Focul de lemne, încântător, dar periculos. Riscuri pentru sănătate

În urmă cu câteva decenii, Nat King Cole cânta despre prăjirea castanelor la foc deschis. Dar de atunci, oamenii de știință au descoperit câteva adevăruri tulburătoare despre focul de lemne.

 

Deși imaginea unui foc de bușteni este adesea asociată cu sărbătorile, romantismul și nopțile confortabile șa gura sobei, experții spun că aparatele de ardere a lemnului reprezintă o amenințare pentru sănătatea pulmonară și a inimii. Ele emit poluanți nocivi ai aerului și particule fine care pot intra în plămâni și în fluxul sanguin, notează Medicinenet.

"Suntem din ce în ce mai preocupați de poluarea aerului cu particule și de alte forme de poluare a aerului", a spus dr. Joel Kaufman, profesor de științe ale mediului și sănătății muncii, medicină și epidemiologie la Universitatea din Washington din Seattle. "Există dovezi din ce în ce mai mari că anumiți poluanți sunt asociați cu boli cardiace, atacuri de cord și accident vascular cerebral. În anumite perioade ale anului, arderea lemnului este o sursă majoră a poluării respective."

În timp ce prăjesc bezele sau își încălzesc mâinile la flăcări, oamenii respiră o mulțime de substanțe toxice, inclusiv benzen și formaldehidă, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului. Cea mai mare amenințare sunt particulele fine, care pot agrava simptomele de astm, pot provoca atacuri de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, conform EPA.

„Mărimea particulelor este mult mai mică decât lățimea unui fir de păr uman", a spus Kaufman. „Sunt prea mici pentru a fi văzute și, de asemenea, suficient de mici, sunt ușor inhalate și pot intra adânc în plămâni".

Multe cercetări asupra fumului din lemn susțin aceste îngrijorări. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiace, un studiu din 2017 în revista Environmental Research a legat poluarea aerului din particulele fumului de lemn și alte surse la inflamații și coagulare, care pot prezice atacuri de cord și alte probleme de inimă.

Un studiu din 2013 din revista Particle and Fiber Toxicology a constatat că expunerea la fum de lemn determină arterele să devină mai rigide, ceea ce crește riscul de evenimente cardiace periculoase. Pentru femeile însărcinate, un studiu din anul 2019 în cadrul Cercetării de mediu a legat expunerea la fum la lemn la un risc mai mare de tulburări hipertensive ale sarcinii, care includ preeclampsia și tensiunea arterială gestațională ridicată.

Ca dovadă a acestor efecte negative asupra sănătății, statele iau măsuri pentru a le stopa. De exemplu, Idaho oferă o deducere fiscală pentru a înlocui sobele vechi din lemn necertificate. În Oregon, când o casă este vândută, dispozitivele de ardere a combustibilului solid necertificate trebuie distruse. Ordonanța de model din Michigan pentru arderea în aer liber restricționează cazanele exterioare cu lemne și unitățile de ardere a teraselor. Statul Washington evaluează o taxă de 30 de dolari pentru vânzarea dispozitivelor pentru arderea lemnului.

Dar pentru unele comunități, arderea lemnului este o necesitate. În comunitățile rurale din SUA și în multe zone din Asia și Africa, familiile defavorizate socioeconomic nu își pot permite o tehnologie mai sofisticată, a spus dr. Sanjay Rajagopalan, șeful medicinii cardiovasculare de la Hospitals University Harrington Heart & Vascular Institute din Cleveland.

"Sobele cu lemne sunt o componentă a multor societăți din întreaga lume", a spus Rajagopalan. „Când faceți acest lucru, persoanele care locuiesc în interiorul căminului sunt expuse la o gamă largă de poluanți care variază. Într-o casă care are o mulțime de lemne, nivelurile se apropie de ceea ce vedeți într-o cameră plină de fum."

Femeile și copiii duc adesea pragul acestor efecte negative asupra sănătății, a spus el, deoarece femeile adesea gătesc în aceste societăți, iar copiii rămân adesea lângă mamele lor.

Dar subiectul este subestimat, având în vedere că este predominant în comunitățile sărace, a spus el.

Soluția, a spus Rajagopalan, este dublă: realizarea de alternative mai accesibile la dispozitivele de ardere a lemnului și educarea oamenilor despre consecințele asupra sănătății.

"Nu cred că avem nevoie de aragazuri mai bune pentru arderea lemnului. Răspunsul este îndepărtarea de aceste tehnologii arhaice. Asta și educația despre riscurile cardiovasculare."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel