Alimente care reduc simptomele tulburării afective sezoniere. De ce e bine să bei vin fiert

Sonia Baciu |
Data publicării:
alimente care reduc simptomele. FOTO: Freepik @gpointstudio
alimente care reduc simptomele. FOTO: Freepik @gpointstudio

Ce să mănânci pentru a ieși din starea de melancolie specifică iernii.

Schimbarea sezonului vine cu o serie de provocări pentru mintea noastră, mai mult, pe măsură ce mediul se modifică apar noi factori de stres, iar reacțiile sunt cunoscute drept tulburare afectivă sezonieră.

De altfel, este cunoscut faptul că atunci când suntem stresați luăm decizii alimentare mai puțin inspirate, iar pentru a nu cădea în ispită, indicat ar fi să consumați mai puține bomboane și mai multe rodii.

Vremea închisă, zilele scurte, dar și singurătatea, le induce unora dintre noi acea senzație de tristețe, ”blue Christmas” cum spun americanii, iar acest lucru poate provoca o schimbare chimică la nivelul creierului. 

Printre simptomele comune ale SAD se numără oboseala, depresia, deznădejdea și retragerea socială.

Tratamentele tipice includ terapia prin lumină, terapia prin discuții și medicamente antidepresive. Dar și o schimbare a dietei poate fi utilă.

Vezi și: Cancerul de prostată, o problemă de sănătate publică. Medic: Se manifestă clinic după 55 de ani

Alimentele care te scot din butoiul cu melancolie

În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă de alimente care vă pot îmbunătăți starea de spirit, fără a afecta și silueta.

”Alimentația influențează mesajele chimice pe care bacteriile pe care microbiomul le trimite de la nivelul stomacului la creier, acele semnale care te pot face să te simți fie epuizat și deprimat, fie energizat și optimist”, spune dr. Uma Naidoo, pshiatru nutrițional, arată EatThis.

Astfel, îmbunătățirea florei intestinale poate avea efect benefic și asupra stării psihoemoționale.

Consumați alimente fermentate

Kimchi, varza murată, murăturile, kefirul și iaurtul promovează bacteriile bune din intestin.

Naidoo sugerează că acest lucru poate ridica anumite substanțe chimice din creier care pot ajuta la ameliorarea depresiei.

Fructe de pădure și legume cu frunze verzi

Ambele tipuri de vegetale au un conținut ridicat de antioxidanți și alți nutrienți benefici pentru creier. Mai mult, un studiu publicat ăn British Journal of Nutrition a descoperit că un consum crescut de fructe de pădure și fructe în general este asociat cu o îmbunătățire psihologică și mai puțină depresie.

Nutriționsitul susține că legumele precum varza kale, spanacul, rucola, varza verde sunt excelente pentru protejarea sănătății mintale și susținerea funcției cognitive.

Nuci și semințe

Prin conținutul de triptofan, aminoacidul necesar în producerea serotoninei, hormonul responsabil cu buna dispoziție, nucile și semințele sunt benefice pentru sănătatea creierului.

Acestea pot fi consumate în cadrul unei gustări, dar și adăugate în salate.

Condimentele de iarnă

”Gândiți-vă la condimentele care vă încălzesc iarna: nucșoară, scorțișoară și ghimbir”, spune Naidoo, subliniind că și turmericul este un puternic antiinflamator care protează creierul.

Astfel, un pahar de vin fiert la care ați adăugat aceste condimente sau un pahar de lapte cu turmeric vă pot bine dispune în zilele rece și scurte de iarnă.

Treceți pe dieta mediteraneeană

Acestă dietă, bogată în fructe și legume, pește, carne ușoară, ulei de măsline și ceai, este potrivită pentru limitarea simptomelor tulburării afective sezoniere. 

De altfel, este cunoscut faptul că dietele bogate în alimente ultraprorcesate, cu adaos de zahăr, sare și grăsimi crește riscul de depresie.

Limitați dulciurile de Crăciun

Oricât de greu vă este să rezistați tentației de a gusta din cozonacul ca la mama acasă sau din alte dulciuri sau băuturi tradiționale, este important să le consumați cât mai puțin cu putință.

Cercetările au constatat că un aport ridicat de zahăr are un impact negativ asupra sănătății psihologice și poate contribui la și agrava simptomele depresive în general.

Carbohidrații, alegere cu atenție

Este cunoscut faptul că atunci când nu ne simțim bine încercăm să ne găsim alinarea în ceva bun, de cele mai multe ori ”bunul” este ceva dulce. Iar aceste alimente sunt cele care pe nu doar că ne aduc un strop de confort emoțional, dar nici nu necesită prea mare efort pentru a fi digerate. De obicei acest tip de alimente sunt carbohidrați.

”Deși mult prea mulți oameni au lucruri negative de spus despre carbohidrați, carbohidrații pot de fapt să te facă să te simți bine, cu condiția să mănânci tipurile corecte de carbohidrați și cantitățile potrivite pentru corpul tău”, spune nutriționistul Bonnie Taub-Dix.

De reținut un aspect important cu privire la alimentele care vă pot scăpa de simptomele tulburării afective sezoniere este că alimentele care pot aduce fericire unei persoane aflată în această situație pot aduce arsuri la stomac, dureri de cap și un sentiment de depresie și mai rău pentru o altă persoană ce trece prin astfel de episoade.

Fiecare reacționează diferit, motiv pentru care Naidoo crede că ”cea mai bună îngrijire este personalizată în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane”.

Vezi și: Uitarea, ceva normal. Suntem asaltați de informații, iar creierul își face singur ordine. Când avem nevoie de ajutor de specialitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel