Dr Mihai Craiu: Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației

Dr. Mihai Craiu explică, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii, care sunt efectele pe care le produce lipsa somnului în organism.
Pentru a sublinia importanța somnului pentru organism, acesta a dat ca exemplu un experiment de o cruzime ieșită din comun.
"Este cunoscut faptul că absența somnului are efecte grave asupra sănătății. De acum mai mult de un secol datează experimentele de deprivare a somnului la animal. Este de notorietate (și de o cruzime ieșită din comun, pentru standardul știintific al zilelor noastre) experimentul cu cei 10 caței care au fost forțați să se miște 24 ore din 24. Aceștia au fost urmăriți până au murit de oboseală, incepand din ziua a 5-a.
Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare. Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit", a arătat medicul.
Lipsa somnului duce la deces
Acesta a citat o lucrare medicală, recentă care prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv.
"Ințelepciunea populară face legătura dintre stomac și suflet/afecțiune... Dragostea trece prin stomac.... Se pare că mai multe trec pe acolo. Studiul din Cell, efectuat pe musculițe de fructe (nu pe căței!!), a arătat că lipsa somnului duce la deces, dupa circa 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile. Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? In tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) in timpul deprivării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se depășește nivelul mortal.
Există numeroase dovezi ca ROS, in cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stress oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor si proteinelor organismului. Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice si a respirației.
In grupul ROS intră anionul superoxid (O2−), peroxidul de hidrogen (H2O2) și radicalii hidroxil (OH·). In cantitați mici, adică normale, ROS participă la procesele de semnalizare celulară. In cantităti foarte mari ele produc stress oxidativ si moarte celulară.
Cum au dovedit cercetatorii americani ca acumularea ROS în intestin este veriga lipsă? Au folosit niște musculițe speciale, cărora le-au modificat niște gene în creier, astfel incât anumite procese din sistemul nervos să meargă fără pauză. Aceste musculițe chiar dacă erau lăsate în pace nu puteau să se odihnească si mureau la fel de repede ca musculițele normale, expuse la agitatie permanentă. In ambele grupuri se observa apariția unor cantitați masive de ROS in tubul digestiv.
Cand au fost hrănite cu antioxidanți (molecule care blochează efectele stessului oxidativ), musculițele au supraviețuit, trăind normal, ca musculițele nestressate. Si cele al căror creier era modificat genetic! Chiar daca nu au dormit aproape deloc, din cauza activitații continue a creierului, ele au supraviețuit normal.
Același efect de acumulare de ROS, odată cu deprivarea de somn, a fost dovedit si la șoareci", a explicat Dr Mihai Craiu.
Nu lasați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator
În final, medicul a dat câteva sfaturi de bază pentru toată lumea.
"Mai sunt câțiva pași de făcut pentru a trage concluzii practice pentru om. Vor fi găsite antioxidantele potrivite fiecaruia. Apropos de personalizarea tratamentului și de răspunsul diferit al oamenilor la aceași medicație.
Până atunci aveți grijă la somn - nu lasați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! Lipsa de somn dăunează grav sănătații!
Si nu dați antioxidante "minune", promovate de tot felul de șarlatani, care au doar interese financiare. Sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră", a încheiat medicul.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.