Femeile, șanse mai mici de resuscitare la infarct. Doar o treime supraviețuiesc

Adisa Codruț |
Data publicării:
Aparatură medicală
Aparatură medicală

Femeile au mai mici șanse să fie resuscitate în cazul unui infarct. De asemenea, șansa lor de supraviețuire este mai mică. Datele au fost publicate în urma unui studiu.

Femeile care suferă un stop cardiac în afara unităţilor de îngrijiri medicale au mai puţine şanse de a fi resuscitate de martori şi de a supravieţui, în comparaţie cu bărbaţii. Acesta este rezultatul unui nou studi citat de Press Association, preluat de agerpres.ro.

Studiul a fost publicat în European Heart Journal și a relevat diferențe privind modul în care sunt tratate femeile față de bărbați și șansele de supraviețuire în urma unui atac de cord.

Primele semne ale stopului cardiac ar putea să nu fie identificate la fel de repede în cazul femeilor, susţin oamenii de ştiinţă, ceea ce ar putea duce la întârzierea apelului efectuat către serviciile de urgenţă.

Cercetătorii conduşi de dr Hanno Tan de la Universitatea din Amsterdam, au analizat informaţii preluate de la toate tentativele de resuscitare efectuate de serviciile de urgenţă într-o zonă din Olanda, în perioada 2006 - 2012. În acest interval de tip au avut loc 5.717 cazuri de stop cardiac înafara unităților medicale. Aproximativ 68% dintre femeiele care au sufert un astfel de eveniment au primit ajutorși încercări de resuscitare. În schimb, în cazul a 73% dintre bărbații care au suferit un atac de cord, cineva a sărit în ajutor cu manevre de resuscitare.

Femeile, șanse mai mici de supraviețuire 

Aproximativ 12,5% dintre femeile care au fost resuscitate au supravieţuit şi au fost externate, mult mai puţine în comparaţie cu bărbaţii, care în procent 20% au supraviețuit.
Cercetătorii susţin că acest lucru se explică parţial prin ratele scăzute ale ritmului iniţial şocabil în rândul femeilor care suferă de stop cardiac. În cazul acestui tip de ritm cardiac, inima nu mai poate pompa în mod eficient sângele în corp, iar decesul poate surveni foarte rapid, cu excepţia cazului în care inima este şocată cu un defibrilator sau a compresiilor toracice.


Doar o treime dintre femei au prezentat un ritm iniţial şocabil la momentul evaluării, comparativ cu peste jumătate (52%) dintre bărbaţi, se arată în concluziile studiului.

„Oamenii ar putea fi mai puţin conştienţi de apariţia unui stop cardiac în cazul femeilor în comparaţie cu bărbaţii, şi chiar femeile însele ar putea să nu recunoască urgenţa simptomelor pe care le au. Femeile pot avea simptome ale unui atac de cord iminent care sunt mai greu de interpretat, precum oboseală, leşin, stare de vomă şi dureri de gât sau de maxilar, în timp ce bărbaţii acuză mai adesea neplăceri precum dureri în piept”, a explicat cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel