Eczema asteatotică, frecventă în sezonul rece. De ce devine pielea precum ”piatra de pavaj”

Monika Baciu |
Data publicării:
eczema asteatotica - FOTO: Freepik@tescka1
eczema asteatotica - FOTO: Freepik@tescka1

Eczema asteatotică este o afecțiune a pielii frecventă în sezonul rece.

Eczema asteatotică este o formă de eczemă care se dezvoltă atunci când pielea devine extrem de uscată. Este frecventă în această perioadă.

Cpt. medic dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie, Secția Clinică Dermatovenerologie din cadrul Spitalului Militar Central Carol Davila București explică cum ne influențează vremea pielea.

”Anotimpul rece vine cu piele uscată sau agravarea uscăciunii, care poate duce la eczeme, cel mai des fiind afectate mâinile.

Astfel, o afecțiune des întâlnită în acest sezon este eczema asteatotică. Numită și eczema Craquele, este o afecțiune cutanată frecventă în populație, pruriginoasă, care apare din cauza xerozei cutanate (piele uscată). Alte localizări sunt: fața anterioară a gambelor, membre superioare sau trunchiul”, arată Cpt. medic dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie, Secția Clinică Dermatovenerologie.

Vezi și: Cât de des trebuie să ștergi praful. Detaliul pe care nu l-ai știut până acum

Eczema asteatotică, cauze

”Vremea uscată, vântul, sistemele de încălzire duc la pierderile de apă prin stratul cornos al pielii, acesta fiind mecanismul fiziopatologic de apariție al eczemei asteatotice. Pierderea de apă prin stratul superficial al pielii apare atunci cand se pierde funcția de barieră cutanată. Alte cauze sunt predispoziția genetică, spălat excesiv al pielii cu produse care conțin săpun și detergenți.

Eczema poate surveni la orice persoană care se confruntă cu piele foarte uscată. Mai frecvent afectează persoanele cu vârstă înaintată, dar și persoanele care sufera de ichtioză, o boală genetică. Există anumite boli sistemice care duc la apariția acestui tip de eczemă: hipotiroidism, malnutriție (prin deficit de zinc), limfoame cutanate, scădere ponderală severă. Poate fi indusă de anumite medicamente (retinoizi sistemici, diuretice, inhibitori de protein kinaza)”, mai notează medicul.

Eczema asteatotică, simptome

Simptomele eczemei asteatotice au o caracteristică specifică.

”Eczema asteatotică are un aspect caracteristic, acela de “piatră de pavaj”. Astfel, la început, pielea este uscată și treptat apar fisurile, însoțite de înroșirea pielii, durere. Pielea uscată este, deseori, însoțită de mâncărime, iar prin traumatizarea zonelor (prin scărpinat) apar leziunile de grataj”, a mai precizat cpt. medic dr. Mihaela Georgescu, medic specialist dermatovenerologie, Secția Clinică Dermatovenerologie

Eczema asteatotică, diagnostic

”Diagnosticul se pune pe baza aspectului clinic, iar în general nu sunt necesare teste suplimentare. Este mereu necesară o evaluare generală a stării de sănătate, examen clinic plus analize de laborator (testarea funcției tiroidiene dacă pacientul prezintă semne clinice de hipotiroidism: fire de păr subțiri, uscate, creștere în greutate, letargie) plus alte investigații imagistice (de la caz la caz)”, mai notează medicul.

Vezi și: Uleiul de cătină, beneficii pentru piele. Șterge ridurile și petele pigmentare. Cum să îl prepari

Eczema asteatotică, tratament

”Cea mai importantă este prevenția eczemei de la debutul anotimpului rece.

Educarea pacientului este importantă pentru a evita factorii care duc la uscăciunea pielii:

- să facă băi scurte cu apă caldă, nu fierbinte,

- utilizarea unui gel de spălare blând, fără iritanți (tip cleanser),

- evitarea săpunurilor,

- utilizarea umidificatoarelor,

- sa utilizeze în mod regulat emoliente, de obicei aplicate de 2 ori pe zi, care pot fi aplicate imediat dupa baie, pe pielea ușor umedă, pentru a se absorbi mai eficient în piele.

Este o afecțiune care răspunde destul de ușor la tratament. Să nu uităm că reapariția ei este frecventă, deci utilizați în mod regulat creme emoliente, pe termen lung”, mai notează medicul.

Vezi și: De ce te mănâncă pielea când te pui în pat. Cum poți preveni acest lucru

Eczema asteatotică, factori de risc

Desi există multe cauze potențiale ale eczemelor asteatotice, anumiți factori de risc fac ca această afecțiune să fie mai probabilă să se dezvolte.

Vârstă. Afecțiunile pielii devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrânim din cauza modificărilor care stau la baza integrității celulelor pielii. Adulții mai în vârstă care se luptă cu pielea uscată sunt mai expuși riscului de a dezvolta eczeme asteatotice, potrivit unei analize din 2019.

Piele uscată. Pielea uscată poate apărea la orice vârstă și este adesea cauzată de factori de mediu, cum ar fi vremea rece sau dușul frecvent. Persoanele care se luptă cu pielea uscată din cauza acestor factori sunt mai susceptibile de a dezvolta eczeme asteatotice.

Umiditate mai scăzută. Nivelurile scăzute de umiditate apar atunci când vremea este rece, uscată sau ambele. În timp, nivelurile scăzute de umiditate pot provoca pielea uscată, care poate deveni eczemă astatotică dacă nu este tratată, potrivit Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel