Fierul din carnea roșie, asociat cu diabetul. Crește riscul de diabet cu 26%

Această carne sănătoasă consumată de noi toți crește riscul de a dezvolta diabet. Medicii trag un semnal de alarmă.
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a descoperit că un consum ridicat de fier heme, găsit în carnea roșie și alte produse de origine animală, este asociat cu un risc cu 26% mai mare de diabet de tip 2 (T2D). Cercetătorii au integrat date epidemiologice cu biomarkeri metabolici pentru a înțelege mai bine legătura dintre fierul heme și riscul de diabet.
Studiul publicat în Revista Nature a analizat datele din 36 de ani de la 206.615 adulți și a descoperit că fierul heme, spre deosebire de fierul non-heme găsit în plante, este asociat cu riscuri mai mari de T2D. Participanții cu cel mai mare consum de fier heme aveau niveluri mai mari de biomarkeri de risc, cum ar fi trigliceridele și proteina C-reactivă, și niveluri mai scăzute de biomarkeri benefici, precum colesterolul HDL.
Vezi și: Resturile virale latente din ADN-ul uman, cheia inversării îmbătrânirii
Consum de Fier și riscul de diabet
Un consum mai mare de fier heme, tipul găsit în carnea roșie și alte produse de origine animală, spre deosebire de fierul non-heme, găsit în principal în alimentele pe bază de plante , a fost asociat cu un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2 (T2D) într-un nou studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Deși legătura dintre fierul heme și T2D a fost raportată anterior, descoperirile studiului stabilesc și explică mai clar această legătură.
"Comparativ cu studiile anterioare care s-au bazat exclusiv pe date epidemiologice, am integrat mai multe straturi de informații, inclusiv date epidemiologice, biomarkeri metabolici convenționali și metabolomica de vârf.
Aceasta ne-a permis să obținem o înțelegere mai cuprinzătoare a asocierii dintre consumul de fier și riscul de T2D, precum și a căilor metabolice potențiale care stau la baza acestei asocieri", a spus autorul principal Fenglei Wang, cercetător asociat în Departamentul de Nutriție.
Studiu amplu
Cercetătorii au analizat datele din 36 de ani de rapoarte dietetice de la peste 200.000 de adulți care au participat la Studiile de Sănătate ale Asistentelor și Studiul de Urmărire a Profesioniștilor în Sănătate. Ei au studiat consumul de diferite tipuri de fier — fie din alimente (carne și plante), fie din suplimente — și au verificat dacă există o legătură între aceste consumuri și riscul de diabet de tip 2 (T2D).
Pe lângă aceasta, cercetătorii au investigat și cum fierul heme (fierul găsit în carne) influențează riscul de diabet, folosind date de la un grup mai mic de participanți. Au analizat sângele a peste 37.000 de persoane pentru a măsura indicatori precum nivelurile de insulină, zahăr din sânge și lipide, și au studiat 9.000 de profiluri metabolice pentru a înțelege mai bine cum aceste substanțe din organism sunt influențate de consumul de fier.
Fierul din carnea roșie, asociat cu diabetul - FOTO: Freepik@chandlervid85
Implicații
Studiul a descoperit că persoanele care consumă mult fier heme (fierul găsit în carnea roșie) au un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 (T2D) comparativ cu cei care consumă mai puțin fier heme. De asemenea, cercetătorii au constatat că fierul heme explică mai mult de jumătate din riscul de diabet asociat cu carnea roșie nepreparată și contribuie, de asemenea, la riscul legat de alte diete care favorizează diabetul. În schimb, nu au găsit o legătură semnificativă între fierul non-heme (găsit în plante) și riscul de diabet.
Mai mult, un consum mai mare de fier heme a fost legat de niveluri mai mari ale unor indicatori din sânge care sunt asociați cu diabet, precum C-peptid, trigliceride și proteina C-reactivă, dar și de niveluri mai scăzute ale indicatorilor benefici, precum colesterolul HDL și adiponectina.
Cercetătorii au identificat și o serie de substanțe din sânge — cum ar fi L-valină, L-licină și acid uric — care par să influențeze legătura dintre consumul de fier heme și riscul de diabet. Aceste substanțe au fost asociate anterior cu riscul de diabet.
recomandări
La nivelul populației, descoperirile studiului au implicații importante pentru liniile directoare dietetice și strategiile de sănătate publică pentru a reduce ratele de diabet, conform cercetătorilor. În particular, descoperirile ridică îngrijorări cu privire la adăugarea fierului heme în alternativele de carne pe bază de plante pentru a le îmbunătăți gustul și aspectul cărnos. Aceste produse câștigă popularitate, dar efectele asupra sănătății merită o investigație suplimentară.
"Acest studiu subliniază importanța alegerilor alimentare sănătoase în prevenirea diabetului. Reducerea consumului de fier heme, în special din carnea roșie, și adoptarea unei diete mai bogate în plante pot fi strategii eficiente în scăderea riscului de diabet", a spus autorul corespunzător Frank Hu, profesor Fredrick J.
Vezi și: Cafeaua, nerecomandată în prima oră de la trezire. Are efecte negative
Carnea roșie, alte riscuri
Consumul regulat de carne roșie poate scurta durata de viață, conform unui studiu condus de Dr. Frank Hu de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard. Analizând datele a peste 37.000 de bărbați și 83.000 de femei, cercetarea a constatat că un aport ridicat de carne roșie, atât procesată cât și nepregătită, a fost asociat cu creșterea ratelor de mortalitate din toate cauzele, cancer și boli cardiovasculare.
În mod specific, fiecare porție suplimentară zilnică de carne roșie nepregătită a crescut riscul de mortalitate cu 13%, în timp ce carnea roșie procesată a crescut riscul cu 20%.
Înlocuirea cărnii roșii cu proteine mai sănătoase, cum ar fi peștele, păsările de curte sau nucile, ar putea reduce riscul de mortalitate cu 7% până la 19%. Studiul sugerează că scăderea consumului de carne roșie ar putea preveni semnificativ decesele, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica impactul exact asupra sănătății, potrivit NIH.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.