Exerciții fizice, mai sănătoase dimineața pe stomacul gol. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Exercițiile fizice
Exercițiile fizice

Exercițiile fizice ar trebui făcute dimineața, înainte de a mânca micul dejun, arată un nou studiu. Efectele benefice pentru organism sunt majore. 

Exercițiul fizic ne ajută la menținerea unei greutăți sănătoase. Surplusul de greutate, fie că e vorba de a fi supraponderal, fie obez, a fost legat de o multitudine de boli, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Angajarea în activități fizice are multe beneficii pentru sănătate și poate ajuta la pierderea în greutate.

Acum, un nou studiu arată că exercițiile fizice făcute înainte de micul dejun aduc multe beneficii pentru sănătate, inclusiv sensibilitatea crescută la insulină și pierderea în greutate în mod eficient. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bath din Regatul Unit a studiat dacă schimbarea programului exercițiilor fizice și a alimentației poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge.

Ei au descoperit că oamenii care fac antrenamente sau exerciții înainte de micul dejun au ars dublul cantității de grăsime decât cei care au lucrat după masa. Studiul, care a fost publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, a implicat 30 de bărbați care erau supraponderali sau obezi.
Echipa a comparat rezultatele obținute de două grupuri experimentale, iar primul i-a inclus pe cei care s-au antrenat înainte de a lua micul dejun și cei care au făcut antrenament după micul dejun. De-a lungul perioadei de studiu de șase săptămâni, cercetătorii au dorit să se concentreze pe efectul programării unui regim de exerciții fizice înainte de a mânca dimineața.

Control mai bun al glicemiei

Ei au descoperit că nivelurile mai mici de insulină în timpul exercițiilor fizice după post de peste noapte (e vorba de orele din noaptea în care subiecții nu au mâncat) ar putea duce la creșterea consumului de grăsime. În acest fel, organismul utilizează mai multă grăsime din mușchii și țesutul adipos ca sursă de energie. Deși pe parcursul perioadei de studiu de șase săptămâni nu au existat diferențe în greutatea participanților, noul program a avut impact pozitiv asupra sănătății lor. Participanții care au făcut efort înainte de micul dejun au avut o sănătate mai bună, deoarece organismele lor au putut să răspundă la insulină mai eficient. Aveau un nivel normal de glicemie, ceea ce poate preveni dezvoltarea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare.

„Rezultatele noastre sugerează că schimbarea calendarului când mâncați în raport cu momentul când faceți exerciții fizice poate aduce schimbări profunde și pozitive pentru sănătatea dvs. generală. Am constatat că bărbații din studiu care au făcut efort înainte de micul dejun au ars dublul cantității de grăsime decât cei din grupul care a făcut exerciții fizice după aceea. Important, deși acest lucru nu a avut niciun efect asupra pierderii în greutate, a îmbunătățit dramatic sănătatea lor generală", a explicat dr. Javier Gonzalez, de la Departamentul pentru Sănătate de la Universitatea din Bath.

Mușchii mai sensibili la insulină

În afară de un control mai bun al glicemiei, cercetătorii au mai descoperit că mușchii celor care au lucrat înainte de micul dejun au fost mai sensibili la insulină decât la celălalt grup. Cele două grupuri au avut aceleași sesiuni de antrenament și un program de exerciții. Doar că le-a fost schimbată ora de mâncare a micului dejun.

Mai mult, grupul care a făcut efort înainte de micul dejun a avut o creștere mai bună a proteinelor cheie, în special a celor implicate în transportul glucozei din sânge la mușchii corpului. Studiul aruncă o lumină asupra importanței efectuării unui exercițiu în starea de post peste noapte, deoarece are multe beneficii pentru sănătate, indiferent de intensitatea exercițiului fizic și de durata efortului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel