Dislipidemii, legătură directă cu bolile cardiovasculare. Dr Maria Dorobanțu explică

Adisa Codruț |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Maria Dorobanțu. Foto: DC Medical
Prof dr Maria Dorobanțu. Foto: DC Medical

Prof dr Maria Dorobanțu a explicat, la Academia de Sănătate, cum trebuie să-și controleze afecțiunea pacienții cu dislipidemii pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Dislipidemii: Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Maria Dorobanțu a vorbit despre cum trebuie controlate dislipidemiile și diabetul ca să fie prevenite bolile cardiovasculare. Emisiunea a fost transmisă simultan pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale DC News și DC Medical.

Prof dr Maria Dorobanțu este membru al Academiei de Științe Medicale, profesor de Cardiologie și Medicină Internă la UMF „Carol Davila" din București, șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune și Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș" din Arad.

După ce amintește că peste 60% dintre decesele din România sunt tributare bolilor cardiovasculare, prof dr Maria Dorobanțu subliniază că este nevoie de o abordare globală, și nu numai, când vine vorba de localizarea bolii vasculare, dar și din prisma cauzelor, a factorilor de risc care conduc la apariția acestor boli cardiovasculare.

„Există o multitudine de factori de risc. Câțiva - foarte importanți pentru că sunt cei mai răspândiți: hipertensiune arterială, diabet zaharat, dislipidemii, fumat. Fiecare dintre acești factori de risc nu se întâlnesc nici ei singulari, ci totdeauna acționează, din păcate pentru organism, împreună. Astfel, impactul asupra vaselor este, uneori, devastator. (...) Aș menționa cât de rău stăm în țară conform unor date obținute prin studiul epidemiologic pe care l-am făcut, studiul SEPHAR. Ultimul, din 2016, ne-a arătat că prevalența hipertensiunii a crescut în loc să scadă în ciuda eforturilor făcute de medici, de la 40% la 45%. Și alături de hipertensiune întâlnim dislipidemii care și ele - în diverse forme de manifestare: nu numai creșterea de colesterol, creșterea de trigliceride, scăderea colesterolului rău - toate se unesc și am ajuns, conform acestor date, la peste 60% dislipidemii”, afirmă medicul.

Dislipidemii, Maria Dorobanțu. Noile ghiduri

Dislipidemia este caracterizată de creșterea colesterolului din sânge și a valorii trigliceridelor. Noile ghiduri medicale din 2019 vin cu o serie de schimbări în ce privește nivelul de colesterol. Dar „nu în stabilirea valorilor normale ale colesterolului total. Valoarea normală a colesterolului total poate să fie 200-220 miligrame la decilitru. S-a stabilit să fie considerată ca anormală valoarea LDL peste 100, iar trigliceridele - la peste 150”, explică prof. univ. Maria Dorobanțu.

Cât privește HDL, acesta ar trebui să fie cât mai mic. La bărbați - peste 40. La femei, peste 50 mililitri la decilitru. „HDL e fracțiunea lipidică care încă nu poate fi tratată prin medicamente care să se adreseze numai lui”, adaugă prof. univ Maria Dorobanțu.

Potrivit acesteia, noile ghiduri subliniază faptul că medicii nu pot lua în considerare doar o valoare, ci trebuie să privească global bolnavul.

„Sunt considerați bolnavi cei cu risc foarte înalt aceia care au valoarea de LDL sau colesterolul total crescută peste limitele pe care le-am spus, dar dacă ei se asociază și diabetul, asociază deja o manifestare a bolii cardiovasculare, asociază hipetensiunea cu valori foarte mari sunt considerați la risc foarte înalt. Și atunci imediat trebuie începută terapia și trebuie terapie destul de agresivă. Dar dacă aceluiași bolnav, cu același colesterol, are numai colesterolul ridicat atunci el se consideră un risc scăzut și tratamentul medicamentos nu se indică. Deci este foarte importantă abordarea globală”, explică prof. univ. Maria Dorobanțu.

Aceasta subliniază că în cazul unui cardiac care a suferit un infarct, LDL-ul trebuie să fie sub 55 mililitri la decilitru „ca să putem spune că ajutăm bolnavul și reducem riscul cardiovascular”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel