Eczema, ce trebuie să știi despre ea

Dana Lascu |
Data publicării:
O iritatie de la transpiratie se poate transforma în eczema
O iritatie de la transpiratie se poate transforma în eczema

Eczema este un termen descriptiv pentru o afecțiune cronică a pielii, care de obicei începe în copilăria timpurie. Acesta este văzut cel mai frecvent la persoanele care au membri de familie care suferă de astm și alergie la fân. Asta nu înseamnă, însă, că eczema este o boală alergică clasică. Se pare că există un acord general că această condiție este moștenită din cauza pierderii totale sau lipsei relative a unei proteine din piele.

Condorm statisticilor eczema afectează între 10% și 20% dintre copii și de la 1% până la 3% dintre adulți. Jumătate din pacienții cu eczemă au istoric familial de alergii.

Există trei feluri de eczeme:

- cea alergică de contact - dermita de contact – care apare, așa cum îi spune numele, la contactul repetat cu o substanţă alergică (gen detergenţi, medicamente, etc).

- cea atopică (dermatită atopică) – care este frecventă la sugarii care sunt predispuşi ereditar la alergii.

- cea dată de sensibilizare internă – care este cauzată de prezenţa unui focar infecţios.

Eczemele cronice sunt de 3 categorii : uscate (caracterizate de formarea de plăci care se descuamează), lichenifiate (se formeză zone de piele groasă cu șanțuri) și dishidrozice (prezintă vezicule care se sparg și formează cruste și fisuri).

Conform Asociației Americane de Dermatologie, cea mai des întâlnită este dermatita atopică și există criterii care trebuie îndeplinite înainte ca diagnosticul acesta să fie luat în considerare. În primul rând, trebuie subliniat că nu e contagioasă!

Apoi, la majoritatea pacienților, boala a debutat în copilărie. Pacienții dezvoltă plăci groase de piele care dau o puternică senzație de mâncărime. Este util un istoric personal sau familial de eczeme, astm bronșic și / sau alergii. La copiii mai mari sau la adulți, leziunile de eczemă au tendința să apară în pliurile pielii coatelor și în pliurile de piele din spatele genunchiului. Eczema tinde să se îmbunătățească la majoritatea pacienților pe măsură ce îmbătrânesc.

Cauze și factori declanșatori

Cauza eczemelor pare a fi un defect în producerea unei anumite proteine de piele (filagrina - care are rolul de a sprijini agregarea filamentelor de keratină din epiderm). Toate celelalte probleme care par a fi prezente la cei afectați includ pielea uscată, hiperreactivitatea la lână, mâncărime care apare în timpul transpirației, colonizarea bacteriilor patogene stafilococice, predispoziția la infecțiile cu herpes simplex diseminate și o varietate de anomalii imunologice.

Legat de simptome, există o dezbatere în rândul dermatologilor legat de ce apare mai întâi: eczema atopică propriu-zisă, mâncărimea sau erupția cutanată. Ceva de genul controversei legată de ce a fost mai întâi, găina sau oul, spun experții de la Asociația Americană de Dermatologie.

În fond, nu contează. Atunci când erupția cutanată este în stadiul acut, veziculele formate pe piele se sparg și mâncărimea e cumplită. Mai târziu, după ce pacientul se scarpină și se zgârie timp de câteva săptămâni, pe piele se formează o placă de piele îngroșată. Aceasta se numește lichenificare (proces de îmbolnăvire a pielii, caracterizat prin îngroșarea exagerată a acesteia).

Practic, în cazul în care copilul dumneavoastră are eczemă, orice afectează pielea îi poate agrava simptomele, arată experții de la Academia Americană de Dermatologie

Deși declanșatorul diferă de la o persoană la alta, cele mai comune cauze sunt aerul uscat, transpirația și stresul. Pe măsură ce copilul crește, factorii declanșatori se schimbă.

Plan de bătaie

Experții îndeamnă părinții să fie familiarizați cu declanșatoarele copilului lor și să respecte următoarele îndrumări:

- Împreună cu medicul dumneanoastră, creați și apoi implementați un plan de îngrijire a pielii care să atenueze și să evite apariția eczemei.

- Utilizați medicamente și terapii pentru eczeme numai conform recomandării medicului.

- Aveți grijă să evitați factorii care declanșează eczema la copilul dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel