Dr. Mihaela Bilic, cum să te trezești perfect dimineața!

Dana Lascu |
Data publicării:
Trezitul de dimineață
Trezitul de dimineață

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic recunoaște că nu este o persoană matinală. Alarma care sună dimineața îi dă o stare de iritare și „sare” din pat doar de nevoie. Există însă un tertip la care poți apela ca să-ți faci diminețile mai ușoare și mai plăcute. Iată ce ne recomandă ea:

Nu știu cum e la voi, dar mie tare nu-mi place când sună ceasul dimineața. Chiar dacă știu că nu sunt o persoană matinală, chiar dacă m-am culcat suficient de devreme cât să nu fiu un zombi, alarma de trezire îmi produce întotdeauna o stare de iritare. Nu știu ce ar trebui să se întâmple în ziua respectivă ca să sar din pat de bucurie, cert e că în majoritatea situațiilor sar din pat...doar de nevoie", recunoaște dr. Mihaela Bilic.

Invenția minune care poate fi „adaptată românește”

Tertipul la care poți apela ca să-ți faci diminețile mai frumoase este simplu.

Ca dovadă că mulți pățesc ca mine, iată că a fost inventat ceasul cu trezire olfactivă. Se știe că mirosul este principalul factor de declanșare a unei emoții, nasul fiind organul capabil să ne provoace cele mai puternice trăiri, să ne transporte înapoi în timp sau să ne teleporteze în amintiri legate de un anumit miros. Și dacă există doar 5 gusturi pe care le putem percepe, la capitolul mirosuri numărul este uluitor: peste 10.000! Legătura dintre nas și creier se face extrem de repede, e suficientă o fracțiune de secundă pentru ca un miros să ne inducă o anumită stare, mecanism automat, inconștient și greu de controlat. Decodarea e complexă și personală, ține de experiențele fiecăruia, de bagajul afectiv și de trăirile acumulate de-a lungul timpului. De ce mirosul de pâine prăjită, de scorțișoară sau de cafea proaspăt râșnită ne dă o stare de bine, e imposibil de explicat. Dar e un amănunt care merită exploatat", notează medicul pe pagina sa de Facebook.

Ce provoacă mirosurile în organism

Dar cum funcționează o astfel de „trezire" la nivelul organismului?

Fiecare dintre noi reacționează diferit la diferite mirosuri, pentru unii este irezistibil mirosul de iarbă proaspăt cosită, în timp ce pe alții îi „topește"mirosul de nisip ud, sare și mare. Deși percepția noastră diferă, putem defini majoritatea stărilor și elementelor din viața noastră prin intermediul unui miros. Chiar dacă nu o facem conștient de fiecare dată și nu știm cu exactitate ce ingrediente sunt combinate, putem afirma fără dubii că „miroase a iarnă" sau a primăvară, sau a toamnă... la fel cum simțim cu precizie când miroare a copilărie, a casa bunicii, a vacanță... Dacă tot avem în miros așa un declanșator al stării de bine, de ce să nu-l folosim în fiecare dimineață? Iar lucrul ăsta se poate face încă de la trezire, cu ajutorul unui ceas ce te deșteaptă cu aroma ta preferată. în loc să-ți zgârie nervii cu un sunet enervant, îți gâdilă nările cu un miros ispititor. Și iată cum te dai jos din pat de drag, nu de nevoie. Un miros care ne place e deajuns, cam atât este de ușor să ne păcălim creierul și să-i provocăm bună-dispoziție și stare de bine! Inventatorii acestui ceas au încercat să acopere majoritatea preferințelor olfactive, de la biscuiți cu vanilie, măr copt, cafea și lapte cu scorțișoară, pănă la mirosul de pădure, ploaie sau de țărm de mare", arată Mihaela Bilic.

Poate fi adaptată, dar atenție la calorii!

Dar nu e neapărată nevoie să-ți cumperi un asemenea dispozitiv. Cum românul e inventiv, putem adapta ideea! Atenție, însă, la cum o adaptăm ca să nu cădem într-o capcană cu multe calorii.

Însă și în lipsa tehnologiei, merită să ne întrebăm: dacă ziua bună se cunoaște de dimineață, n-am putea să ne folosim de ingrediente mirositoare, care să ne ajute să pornim cu dreptul? Cu toții suntem grăbiți, stresați, preocupați, însă totul s-ar întâmpla mai ușor dacă am avea o stare de spirit optimă, pozitivă, entuziastă. Și dacă ea poate fi indusă doar trăgând aer în piept, nu credeți că merită? Găsiți-vă aroma preferată și începeți ziua zâmbind, iar dacă e vorba de prăjituri, cozonac sau pâine proaspăt scoase din cuptor, faceți cumva doar să le mirosiți...că dacă le și mâncați, adio bună-dispoziție!", conchide nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel