Diete sănătoase, beneficii imediate asupra inimii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta
Dieta

Dietele sănătoase au efecte benefice asupra inimii. Cercetătorii au verificat trei diete diferite și au constatat că beneficiile vin rapid și că este foarte importantă compoziția dietei.

Toată lumea știe că o greutate normală a corpului este cheia pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Dar nici chiar experții nu sunt de acord în legătură cu cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv, unii recomandând eliminarea carbohidraților, iar alții punând accentul pe reducerea grăsimilor pentru a pierde în greutate. Puține studii au investigat efectele acestor macronutrienți specifici asupra sănătății cardiovasculare.

Într-un studiu publicat online în Jurnalul Internațional de Cardiologie, cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC) au examinat efectele a trei diete sănătoase, evidențiind diferiți macronutrienți - carbohidrați, proteine sau grăsimi nesaturate - pe un biomarker care reflectă în mod direct leziunile cardiace. Folosind teste extrem de specifice, echipa a descoperit că toate cele trei diete au redus afectarea și inflamația celulelor cardiace, în concordanță cu o îmbunătățire a sănătății inimii.

 „Este posibil ca macronutrienții să conteze mai puțin decât consumul pur și simplu de alimente sănătoase”, a declarat autorul corespondent Stephen Juraschek, doctor în medicină, profesor asistent de medicină la BIDMC și la Harvard Medical School. „Descoperirile noastre susțin flexibilitatea în selecția alimentelor pentru persoanele care încearcă să mănânce o dietă mai sănătoasă și ar trebui să o facă mai ușoară. Pentru americanii obișnuiți, care consumă mai puțin de două porții de fructe și legume pe zi, dieta tipică americană este destul de diferită față de oricare dintre aceste diete, care includeau cel puțin patru până la șase porții de fructe și legume pe zi”.

Trei diete diferite, efecte imediate

Juraschek și colegii săi au analizat probe de sânge stocate de la 150 de persoane care au participat la un studiu despre alimentație, ce a avut loc în două centre, în Boston și Baltimore între aprilie 2003 și iunie 2005. Vârsta medie în rândul participanților la studiu au fost de 53,6 ani, 55% erau afro-americani și 45 la sută femei. Participanții - toți au avut tensiune arterială crescută, dar încă nu luau medicamente pentru a controla hipertensiunea sau colesterolul - au fost hrăniți fiecare din cele trei diete - subliniind carbohidrați, proteine sau grăsimi nesaturate - timp de șase săptămâni, cu perioade de pauze.

Dietele au fost una dietă bogată în carbohidrați similară cu binecunoscuta dietă DASH, cu zaharuri, cereale și amidon care reprezintă mai mult de jumătate din calorii; o altă dietă a fost bogată în proteine cu 10 la sută de calorii din carbohidrați înlocuită de proteine; a treia dietă a fost bogată în grăsimi nesaturate, cu 10 la sută de calorii din carbohidrați, înlocuită de grăsimile sănătoase găsite în avocado, pește și nuci. Toate cele trei diete au avut conținut scăzut de grăsimi saturate nesănătoase, colesterol și sodiu, oferind în același timp alți nutrienți la nivelurile alimentare recomandate.

Echipa de cercetare a analizat efectele fiecărei diete asupra biomarkerilor măsurați la sfârșitul fiecărei perioade dietetice, în comparație cu valoarea inițială și comparând efectele dietelor între ele.

Leziuni cardiace reduse

Toate cele trei diete sănătoase au redus leziunile cardiace și inflamația și au acționat rapid într-o perioadă de 6 săptămâni. Cu toate acestea, schimbarea macronutrienților dietei nu a oferit beneficii suplimentare. Acest lucru este important din două motive: În primul rând, efectele dietei asupra leziunilor cardiace sunt rapide, iar leziunile cardiace pot fi reduse curând după adoptarea unei diete sănătoase.

În al doilea rând, nu este important cât durează dieta, este tipul de dietă, ci este important din ce este compusă. "Există multiple dezbateri despre carbohidrați și grăsimi dietetice, dar mesajul din datele noastre este clar: consumul unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume, carne slabă și bogată în fibre, dar restricționată în carne roșie, băuturi zaharoase și dulciuri, nu numai că va îmbunătăți factorii de risc cardiovascular, dar va reduce și vătămarea directă a inimii”, a spus Juraschek. "Sperăm că aceste descoperiri vor rezona cu adulții, în timp ce cumpără în magazinele alimentare și cu medicii care oferă asistență medicală în clinici din toată țara."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel