Extractul de coajă de portocală: o soluție inovatoare pentru sănătatea cardiovasculară. Modul în care microbiomul influențează riscul de boli cardiovasculare

O nouă cercetare evidențiază legătura dintre sănătatea inimii și compușii din coaja de portocală.
Cercetările au arătat că un microbiom intestinal sănătos și anumite alimente sunt legate de o mai bună sănătate cardiovasculară. Un studiu recent de la Universitatea din Florida a constatat că un extract din coaja de portocală poate îmbunătăți sănătatea inimii la șoarecii masculi.
Studii anterioare au legat un microbiom intestinal sănătos de metabolismul colesterolului, care ar putea juca un rol în bolile de inimă. Consumul anumitor alimente, cum ar fi afinele, legumele, semințele de chia și verdețurile cu frunze, a fost, de asemenea, legat de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Un nou studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a descoperit că un extract din coaja de portocală poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
Bacteriile intestinale
Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că bacteriile intestinale produc N-oxid de trimetilamină (TMAO), un compus organic, care poate ajuta la prezicerea viitoarelor boli cardiovasculare.
TMAO este produs atunci când bacteriile intestinale se hrănesc cu nutrienți și alimente precum carnea roșie și produsele lactate. Studii anterioare au asociat TMAO cu un risc crescut de afecțiuni cardiace precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, accidentul vascular cerebral, boala cronică de rinichi și cancerul colorectal.
Studiul urmărește să înțeleagă potențialele beneficii pentru sănătate ale TMAO în predicția bolilor cardiovasculare.
Cojile de portocală și sănătatea inimii
Cercetătorii au descoperit că extractele de coajă de portocală pot ajuta la reducerea cantității de TMAO creată în microbiomul intestinal. Extractele conțin substanțe chimice care pot inhiba producția de substanțe chimice dăunătoare care pot dăuna sistemului cardiovascular.
Cojile de portocale, care sunt folosite în principal pentru a face suc de portocale, sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, potasiu și fibre, care sunt legate de un risc redus de boli de inimă. Studiul, care a constatat că extractul din coji de portocale poate îmbunătăți sănătatea inimii, face parte dintr-un efort mai amplu de reducere a deșeurilor rezultate din procesul de fabricare a sucului.
Foto: Freepik
Extractul din coajă de portocală
Oamenii de știință au dezvoltat două tipuri de extracte din coajă de portocală - unul cu o fracțiune polară și celălalt cu o fracțiune nepolară. S-a constatat că extractul cu fracțiune nepolară a oprit producția de trimetilamină (TMAO) la 10 șoareci masculi, în timp ce extractul cu fracțiune polară conținea un compus numit feruloylputrescine care a inhibat semnificativ enzima responsabilă de producerea de trimetilamină (TMA).
Cercetătorii lucrează la testarea dacă aceste beneficii pentru sănătate din coaja de portocală ar putea fi identificate în citrice și în sucuri, precum și la modul în care se pot crește acești compuși în produsele din citrice. Cercetătorii lucrează, de asemenea, la identificarea acestor compuși în alte fructe și sucuri de citrice și la sporirea prezenței lor în produsele din citrice.
Importanța microbiomului în sănătatea generală
Un studiu realizat de Cheng-Han Chen, cardiolog intervenționist certificat și director medical al Programului structural pentru inimă de la MemorialCare Saddleback Medical Center din Laguna Hills, subliniază importanța înțelegerii modului în care microbiomul nostru intestinal procesează alimentele pentru a produce compuși și produse care ar putea afecta sănătatea umană. Se înțelege din ce în ce mai mult că microbiomul joacă un rol major în sănătatea umană, inclusiv în sănătatea cardiovasculară.
Înțelegerea interacțiunii dintre microbiom și alimente ar putea duce la o mai bună înțelegere a alimentelor care pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și la progrese terapeutice bazate pe aceste descoperiri care ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare. Monique Richard, dietetician nutriționist autorizat, susține, de asemenea, beneficiile încorporării mai multor fructe și legume în alimentație.
Citricele sunt bogate în antioxidanți, polifenoli, vitamina C, potasiu și alte vitamine din complexul B, în timp ce compușii specifici cojii, pulpei și fructului în sine oferă proprietăți benefice pentru sănătatea intestinală, sprijinind potențial sănătatea inimii.
Portocalele și coaja de portocală oferă, de asemenea, fibre, care reprezintă o sursă de hrană prebiotică pentru bacteriile benefice din intestin, care hrănesc sistemele organismului și ajută la eliminarea componentelor mai puțin benefice și a deșeurilor.
Alte utilizări pentru cojile de portocală
Dieteticianul avertizează că extractul și sucul de coajă de portocală pot interacționa cu medicamentele cardiovasculare, cum ar fi statinele, antibioticele, antiparazitarele și beta-blocantele. Cojile de portocale sunt amare, bogate în reziduuri de pesticide și nu sunt ușor digerabile, provocând balonare, crampe și tulburări gastrointestinale.
Monique Richard îi încurajează pe cititori să folosească coji de portocale organice, spălate temeinic, la gătit, ceaiuri și aromaterapie. De asemenea, ele pot fi folosite ca plăcere senzorială în băi, masaje și îngrijirea pielii. Cu toate acestea, ar trebui evitate, deoarece pot provoca tulburări gastrointestinale.
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
-
Pierderea dinților ar putea fi un semnal mortal, arată un studiu21.10.2025, 13:27
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.