Efectul dezastruos al hiperglicemiei. Dr. Victor George: Asta e problema!
Hiperglicemia, caracterizată prin nivele ridicate ale glucozei în sânge, poate avea consecințe devastatoare asupra organismului uman. Ce se întâmplă, de fapt, când glicemia este mai mare de 100 sau 200 mg/dL....
Într-o lume în care alimentația haotică și stilul de viață sedentar devin tot mai prevalente, nivelurile crescute ale glicemiei devin o problemă majoră de sănătate publică. Dr. Victor George, medic specialist Diabetolog, subliniază că acest fenomen nu trebuie subestimat, deoarece poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății.
Glicemia crescută, definită în principal de concentrații de glucoză din sânge care depășesc 100 mg/dL și, în special, valorile care depășesc 200 mg/dL, poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și poate afecta negativ întregul organism. Această condiție este considerată critică și necesită atenție medicală urgentă.
"La o glicemie imensă, corpul suferă. Asta e problema cu glicemiile mai mari de peste 100, mai ales începând și peste 200. Vasele de sânge suferă și întregul organism are de suferit. Practic, este foarte important să mergi la medicul diabetolog. Trebuie să te educe și să discute cu tine despre cum să îți faci insulina lentă, cum trebuie adaptată în funcție de glicemii", a explicat dr. Victor George, medic specialist Diabetolog, într-o postare pe TikTok.
Glicemia mărită, complicații
Când nivelurile de zahăr din sânge sunt crescute, apar simptome precum oboseala, setea și urinarea frecventă. Pe măsură ce nivelurile cresc mai mult, pot apărea simptome mai grave precum probleme de vedere și confuzie.
Dacă nivelurile de zahăr din sânge devin foarte ridicate, pot apărea două complicații potențial letale: cetoacidoza diabetică și stare hiperglicemică hiperosmolară. Acestea pot duce la comă și deces.
Cetoacidoza diabetică
Insulina este un hormon produs de pancreas. De obicei, pancreasul eliberează insulină după masă pentru a transfera glucoza în celule, pentru a fi folosită ca sursă de energie.
Însă în diabet, organismul fie nu produce suficientă insulină, fie nu o utilizează eficient. Cetoacidoza diabetică apare atunci când organismul nu are suficientă insulină pentru a transfera eficient glucoza în celule.
În această situație, nivelurile de zahăr din sânge rămân ridicate, iar organismul începe să descompună grăsimea din ficat pentru energie. Acest proces de descompunere a grăsimii generează acizi numiți cetonă. Cetonele se pot acumula în sânge și pot acidifia acesta.
Cetoacidoza diabetică este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 1. Poate să se dezvolte lent, dar, dacă nu este tratată, simptome severe pot apărea în câteva ore.
Simptomele cetoacidozei diabetice pot include:

Hiperglicemia - FOTO: Freepik@PlaceboPill
- sete intensă
- urinare excesivă
- oboseală extremă
- dureri abdominale
- greață și vărsături
- respirație care miroase a fructe
- respirație rapidă și profundă
- piele înroșită sau uscată
- dureri de cap
- confuzie, potrivit Healthline.
Stare hiperglicemică hiperosmolară, complicație a diabetului
Starea hiperglicemică hiperosmolară (HHS) este o altă complicație potențială a diabetului. Este similară cu cetoacidoza diabetică, dar nu implică producția de cetone sau creșteri ale acidității sângelui. De obicei, HHS apare după ce persoana a avut o boală sau infecție.
HHS este caracterizată de hiperglicemie și deshidratare severă. Acest lucru duce la creșterea concentrației sângelui, numită osmolaritate ridicată.
Atunci când sângele devine mai concentrat, apa este extrasă din alte organe și țesuturi. Acest lucru poate avea un impact profund asupra creierului în special.
HHS este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2 și apare de obicei mai lent decât cetoacidoza diabetică, într-o perioadă de zile sau săptămâni. Simptomele pot include:
- sete intensă
- urinare excesivă
- slăbiciune sau letargie
- senzație generală de indispoziție
- gură sau piele uscată
- dureri de cap
- bătăi rapide ale inimii
- hipotensiune ortostatică
- vedere încețoșată
- confuzie
- delir
- convulsii
Hiperglicemia severă este o urgență medicală
Hiperglicemia severă, inclusiv DKA și HHS, este o urgență medicală care poate duce la comă și, în cazuri extreme, la deces dacă nu este tratată.
-
-
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC28.10.2025, 10:45
-
Medic, găsit decedat în camera de gardă. Avea doar 37 de ani28.10.2025, 09:33
-
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
