De ce răcim mai des în perioada iernii. Ce se întâmplă cu sistemul imunitar

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce racim mai des in perioada iernii - FOTO: Freepik@hryshchyshen
de ce racim mai des in perioada iernii - FOTO: Freepik@hryshchyshen

De ce răcim mai des în perioada iernii. Medicii vin cu explicații.

De ce răcim mai des în perioada iernii. Odată cu scăderea temperaturilor cresc șansele de a ne îmbolnăvi. Răceala și gripa sunt frecvente în sezonul rece, iar specialiștii explică de ce se întâmplă acest lucru.

Mituri despre răcelile de iarnă

Dacă ai ieșit în frig cu părul ud înseamnă că vei răci, este unul din cele mai frecvente mituri. Acesta este unul dintre numeroasele mituri și concepții greșite despre sănătatea de iarnă pe care mulți oameni le acceptă în mod eronat ca fapt.

Noi cercetări par să ofere o imagine mai clară a motivului pentru care cazurile de răceală și gripă sunt mai frecvente în timpul iernii. Studiul a găsit dovezi că răspunsul imun înnăscut al nasului nostru slăbește la temperaturi mai scăzute, oferind unor germeni o oportunitate mai bună de a infecta restul corpului.

Vezi și: Cum să treci peste mesele festive în familie atunci când ești la dietă

Descoperirile, spun autorii, ar putea oferi o explicație biologică pentru sezonalitatea multor boli respiratorii.

Studiul provine de la oamenii de știință de la Northeastern University. În 2018, mai mulți autori au publicat lucrări care sugerează că organismul posedă o primă linie unică de apărare împotriva bacteriilor potențial periculoase care sunt inhalate prin nas.

Celulele din apropierea părții din față a nasului, pot arunca în mucusul nostru saci plini de lichid numiți vezicule extracelulare. Acești saci par, de asemenea, să transporte proteine antimicrobiene în restul nasului, ajutând la protejarea altor celule de rău, deoarece acestea vin în contact cu bacteriile.

”Aerul rece este asociat cu o infecție virală crescută, pentru că, în esență, îți pierzi jumătate din imunitate doar prin această mică scădere a temperaturii”, explică rinologul dr. Benjamin Bleier, director la Massachusetts Eye and Ear și profesor asociat la Harvard Medical School din Boston, potrivit Gizmodo.

Cercetătorii au studiat probe în laborator care au fost prelevate de la oameni sănătoși și pacienți supuși unei intervenții chirurgicale. Ei au descoperit că celulele nazale au desfășurat vezicule extracelulare ca răspuns la o infecție virală.

Multe infecții respiratorii tind să devină mai frecvente în timpul lunilor mai reci ale anului. Se crede că există mai multe motive pentru această tendință sezonieră, inclusiv aglomerația. În lunile reci, oamenii petrec perioade mai lungi de timp în interior, iar acest lucru contribuie la răspândirea virusurilor.

Vezi și: Colesterolul mărit, cauze, simptome și riscuri. Care sunt limitele normale ale colesterolului

Frigul, ce rol are

Dar echipa a vrut să testeze dacă frigul ar putea afecta în mod direct și acest mecanism de apărare. Ei au cerut voluntarilor sănătoși să îndure vreme relativ rece, de circa 4 grade, timp de 15 minute și au măsurat schimbarea temperaturii în interiorul nasului, constatând că aceasta a scăzut cu aproximativ câteva grade. Apoi au expus celulele la acea temperatură.

Comparativ cu starea normală, răspunsul imun înnăscut al nasului împotriva virusurilor nu a fost la fel de puternic în această nouă setare de temperatură, au descoperit autorii, celulele producând în medie mai puține vezicule extracelulare.

Rezultatele ar trebui să fie reproduse de alte studii înainte de a fi acceptate pe scară largă, și există probabil mai mulți factori în spatele sezonalitatea virusurilor respiratorii. Studiile privind gripa, de exemplu, au descoperit că umiditatea joacă un rol major în transmiterea acesteia, fie condițiile calde și umede, fie cele reci și uscate fiind optime pentru răspândirea virusului.

Rezultatele sugerează că biologia joacă un rol principal în momentul vulnerabilității noastre la acești germeni, spun autorii.

Vezi și: Spanacul, leguma plină de beneficii. Cum se poate consuma și care sunt contraindicațiile

Trebuie să știi și:

De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

Alimente care reduc simptomele tulburării afective sezoniere. De ce e bine să bei vin fiert

Remediul natural pentru tratarea durerilor de gât. Ai nevoie de patru ingrediente

Efectul surprinzător al bradului de Crăciun. Care este mai indicat? Natural sau artificial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel