Durerile de picioare, tratament simplu. Un singur gest îți poate îmbunătăți starea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerile de picioare - FOTO: Freepik@ropisme
durerile de picioare - FOTO: Freepik@ropisme

Durerile de picioare pot fi ameliorate cu un simplu gest.

Durerile de picioare pot fi cauzate de mai mulți factori. Mulți dintre noi ne petrecem mult timp stând în picioare. Din acest motiv, este bine să vă relaxați periodic picioarele. Un simplu gest vă poate ameliora durerile de picioare. Specialiștii recomandă să vă ridicați picioarele pentru câteva minute.

Durerile de picioare, ameliorate simplu

Statul pe scaun sau culcatul cu picioarele ridicate poate avea mai multe beneficii potențiale pentru sănătate, potrivit Healthline. Să le explorăm.

Îmbunătățește fluxul de sânge

Ridicarea picioarelor poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin în extremitățile inferioare. Cum? Răspunsul simplu este gravitația. Sângele sărăcit de oxigen se întoarce la inimă prin venele tale. Spre deosebire de artere, presiunea din vene este relativ scăzută. Pentru a ajuta la mutarea sângelui în organism, venele folosesc valve mici și contracția mușchilor din jur pentru a ajuta la pomparea sângelui înapoi spre inima ta.

Când stai jos sau stai în picioare, sângele sărăcit de oxigen din picioare trebuie să lucreze și împotriva gravitației pentru a-l întoarce la inimă. Ridicarea picioarelor le plasează deasupra nivelului inimii tale. Aceasta înseamnă că gravitația lucrează acum în favoarea ta. Acest lucru poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin în venele din picioare.

Vezi și: Tusea fumătorului, cauze și tratament. Se poate ajunge la incontinență urinară

Reduce umflăturile

Umflăturile pot apărea din cauza acumulării de exces de lichid (edem) sau din cauza inflamației. Este posibil ca leziunile sau anumite condiții de sănătate să provoace umflarea picioarelor.

În același mod în care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii poate ajuta excesul de lichid să se scurgă mai eficient.

Scade presiunea

Perioadele prelungite de stat în picioare sau de ședere pot provoca sângele să se adune în venele picioarelor. Acest lucru poate duce la o creștere a presiunii în aceste vene care, la rândul său, pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum venele varicoase. Ridicarea picioarelor poate ajuta la scăderea presiunii în picioare, permițând sângelui care a adunat să se scurgă departe.

Dacă ați stat în picioare pentru un timp îndelungat, o pauză de câteva minute cu picioarele ridicate poate ajuta. De asemenea, ușura presiunea și sensibilitatea picioarelor obosite.

Vezi și: Medicamentul pentru tuse, "campion" la efecte toxice: Vă rog să vă mai gândiți înainte sa-l luați. Provoacă vărsături, halucinații, tahicardie

Condiții venoase

Perioadele prelungite de ședere, în picioare sau inactivitatea sunt toți factorii care vă pot crește riscul de a dezvolta o afecțiune venoasă. Ridicarea picioarelor poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea afecțiunilor venoase, cum ar fi:

Tromboflebită superficială. Tromboflebita superficială este un cheag de sânge într-o venă chiar sub piele, care poate provoca umflături și sensibilitate. În timp ce unele sunt cu risc scăzut, altele pot fi asociate cu tromboză venoasă profundă.

Tromboză venoasă profundă. Tromboza venoasă profundă este atunci când se formează un cheag de sânge într-una dintre venele profunde ale piciorului. Aceste cheaguri pot bloca fluxul de sânge, ceea ce duce la umflarea picioarelor sau durere. Acest cheag se poate deplasa, de asemenea, la plămâni, provocând o embolie pulmonară.

Varice. Aceste vene sunt situate chiar sub suprafața pielii și apar umflate, albastre și răsucite. Varicele pot provoca simptome care sunt adesea mai grave după perioade lungi de ședere sau în picioare.

Insuficiență venoasă cronică. Insuficiența venoasă cronică apare atunci când sângele nu se poate întoarce în mod eficient la inima ta, ceea ce face ca acesta să se adune în picioare. Aceasta poate provoca o varietate de simptome în picioare, inclusiv durere, umflarea, și vene varicoase.

Vezi și: Intoxicația cu monoxid de carbon, cauze și complicații. Se poate ajunge la amnezii sau chiar deces

Leziuni

Dacă ați avut o leziune care afectează piciorul, veți experimenta probabil simptome cum ar fi durere, sensibilitate, și umflături. Ridicarea picioarelor poate ajuta la atenuarea acestor simptome.

După o intervenție chirurgicală

Ridicarea picioarelor după o intervenție chirurgicală poate ajuta, de asemenea, la ușurarea durerii și evitarea umflăturilor. În plus, cheagurile de sânge, cum ar fi tromboza venoasă profundă sau tromboflebita, reprezintă o preocupare după intervențiile chirurgicale, în special în cazul intervențiilor chirurgicale la șold sau picior.

Deși este important să faceți o mișcare blândă și să nu rămâneți într-o singură poziție prea mult timp, ridicarea periodică a picioarelor poate ajuta la scăderea riscului de cheaguri de sânge.

În timpul sarcinii

Umflarea extremităților inferioare este frecventă în timpul sarcinii. Acest lucru se poate datora retenției crescute de lichide, modificărilor hormonale și presiunii din uterul în expansiune. Elevația piciorului poate ajuta la ușurarea acestei umflături.

Vezi și: Slăbitul, "o presiune a lumii moderne". Ciuhodaru, despre riscurile dietelor: Lipsa educației ucide! Medicamentele de pe Internet, o mega-țeapă

Limfedem

Limfedemul este o afecțiune care poate fi provocată din cauza deteriorării sistemului limfatic. Limfedemul este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că se înrăutățește treptat în timp.

Elevația piciorului poate ajuta la reducerea umflăturilor în stadiile incipiente ale afecțiunii, dar nu este eficientă în etapele ulterioare.

Cum să-ți ridici picioarele

Exact cât timp și cât de des ar trebui să vă ridicați picioarele poate depinde de starea pe care încercați să o abordați. Iată un exemplu despre cum să vă ridicați picioarele pentru a atenua simptomele din vene varicoase.

- Deplasați-vă într-o poziție confortabilă înclinată sau culcat.

- Poziționează-ți picioarele astfel încât să fie deasupra nivelului inimii tale. Utilizați o pernă pentru a realiza acest lucru. Dacă nu vă puteți ridica picioarele la nivelul inimii, încercați să vă odihniți picioarele pe o măsuță de cafea sau canapea, deoarece acest lucru va ajuta în continuare la încetinirea forței gravitaționale.

- Păstrați picioarele ridicate timp de aproximativ 15 minute.

- Faceți acest lucru de 3 până la 4 ori în fiecare zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel