Efectele anxietății asupra corpului. Sistemul nervos central este afectat prima dată

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:

Efectele anxietății asupra corpului. Anxietatea, în diversele sale forme și manifestări, poate declanșa o serie de efecte asupra corpului uman.

Anxietatea poate avea un impact substanțial asupra sănătății fizice, nu doar mintale. Când vine vorba de anxietate, adesea ne concentrăm asupra stării de neliniște și teamă, dar puțini conștientizează cum această afecțiune poate afecta organismul din punct de vedere fizic.

Vezi și: Boabele de muștar, efecte anticancerigene. Ce este sinigrina, inhibatorul tumorilor

Anxietatea, în diversele sale forme și manifestări, poate declanșa o serie de efecte asupra corpului uman. De la sistemul nervos la cel cardiovascular, de la sistemul digestiv la cel respirator și până la sistemul imunitar, anxietatea poate afecta fiecare aspect al sănătății tale fizice într-un mod semnificativ, potrivit Healthline.

Simptome fizice

- Respirație rapidă sau ritm cardiac accelerat

- Ameteli și senzații de leșin

- Dureri abdominale sau disconfort digestiv (indigestie, diaree)

- Dureri în piept și palpitații

- Oboseală persistentă și insomnie

- Dureri de cap recurente

Simptome mintale și emoționale

- Niveluri ridicate de stres și îngrijorare constantă

- Tulburări de somn și oboseală cronică

- Sentimente de tristețe și lipsă de bucurie

- Dificultate în concentrare și luare de decizii

Cauze

Experiențe traumatice: Situațiile traumatizante sau evenimentele negative pot contribui la dezvoltarea anxietății, inclusiv experiențele din zonele de conflict sau naturale, precum războaie sau dezastre naturale.

Predispoziție genetică: Unele persoane sunt mai predispuse genetic să dezvolte tulburări de anxietate decât altele.

Probleme de sănătate mintală: Alte tulburări de sănătate mintală, precum depresia sau tulburările de panică pot contribui la dezvoltarea anxietății.

Afecțiuni medicale: Anumite condiții medicale precum problemele hormonale sau cele digestive pot contribui la apariția sau exacerbarea anxietății.

Stres cronic: Situațiile de stres persistent pot declanșa și agrava simptomele anxietății.

foto:freepik

Unul dintre primele domenii afectate este sistemul nervos central. Atunci când experimentezi anxietate cronică sau atacuri de panică, creierul tău eliberează hormoni de stres, precum adrenalina și cortizolul. Acești hormoni sunt benefici în situații de stres acut, dar expunerea prelungită la aceștia poate duce la creșterea frecvenței unor simptome precum dureri de cap, amețeli și chiar depresie.

Sistemul cardiovascular poate fi și el afectat de anxietate. Aceasta poate provoca creșterea ritmului cardiac, palpitații și chiar dureri în zona pieptului. În cazurile extreme, anxietatea poate crește riscul de hipertensiune și afecțiuni cardiace.

În ceea ce privește sistemul excretor și digestiv, anxietatea poate duce la apariția unor simptome, precum dureri de stomac, greață, diaree și alte probleme digestive. Anxietatea cronică poate chiar să aibă legătură cu apariția sindromului de colon iritabil (SCI), manifestat prin vărsături, diaree sau constipație.

Sistemul imunitar nu este nici el scutit de impactul anxietății. Atunci când ești stresat sau anxios pe termen lung, corpul tău este expus unor substanțe chimice și hormoni care suprimă sistemul imunitar. Acest lucru te poate face mai vulnerabil la infecții virale și alte boli, iar vaccinurile de rutină ar putea să nu funcționeze la capacitate maximă.

Vezi și: Peste 5.000 de buncăre de protecție civilă în România. Lista acestora și harta interactivă. "Trebuie să avem grijă de liniștea noastră!"

Anxietatea influențează, de asemenea, sistemul respirator. Respirația rapidă și superficială pot fi rezultatul stresului cronic, iar în cazul celor cu boli pulmonare, cum ar fi BPOC sau astmul, anxietatea poate agrava simptomele și duce la riscul crescut de spitalizare.

Anxietatea poate avea un impact profund asupra sănătății tale fizice și mentale. Recunoașterea și gestionarea acestei afecțiuni sunt cruciale pentru menținerea unei stări de bine generale. Este important să cauți sprijin și îndrumare din partea medicilor specialiști pentru a dezvolta strategii de gestionare a anxietății și pentru a menține un echilibru sănătos între minte și corp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel