Alimente care reduc simptomele tulburării afective sezoniere. De ce e bine să bei vin fiert
Ce să mănânci pentru a ieși din starea de melancolie specifică iernii.
Schimbarea sezonului vine cu o serie de provocări pentru mintea noastră, mai mult, pe măsură ce mediul se modifică apar noi factori de stres, iar reacțiile sunt cunoscute drept tulburare afectivă sezonieră.
De altfel, este cunoscut faptul că atunci când suntem stresați luăm decizii alimentare mai puțin inspirate, iar pentru a nu cădea în ispită, indicat ar fi să consumați mai puține bomboane și mai multe rodii.
Vremea închisă, zilele scurte, dar și singurătatea, le induce unora dintre noi acea senzație de tristețe, ”blue Christmas” cum spun americanii, iar acest lucru poate provoca o schimbare chimică la nivelul creierului.
Printre simptomele comune ale SAD se numără oboseala, depresia, deznădejdea și retragerea socială.
Tratamentele tipice includ terapia prin lumină, terapia prin discuții și medicamente antidepresive. Dar și o schimbare a dietei poate fi utilă.
Vezi și: Cancerul de prostată, o problemă de sănătate publică. Medic: Se manifestă clinic după 55 de ani
Alimentele care te scot din butoiul cu melancolie
În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă de alimente care vă pot îmbunătăți starea de spirit, fără a afecta și silueta.
”Alimentația influențează mesajele chimice pe care bacteriile pe care microbiomul le trimite de la nivelul stomacului la creier, acele semnale care te pot face să te simți fie epuizat și deprimat, fie energizat și optimist”, spune dr. Uma Naidoo, pshiatru nutrițional, arată EatThis.
Astfel, îmbunătățirea florei intestinale poate avea efect benefic și asupra stării psihoemoționale.
Consumați alimente fermentate
Kimchi, varza murată, murăturile, kefirul și iaurtul promovează bacteriile bune din intestin.
Naidoo sugerează că acest lucru poate ridica anumite substanțe chimice din creier care pot ajuta la ameliorarea depresiei.
Fructe de pădure și legume cu frunze verzi
Ambele tipuri de vegetale au un conținut ridicat de antioxidanți și alți nutrienți benefici pentru creier. Mai mult, un studiu publicat ăn British Journal of Nutrition a descoperit că un consum crescut de fructe de pădure și fructe în general este asociat cu o îmbunătățire psihologică și mai puțină depresie.
Nutriționsitul susține că legumele precum varza kale, spanacul, rucola, varza verde sunt excelente pentru protejarea sănătății mintale și susținerea funcției cognitive.
Nuci și semințe
Prin conținutul de triptofan, aminoacidul necesar în producerea serotoninei, hormonul responsabil cu buna dispoziție, nucile și semințele sunt benefice pentru sănătatea creierului.
Acestea pot fi consumate în cadrul unei gustări, dar și adăugate în salate.
Condimentele de iarnă
”Gândiți-vă la condimentele care vă încălzesc iarna: nucșoară, scorțișoară și ghimbir”, spune Naidoo, subliniind că și turmericul este un puternic antiinflamator care protează creierul.
Astfel, un pahar de vin fiert la care ați adăugat aceste condimente sau un pahar de lapte cu turmeric vă pot bine dispune în zilele rece și scurte de iarnă.
Treceți pe dieta mediteraneeană
Acestă dietă, bogată în fructe și legume, pește, carne ușoară, ulei de măsline și ceai, este potrivită pentru limitarea simptomelor tulburării afective sezoniere.
De altfel, este cunoscut faptul că dietele bogate în alimente ultraprorcesate, cu adaos de zahăr, sare și grăsimi crește riscul de depresie.
Limitați dulciurile de Crăciun
Oricât de greu vă este să rezistați tentației de a gusta din cozonacul ca la mama acasă sau din alte dulciuri sau băuturi tradiționale, este important să le consumați cât mai puțin cu putință.
Cercetările au constatat că un aport ridicat de zahăr are un impact negativ asupra sănătății psihologice și poate contribui la și agrava simptomele depresive în general.
Carbohidrații, alegere cu atenție
Este cunoscut faptul că atunci când nu ne simțim bine încercăm să ne găsim alinarea în ceva bun, de cele mai multe ori ”bunul” este ceva dulce. Iar aceste alimente sunt cele care pe nu doar că ne aduc un strop de confort emoțional, dar nici nu necesită prea mare efort pentru a fi digerate. De obicei acest tip de alimente sunt carbohidrați.
”Deși mult prea mulți oameni au lucruri negative de spus despre carbohidrați, carbohidrații pot de fapt să te facă să te simți bine, cu condiția să mănânci tipurile corecte de carbohidrați și cantitățile potrivite pentru corpul tău”, spune nutriționistul Bonnie Taub-Dix.
De reținut un aspect important cu privire la alimentele care vă pot scăpa de simptomele tulburării afective sezoniere este că alimentele care pot aduce fericire unei persoane aflată în această situație pot aduce arsuri la stomac, dureri de cap și un sentiment de depresie și mai rău pentru o altă persoană ce trece prin astfel de episoade.
Fiecare reacționează diferit, motiv pentru care Naidoo crede că ”cea mai bună îngrijire este personalizată în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane”.
-
-
-
Porţii mai mici în unele restaurante pentru clienţii care iau Ozempic23.12.2025, 20:59
-
-
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
