inflamația și au acționat rapid într-o perioadă de 6 săptămâni. Cu toate acestea, schimbarea macronutrienților dietei nu a oferit beneficii suplimentare. Acest lucru este important din două motive: În primul rând, efectele dietei asupra leziunilor cardiace sunt rapide, iar leziunile cardiace pot fi reduse curând după adoptarea unei diete sănătoase.
În al doilea rând, nu este important cât durează dieta, este tipul de dietă, ci este important din ce este compusă. "Există multiple dezbateri despre carbohidrați și grăsimi dietetice, dar mesajul din datele noastre este clar: consumul unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume, carne slabă și bogată în fibre, dar restricționată în carne roșie, băuturi zaharoase și dulciuri, nu numai că va îmbunătăți factorii de risc cardiovascular, dar va reduce și vătămarea directă a inimii”, a spus Juraschek. "Sperăm că aceste descoperiri vor rezona cu adulții, în timp ce cumpără în magazinele alimentare și cu medicii care oferă asistență medicală în clinici din toată țara."
-
-
-
-
Remedii naturiste imediate pentru alergia la ambrozie28.08.2025, 10:44
-
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Cum îți afectează frigul tensiunea arterială. Simptomul banal pe care nu trebuie să-l ignori
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Suplimentul simplu care îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă
Acest supliment simplu și natural îmbunătățește supraviețuirea pacienților cu insuficiență cardiacă.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Aritmia severă: simptome, cauze și tratament pentru bătăi neregulate ale inimii
Triplu T, o soluție inovatoare pentru aldosteronismul primar și hipertensiunea secundară. Este o terapie termică ghidată endoscopic
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Ce înseamnă dacă ai mereu mâinile și picioarele reci. Cum îți poți îmbunătăți circulația
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.