Digestie: de ce este important aportul de fibre și ce efect au pentru sănătate

Statisticile arată că aportul de fibră este în medie la jumătate față de cel recomandat. Află care sunt efectele acestui aport scăzut de fibre în dietă.
Puțini dintre noi ne gândim dacă avem un aport suficient de fibră în dieta noastră. Statisticile arată că americanii consumă aproximativ jumătate din doza recomandată de Ghidurile privind dieta 2020-2025.
Un consum ideal de fibre este de 14 grame pentru fiecare 1.000 de calorii consumate. Asta înseamnă pentru mulți bărbați, o nevoie de 28 până la 34 de grame de fibre zilnice, pe baza a 2.000 și, respectiv, 2.400 de calorii. Dar aportul specific de calorii poate varia în funcție de nivelul de activitate. Dar cu cât consumați mai multe calorii, cu atât aveți nevoie de mai multe fibre.
Cu toate acestea, americanul mediu mănâncă doar aproximativ 15 până la 16 grame de fibre în fiecare zi.
De ce este atât de greu să obții suficiente fibre zilnice? „Răspunsul simplu este că mulți oameni nu urmează o dietă de bază sănătoasă de bază”, spune dr. Maryam Farvid, epidemiolog nutrițional la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan. "Fibrele bogate se găsesc în fructe, legume, leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale. Dar mulți oameni respectă în continuare diete care favorizează alimentele cu conținut scăzut de fibre", mai spune ea.
Suplimente de fibre pentru constipație, nu nutriție
Suplimentele cu fibră fără prescripție medicală vin în capsule, pulberi care se amestecă cu apă și tablete masticabile. Combinate cu un aport adecvat de lichide, aceste produse pot ajuta la prevenirea constipației. Dar suplimentele nu oferă micronutrienții valoroși pe care îi obțineți din alimentele bogate în fibre.
Ajutor digestiv
Sarcina principală a fibrelor este de a face digestia o tranzacție lină. Fibrele se înmoaie și asigură volum în scaun, ceea ce îl face să treacă mai ușor prin intestine.
Dar are și alte beneficii pentru sănătate. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea greutății corporale sub control și la scăderea nivelului de colesterol LDL (rău). Cercetările au constatat că consumul de fibre suficient este asociat cu un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. „Deoarece alimentele bogate în fibre sunt de obicei surse bune de alte vitamine și minerale esențiale, este posibil ca o parte din efectul acestor alimente cu fibre asupra sănătății să provină și din acești alți nutrienți”, spune dr. Farvid.
Există două tipuri diferite de fibre: insolubile (care te ajută să te simți plin și încurajează mișcările intestinale regulate) și solubile (care ajută la scăderea colesterolului și a zahărului din sânge).
Dar dr. Farvid spune să nu vă concentrați pe obținerea unor cantități adecvate din fiecare. „Este greu să urmăriți ce fel de fibre consumați zilnic, ca să nu mai vorbim de faptul că trebuie să adăugați grame”, spune ea. „Deoarece majoritatea alimentelor bogate în fibre conțin ambele tipuri, cel mai bine este să vă concentrați asupra consumului unei varietăți din aceste alimente pentru a vă asigura că obțineți cantități adecvate de ambele tipuri.”
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Legumele care îți curăță ficatul de toxine. Fac minuni pentru ficatul tău. Detoxifiere naturală și eficientă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.