Estrogen, cum afectează nivelul acestuia funcția vaselor de sânge

Florina Pop |
Data publicării:
Atleți  FOTO: pexels.com
Atleți FOTO: pexels.com

Nivelurile scăzute de estrogen afectează funcția vaselor de sânge, cresc nivelul colesterolului, susține o cercetare care a revizuit peste 100 de studii.

Estrogen, nivel, vase, sânge. Când estrogenul are niveluri scăzute, aceasta afectează funcția vaselor de sânge, crește nivelul colesterolului, susține o cercetare care a revizuit peste 100 de studii. Acestea sugerează că echilibrarea nivelului de hormoni poate inversa factorii care cresc riscul de boli de inimă la unii sportivi. Această lucrare de revizuirea a fost publicată înainte de tipărire în Jurnalul American de Fiziologie - Fiziologie cardiacă și circulatorie.

Potrivit autorilor, absența menstruației (amenoree) nu este neobișnuită la sportivele de elită, în special când e vorba de competițiile de alergare pe distanțe lungi, dans și gimnastică.

"Studiile au arătat că estrogenul protejează împotriva disfuncției vaselor de sânge (endotelial) și „că nivelurile scăzute de estrogen la tinerii sportivi amenoree pre-menopauză sunt asociați cu markeri ai riscului de boli de inimă", au scris cercetătorii.

Estrogen, nivel, vase, sânge. Fertilitatea și funcția cardiovasculară

Un comunicat al Societății Americane de Fiziologie susține că "a nu mânca suficient pentru a susține exerciții fizice și un nivel ridicat de activitate duce la un echilibru energetic negativ, care, la rândul său, determină creierul să înceteze eliberarea hormonului GnRH". GnRH solicită organismului să elibereze hormoni care stimulează foliculii care fac ovulația posibilă. Întreruperea ovulației poate duce la deficiență de estrogen și „pierderea rezultată de estrogen poate afecta nu numai fertilitatea, ci și funcția cardiovasculară.

Cercetarea subliniază legătura dintre estrogenul scăzut și funcția endotelială afectată. În comparație cu sportivele și cu un grup de control sedentar de femei care menstruează în mod regulat, sportivele cu amenoree au avut o funcție mai slabă a vaselor de sânge. Cu toate acestea, îmbunătățirea stării menstruale este asociată cu îmbunătățirea susținută a funcției vaselor de sânge. De regulă, sportivele care nu menstruează au de obicei niveluri mai mari de LDL - colesterol „rău" decât cei care au un ciclu regulat.

„Estrogenul exercită multiple efecte benefice asupra sistemului cardiovascular prin căi multiple", apreciază cercetătorii, inclusiv producția de grăsimi în fluxul sanguin. Cercetările efectuate la femeile post-menopauză au arătat că normalizarea nivelului de estrogen poate scădea nivelul LDL. Iar această cercetare arată că stimularea estrogenului poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol la sportivii tineri. E nevoie de cercetări viitoare ca să se determine cele mai bune intervenții pentru restabilirea nivelului hormonal și a echilibrului energetic pentru a inversa factorii de risc la sportivii amenoreici, au explicat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel