EXCLUSIV Dr Anca Hâncu, bolile cronice care pot fi prevenite mâncând inteligent. Jumătate dintre români, în pericol

Dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, a explicat EXCLUSIV la DC Medical că 70% din bolile cronice de care suferă oamenii decurg din stilul de viață și din modul în care...
Pornind de la mindfulness – un mod de ajunge la o armonie între minte, corp și emoții-, în nutriție s-a dezvoltat conceptul de mindful eating – adică mâncatul inteligent, explică dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină. Nevoia de a învăța să mâncăm inteligent este uriașă, dar fiind faptul că jumătate din populația României este obeză sau supraponderală. Mai mult alimentația deficitară și stilul de viață nesănătos, s-a dovedit deja, sunt factori extrem de importanți care duc la declanșarea multor boli.
„O ușoară restricție calorică de fapt a fost dovedită a fi protectoare și pentru diverse tipuri de cancer. Și aici chiar aș vrea să spun, apropos de stilul de viață, ce se insistăm noi, medicii, asupra stilului de viață. Aproape 70% din bolile cronice sunt boli ale stilului de viață! Ceea ce înseamnă că în momentul în care am reuși să schimbăm stilul de viață, am reuși să ajutăm oamenii să mănânce cât mai corect, să nu mai fumeze, să doarmă atât cât trebuie, să facă mișcare, practic am reuși să reducem prevalența bolilor cronice. Și aici ne referim la boli cardiovasculare, la cancere, la diabet, obezitate, și așa mai departe", a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, dr. Anca Hâncu.
Mindful eating trebuie personalizat
Conceptul de stil de viață sănătos și cel de mindful eating - mâncatul inteligent, adică - trebuie adaptate, însă, fiecărei persoane în parte, pentru că nu toți mâncăm aceleași lucruri și sunt alimente care pur și simplu nu ne plac. Diferențe avem nu doar la mâncare, pentru că, spre exemplu, nu toți putem practica aceleași sporturi.
„Medicul care practică nutriție și se ocupă de pacienți la cabinetul său este de fapt un medic care predă niște cursuri. Acel pacient vine practic la niște cursuri, în care învață ce să facă, învață cum să adopte și cum să păstreze pe termen lung un anumit stil de viață, care i se potrivește, astfel încât în parteneriat cu medicul învață pas cu pas ce să schimbe, ce să păstreze din stilul său de viață și cum să integreze alimente sănătoase. Pentru că vin la început mulți pacienți cărora nu le plac diverse alimente valoroase. Nu le plac! Treptat, treptat, se obișnuiesc cu aceste alimente, învață să mănânce poate anumite alimente care le plăceau foarte mult dar care aduc un exces de calorii, învață să gestioneze singuri și să-și construiască un echilibru în alimentație. Învață să nu mai mănânce când sunt stresați, să nu mai mănânce pentru că sunt stresați, ci să mănânce când le e foame, și în rest să se relaxeze, să-și armonizeze viața, învață să facă mișcare, mișcare adaptată cu preferințele lor, unora le place să înoate, altora le place să danseze, alții n-au timp, și majoritatea nu au timp să facă mișcare și aici e marea problemă, să reușești să-ți gestionezi viața în așa fel încât să ai timp pentru tot ce e important pentru tine până la urmă", a detaliat dr Anca Hâncu.
Cum ne pot îmbolnăvi alimentele considerate a fi sănătoase, aflați în video:
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
-
-
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.