Ebola: primul caz confirmat în Uganda. În țara vecină e epidemie

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ebola a ucis mii de oameni
Ebola a ucis mii de oameni

Primul caz de Ebola în Uganda a fost confirmat de Ministerul Sănătății din țara amintită și de Organizația Mondială a Sănătății.

Ebola, Uganda. „Deși au existat numeroase semnalări anterioare, acesta este primul caz confirmat în Uganda în timpul izbucnirii epidemiei de Ebola, care se desfășoară în vecinătatea Republicii Democrate Congo", informează un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ebola, Uganda: bolnavul e un copil de 5 ani

Cazul confirmat este la un copil de 5 ani din Republica Democratică Congo care a călătorit cu familia sa pe 9 iunie. Copilul și familia sa au intrat în țară prin postul de graniță Bwera și au căutat îngrijiri medicale la Spitalul Kagando unde lucrătorii din domeniul sănătății au identificat Ebola ca o posibilă cauză de boală. Copilul a fost transferat la Unitatea de Tratament Bwera Ebola. Iar confirmarea a fost făcută marți, 11 iunie, de Institutul de Viruși din Uganda. Copilul este în îngrijire și beneficiază de tratament de susținere, iar persoanele de contact sunt monitorizate.

Conform comunicatului OMS, Ministerul Sănătății din Uganda și OMS au trimis o echipă de reacție rapidă la Kasese ca să identifice alte persoane care ar putea fi putut expuse riscului și ca să se asigure că sunt monitorizate și îngrijite dacă se îmbolnăvesc.
OMS susține că Uganda are o experiență anterioară în gestionarea focarelor de Ebola și că autoritățile s-au pregătit în limitarea răspândirii bolii în țară a vreunei epidemii, cum se întâmplă în statul vecin, Congo.

Uganda, primul caz de Ebola. Cum se manifestă virusul

Boala virusului Ebola, explică reprezentanții OMS, este o boală severă care se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave de boală - vărsături, fecale sau sânge. Primele simptome sunt similare cu alte boli și pentru diagnosticare e nevoie de lucrători vigilenți în domeniul sănătății și comunității care să cunoască simptomele.

Dintre acestea din urmă se numără: febră, oboseală, dureri musculare, cefalee, durere în gât.

Persoanelor care au fost în contact cu cineva care suferă de această boală sunt vaccinate și li se cere să-și monitorizeze sănătatea timp de 21 de zile pentru a se asigura că nu se îmbolnăvesc cu Ebola.

Uganda, primul caz de Ebola: vaccin experimental

În Congo, mai informează comunicatul OMS, s-a folosit un vaccinul experimental pentru Ebola. La fel și în Uganda, unde au fost vaccinați lucrătorii din domeniul sănătății.

Nu există cazuri confirmate în alte părți ale țării ale Ugandei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel