Expunerea pasivă la țigările electronice, alarmantă și nocivă în rândul tinerilor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaping
Vaping

Un sondaj național american arată că o treime dintre elevii de gimnaziu și de liceu au fost expuși pasiv (second hand) la aburii din țigările electronice, în ultimul an. Creșterea rapidă a numărului celor care sunt expuși la aerosolii emiși de țigările electronice este îngrijorătoare, spun cercetătorii, pentru că acestea conțin substanțe chimice cu potențial periculos.

Un număr din ce în ce mai mare de elevi de gimnaziu și de liceu sunt expuși pasiv (la mâna a doua) la aerosoli din țigările electronice, trăind cu sau aflându-se în jurul unor persoane care fac vaping, conform datelor dintr-un sondaj național american.

O astfel de expunere a crescut rapid în 2018, comparativ cu anii 2015-2017, relatează oamenii de știință de la Institutul de Cancer Dana-Farber într-o lucrare publicată astăzi în JAMA Network Open. Analiza a fost realizată folosind datele colectate din Sondajul Național pentru Tineri despre Tutun (National Youth Tobacco survey), realizat sub auspiciile Centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Inspiră fără să vrea aburii din țigările fumate de alții 

Sondajul a relevat că aproximativ o treime dintre elevii de gimnaziu și liceu au declarat că au fost expuși la aerosoli de vaping în 2018 - o creștere cu aproximativ 30% în comparație cu ultimii trei ani, a declarat dr Andy S.L. Tan, doctor, cercetător care deține un doctorat în științe medicale și un master în sănătate publică, de la Institutul Dana-Farber, autorul corespodent al raportului.

El a numit creșterea expunerii la aerosoli i emiși de vaping „îngrijorătoare", având în vedere că o serie de substanțe chimice potențial periculoase sunt eliberate de țigările electronice. Aburii din acestea conțin o varietate de substanțe chimice, inclusiv nicotină, metale grele, aldehide, glicerină și substanțe aromatizante. „Majoritatea studiilor au ajuns la concluzia că expunerea pasivă poate reprezenta un risc pentru sănătatea persoanelor din jur, în special în populațiile vulnerabile, precum copiii și adolescenții", a spus Tan.

În timp ce expunerea la aerosoli de vaping este în creștere, sondajul a arătat, de asemenea, că fumul de tutun second-hand din țigările convenționale rămâne o problemă serioasă pentru sănătatea publică, a spus Tan. Aproximativ jumătate dintre studenții din sondaj au raportat expunerea pasivă (la mâna a doua) la fumul de țigară normală, despre care cercetătorul a spus că este mult mai nociv decât emisiile provenite din țigările electronice.

„Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că reducerea expunerii la mâna a doua la fum este încă o prioritate pe ordinea de zi, împreună cu politicile de protecție a tinerilor de toate formele de expuneri la mâna a doua", a spus el. Tan este cercetător în cadrul Centrului de Cercetări pentru Comunitate la Divizia de Științe a Populației de la Institutul Dana-Farber.

Numărul lor a crescut rapid, într-un an

Participanții la sondaj au fost întrebați cât de des au respirat fum de la cineva care fuma produse din tutun și / sau au respirat vapori de la cineva care folosea o țigară electronică în locuri publice din interior sau exterior în ultimele 30 de zile.

Prevalența expunerii second-hand la aerosoli din țigări electronice a crescut de la aproximativ unu din patru studenți între 2015 și 2017, la unul dintre cei trei studenți în 2018. Creșterea se produce, raportul a remarcat, în ciuda faptului că 16 state americane și a peste 800 de municipalități au introdus legi menite să restricționeze consumul de țigări electronice în locuri 100% fără tutun sau alte locații, inclusiv în școli, în ultimii ani.

Cercetătorii au adăugat că „educația despre potențialul dăunător al aerosolilor inspirați pasiv pentru părinți și tineret și intervențiile pentru a reduce vapingul în rândul adolescenților sunt necesare pentru a proteja tinerii de expuneri la toate formele de emisii date de produsele din tutun, inclusiv cele de la țigări electronice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel