Două din cele trei aparate computer tomograf ale Spitalului Județean Craiova funcționează

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tomograf
Tomograf

Două dintre cele trei aparate computer tomograf ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Craiova funcţionează începând de marţi, 24 septembrie. Medicii nu mai sunt nevoiţi să trimită pacienţii în unităţi medicale private pentru astfel de investigaţii.

Computer tomograf. Anunţul că 2 din 3 aparate computer tomograf (CT) funcționează la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a fost făcut de conducerea unității care a precizat că s-au făcut demersuri şi pentru punerea în funcţiune a celui de-al treilea CT.

Potrivit Agerpres, pacienţii trebuie să ştie că, în acest moment, la SCJU Craiova au fost achiziţionate şi montate piesele necesare pentru repararea aparatelor CT, iar medicii nu mai sunt nevoiţi să trimită pacienţii în alte unităţi medicale pentru astfel de investigaţii. Este important de ştiut și că au fost făcute demersuri şi pentru punerea în funcţiune a celui de-al treilea aparat CT. În acest moment este aşteptată aprobarea CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), un aviz obligatoriu pentru a putea desfăşura activitate medicală cu un astfel de aparat. Echipa SCJU Craiova face toate eforturile astfel încât şi acest aparat să poată fi utilizat, spre beneficiul pacienţilor, în cel mai scurt timp, se precizează într-un comunicat remis de SCJU Craiova.

La sfârşitul anului 2018 a fost demarată procedura de achiziţie a unui aparat de radiologie clasică din surse proprii şi din fondul de dezvoltare, în ideea de a reduce costurile şi de a evita să mai fie utilizate în mod excesiv aparatele CT. Această procedură a fost finalizată în data de 1 martie 2019, aparatul a fost pus în funcţiune şi urmează să primească avizul CNCAN.

Spitalul are în derulare şi o procedură de achiziţie, cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii, în vederea achiziţionării a două aparate de radiologie, cât şi a unui CT modern, cu 128 slice-uri, ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluţie, despre care conducerea afirmă că sunt absolut necesare derulării unui act medical de calitate.

Computer tomograf. Ministrul Pintea: persoane cu ”foarte, foarte multă rea-voință”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat în urmă cu trei săptămâni, după o întâlnire cu şefii de secţie din cadrul SCJU Craiova, că unitatea a avut la dispoziţie fondurile necesare pentru achiziţia de aparatură, repararea computerelor tomograf, angajare de personal, dar sunt persoane "care nu doresc ca lucrurile să se mişte", pentru că există "foarte, foarte multă rea-voinţă".

"Am avut o discuţie cu şefii de secţie din acest spital, pentru că în ultima vreme au fost prezentate în presă câteva cazuri care nu fac cinste acestui spital, care teoretic ar trebui să fie perla Olteniei. Am avut Corpul de control al ministerului, am avut o verificare pe Programul Naţional de Oncologie şi am vrut să prezint aceste lucruri şefilor de secţie, astfel încât să mişcăm ceva. MS a alocat SCJU Craiova pentru anul acesta 20 de milioane de lei pentru echipamente şi aparatură medicală şi am vrut să văd în ce stadiu este achiziţia acestor aparate şi cum au fost ele repartizate pe secţii. Din păcate, gradul de cheltuire a banilor este de 10%, s-au cheltui până acum două milioane de lei. Procedurile sunt în curs şi sper că până la sfârşitul anului se va achiziţiona aparatura de care are nevoie acest spital. Am constatat că în aproape doi ani de zile două computere tomograf nu au fost reparate. Acum s-a stricat şi al treilea. (...) Probabil că este privatul în curte. Am discutat cu doamna director financiar şi mi-a explicat că lucrurile trebuiau făcute mult mai repede, dar probabil că cineva nu a vrut. Deşi am mai discutat şi altă dată, s-a pus din nou problema personalului, că nu ar fi existat buget, că nu ar fi existat stat de funcţii. Există. Dar a existat foarte, foarte multă rea-voinţă", a declarat presei Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătăţii, şi în zona de oncologie au fost descoperite foarte multe nereguli la SCJU Craiova şi nu a fost nimeni tras la răspundere, pentru că pacienţii ar fi rămas perioade lungi de timp fără medicamente.

"Din Craiova ne veneau foarte multe veşti că nu există citostatice. Foarte interesant pentru mine era că o parte din acele citostatice erau în toată ţara, numai la Craiova nu erau. Corpul de control a scos la suprafaţă că existau nişte proceduri foarte greoaie. Nu exista comunicare între farmacie, achiziţii, coordonator de program naţional, iar sincopele în aprovizionare nu erau justificate şi nu răspundea nimeni că acei pacienţi rămâneau o perioadă fără medicamente", a spus Pintea.

Aceasta a precizat că şeful Corpului de control va reveni la Craiova, "nu să taie capete", ci să încerce "să organizeze puţin activitatea", inclusiv în zona de resurse umane, de unde a plecat şeful "şi foarte bine că a plecat". Pintea a reamintit că la SCJU Craiova au fost schimbaţi trei manageri în ultimii doi ani, iar lucrurile au rămas la fel, motiv pentru care nu va mai recurge la schimbarea managerului şi a directorului medical, "ci îi va aduna împreună cu cei de pe secţie". SCJU Craiova este cel mai mare spital monobloc din ţară, cu circa 1.600 de paturi, cu un număr de 31 de secţii (din care 28 clinice şi 3 neclinice), acoperind 27 de specialităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel