EXCLUSIV Dr. Anca Hâncu: Cum facem sarmalele dietetice de Crăciun, Sfaturile nutriționistului, Ep.2
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile” zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi vorbim...
Nimic nu e interzis din bucatele tradiționale dacă ținem cont de cantitate și dacă le preparăm astfel încât să fie mai puțin grase și mai puțin greu de digerat - adică să nu fie grele la stomac.
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, ne dă exemplu sarmalele. În Episodul 2 din rubrica specială Sfaturile nutriționistului, medicul ne-a explicat cum le preparăm astfel încât să fie dietetice și cum să le mâncăm astfel încât să nu ne îngrășăm.
„Tradiționale pentru Crăciun sunt sarmalele. În foi de varză, în foi de viță, ele au farmecul lor și, de fapt, reprezintă un aliment foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. Conțin atât proteine – carnea-, conțin carbohidrați – orezul-, precum și carbohidrații din varză care, de fapt, reprezintă o sursă foarte bună de fibre, și care ne aduc vitamina C și alți nutrienți benefici. Astfel încât, sarmalele, echilibrate – cum am spus – din punct de vedere nutritiv, în funcție de felul în care sunt gătite, pot reprezenta o bombă de calorii au pot reprezenta aproape un aliment dietetic", spune dr. Anca Hâncu.
Șmecheria ca să le faci dietetice e simplă
Dar cum le facem să fie dietetice, nu bombe pentru dietă? Medicul nutriționist spune că e foarte simplu. Le faci folosind anumite ingrediente!
„Carnea care se pune în sarmale, carne de porc – aș prefera să fie cotlet - și carne de pasăre sau chiar pot fi făcute numai din carne de pasăre. Orezul să fie într-o cantitate moderată. Apoi, varza murată, dacă este desărată, practic vom avea doar beneficiile date de fermentație și nu vom mai avea acea sare în exces, astfel încât consumul sărmăluțelor – 2-3 la o masă – va fi chiar o variantă dietetică pentru un stil de viață sănătos”, arată dr. Anca Hâncu.
Nutriționistul spune și că e foarte important să mâncăm o cantitate mai mare de varză fiartă, așa că atunci când umplem oala cu sarmale ar trebui să ne gândim ca cel puțin jumătate din ea să fie plină cu varză tăiată fin.
Orice gospodină, însă, va întreba instant „dar cum dăm gust sarmalelor din carne de pui, pentru că aceasta e o carne mai fadă?" Medicul nutriționist spune că e foarte simplu. Iată cum:
Ce se întâmplă în corp imediat după ce mănânci zahăr?
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
