Cât de des trebuie să ștergi praful. Detaliul pe care nu l-ai știut până acum

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cat de des trebuie sa stergi praful - FOTO: Freepik@syda_productions
cat de des trebuie sa stergi praful - FOTO: Freepik@syda_productions

Cât de des trebuie să ștergi praful pentru a nu te îmbolnăvi. Află care sunt și semnele pe care ți le transmite organismul atunci când nu ai îndepărtat de ceva timp praful.

Cât de des trebuie să ștergi praful. Experții spun că fără curățenie, ”ți-ai putea pune viața în pericol”. Praful conține în cea mai mare parte celule ale pielii, bucăți de insecte, particule de păr sau chiar, bucăți de îmbrăcăminte. Praful poartă o varietate de produse care pot provoca infecții ciudate.

Acumularea de praf poate provoca probleme grave de sănătate, potrivit expertului pulmonar al spitalului Johns Hopkins, dr. Panagis Galiatsatos, inclusiv infecții pulmonare grave și, în cazuri rare, chiar deces.

"O inhalare ridicată de praf ar putea pune viața în pericol în funcție de exacerbarea astmului cuiva", a spus Galiatsatos, potrivit USA Today.

Praful poate intra în căile respiratorii cu fiecare respirație pe care o luăm sau cu fiecare obiect prăfuit pe care îl atingem, dar cât de mult este prea mult? Iată ce ar trebui să știți despre praf - și cum să-l păstrați în afara casei și a corpului.

Vezi și: Uleiul de cătină, beneficii pentru piele. Șterge ridurile și petele pigmentare. Cum să îl prepari

Praful, ce este

Sub nivelul de bază se află substanțele chimice care au scăpat de produsele de uz casnic, potrivit lui Miriam Donald, profesor la Universitatea din Toronto. Studiile realizate arată că în praf se pot acumula substanțe chimice și contaminanți din interiorul caselor.

"Suntem expuși la praf atunci când respirăm și când atingem lucrurile", a spus Diamond. Ea a spus că copiii mici, în special bebelușii care se târăsc, pot interacționa cu particulele de praf mai mult decât adulții.

"De multe ori nu cunoaștem ingredientele complete ale produselor și nu știm ce poate fi toxic în ele", a spus Diamond.

Praful conține, de asemenea, alergeni care pot provoca simptome astmatice. 

"Persoanele care suferă de alergii trebuie să păstreze un mediu curat", a spus Diamond.

Diamond a spus că praful acumulat de peste un an poate conține tot felul de bacterii și microbi. Ea a mai spus că trupurile noastre nu sunt făcute să respire foarte mult praf și pot fi dure la plămâni. 

Vezi și: De ce te mănâncă pielea când te pui în pat. Cum poți preveni acest lucru

Praful, nociv pentru sănătate

Galiatsatos, medic la Spitalul Johns Hopkins, a declarat că majoritatea prafului nu dăunează oamenilor, dar particulele mai mici pot intra în plămâni și pot provoca iritații.

"Îl vei tuși sau îi vei strănuta", a spus Galiatsatos. 

Prima interacțiune a prafului este cu căile respiratorii și majoritatea oamenilor fie îl vor inspira, fie vor încerca să îl elimine prin tuse sau strănut. 

"Pentru unii oameni, acest răspuns poate deveni foarte exagerat și ar putea provoca dificultăți de respirație în timp ce încearcă să îl elimine. Asta e la egalitate cu astmu ", a spus Galiatsatos.

De asemenea, particule mici de mucegai se pot acumula în praf. Acest lucru poate provoca aspergiloză bronhopulmonară alergică, o reacție alergică sau hipersensibilă la o ciupercă cunoscută sub numele de Aspergillus fumigatus, în cazuri rare. 

"Praful poartă o varietate de produse care pot provoca infecții ciudate", a spus Galiatsatos.

Vezi și: De ce răcim mai des în perioada iernii. Ce se întâmplă cu sistemul imunitar

Cât de des ar trebui să ștergi praful și cum

Cel mai bun mod de a șterge praful este prin utilizarea unui mop umed, a spus Donald. Ștergerea uscată a prafului ar putea face ca particulele să se răspândească mai mult și să fie inhalate.

"Casele noi tind să fie mai puțin prăfuite decât casele vechi", a spus Diamond.

Galiatsatos îi sfătuiește pe oameni să poarte chiar o mască de protecție atunci când șterg praful. Pentru a scăpa cu adevărat de praf pentru totdeauna (sau cel puțin pentru o vreme) veți avea nevoie de mai mult decât o perie cu pene

Recomandarea specialiștilor de a ţine praful departe de casa ta este să îi oferi o curăţare bună, cel puţin o dată pe lună, pentru zone uşor accesibile. Abordați locurile mai dificile la fiecare trei până la șase luni, cum ar fi ferestrele și tavanele înalte, obiectele mici.

Alergia la praf, cum se manifestă

Praful poate cauza anumite alergii care se pot manifesta diferit, de la strănut la ochi roșii. Spre deosebire de alergiile sezoniere, alergiile perene sunt cele pe care le puteți avea pe tot parcursul anului. Lucruri cum ar fi mucegai, praf, dar și de la animalele de companie. Acestea sunt printre cele mai frecvente alergii oculare perene.

De asemenea, este posibil să fiți alergic la anumite produse din casa dvs. Soluția lentilelor de contact pe care o utilizați vă poate irita ochii. Sau, săpunul sau șamponul pe care îl utilizați poate fi problema.

Dacă alergenii de mediu au fost eliminați ca fiind cauza mâncărimii ochilor, încercați să luați o pauză de la un produs care vine în contact cu ochii. Pentru a afla dacă aveți o alergie, un alergolog poate administra un test de piele pentru alergeni specifici.

Trebuie să știi și: 

Cum să slăbești fără dietă și fără exerciții obositoare. Faci lucrul acesta zilnic, dar nu îți dai seama

Cum să cureți bradul artificial. Trucul genial cu sarea care va absorbi tot praful

Moliile, riscuri pentru sănătate. 8 moduri pentru a scăpa de dăunători

Ferestrele murdare, risc de îmbolnăvire. Ce să pui în APĂ când ștergi geamurile. Trucul pe care trebuie să-l folosești de acum

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel