Eczeme severe, risc mai mare de boli cardiovasculare și deces

Dana Lascu |
Data publicării:
O iritatie de la transpiratie se poate transforma în eczema
O iritatie de la transpiratie se poate transforma în eczema

Persoanele care au eczeme severe ar trebui să fie examenitate periodic pentru factorii de risc ai bolilor cardiovasculare pentru că au un risc cu până la 50% mai mare, arată un studiu publicat în BMJ.

Aproximativ unul din 10 persoane are eczeme, o afecțiune inflamatorie cronică ce lasă pielea uscată și cu mâncărime. Persoanele cu forme mai severe pot prezenta o erupție cutanată neplăcută sau o piele care se crapă și descuamează. Acești oameni pot avea, de asemenea, un risc mai mare pentru atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în mai 2018 în jurnalul de specialitate BMJ (British Medical Journal).

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele de la 387.439 de adulți cu eczeme, care au fost clasificate ca fiind ușoare, moderate sau severe. Fiecare caz era comparat cu una până la cinci persoane de vârstă și sex similare, care nu aveau eczeme (1.528.477 subiecți de control).

Cu cât crește riscul

După o urmărire de cinci ani a datelor medicale, cercetătorii au descoperit că persoanele cu eczeme severe au avut un risc crescut de atac de cord, fibrilație atrială și deces datorat bolilor de inimă cu 40% până la 50% mai mare, precum și un risc de accident vascular cerebral – AVC - cu 20% mai mare.

Este vorba de cei cu artrită reumatoidă, artrită psoriazică pentru care nu este prescris cu un medicament anti-reumatic modificator al bolii și psoriazisul sever.

Riscurile au rămas și după ce cercetătorii au luat în considerare și alți co-factori care ar putea provoca aceste afecțiuni, precum greutatea mare, fumatul și consumul de alcool.

Autorii studiului au sugerat că persoanele cu eczeme severe trebuie să fie examinate pentru factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul crescut.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel