Fructele de aronia, sursă excelentă de antioxidanți. Reduc stresul oxidativ, cu efect anticancerigen

Sonia Baciu |
Data publicării:
fructele de aronia. FOTO: Freepik @dailasharky
fructele de aronia. FOTO: Freepik @dailasharky

Fructele de aronia au un scor ORAC foate ridicat, fapt ce vine cu beneficii importante pentru sănătate, printre care ameliorarea răcelilor, dar și lupta împotriva stresului oxidativ și al cancerului. 

Fructele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt fructe mici și închise la culoare, asemănătoare cu afinele, dar cresc în arbuști. Au devenit populare în rândul persoanelor care urmează diete cu beneficii pentru sănătate, micuțele fructe având un conținut important de antioxidanți, dar și alți nutrienți.

În medicina tradițională, fructele de aronia erau folosite de nativii americani ca remediu pentru răceli. Fructele sunt foarte astringente și provoacă senzația de gură uscată atunci când sunt consumate ca atare, proaspete și singure, motiv pentru care se recomandă adăugarea lor în sucuri, smoothie-uri sau cu iaurt. Se pot consuma și sub formă de sirop, dulceață, ceai sau chiar vin.

Fructele de aronia, conținut nutrițional

O porție de 28 grame de fructe de aronia conține:

- calorii 13

- proteine 0,4 g

- grăsimi 0,1 g

- carbohidrați 2,7 g

- fibre 1,5 g

- vitamina C10% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- mangan 9 %DZR

- vitamina K 5% DZR.

De asemenea, fructele de aronia mai conțin folați, fier, zinc, calciu, potasiu, sodiu, vitamina A și vitamina E.

Fructele de aronia sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi, care pot duce la creșterea stresului oxidativ.

Fructele de aronia sunt bogate în antocianine, elementul care le dă culoarea închisă, asemănătoare fructelor de pădure, o altă sursă importantă de antioxidanți și care sunt indicate în dieta MIND, (acronimul de la Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) și care este o combinație între dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului de tip 2, și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), recomandată persoanelor cu hipertensiune, astfel că mulți experți le consideră pe cele două ca fiind cele mai sănătoase diete, iar MIND ca una ce poate reduce riscul de apariție al bolii Alzheimer.

Fructele de aronia, beneficii

Datorită conținutului nutrițional, fructele de aronia au efect antiinflamator și antioxidant, lucru ce ajută la protejarea celulelor de daune, fiind benefic pentru sănătate.

Antioxidant puternic

Fructele de aronia au un indice ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) foarte ridicat, de 16.062 µmol TE/100g. Un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Vezi și: Sirop de tuse, tratament promițător pentru Parkinson. Sigur și bine tolerat de pacienți

De asemenea, fructele de aronia sunt o sursă excelentă de polifenoli, un grup de antioxidanți care includ acizi fenolici, antocianine și flavanoli.

Testele de laborator au arătat că antioxidanții din fructele de aronia pot inhiba activitatea radicalilor liberi, notează Healthline.

Vezi și: Insuficiența mitrală, cauze. Iliescu: Când se închide trebuie să arate ca o gură care râde. Este ca și cum un om ar crește și are pantalonii de la vârsta de 12 ani

Efect anticancerigen

Tot datorită conținutului de antioxidanți, fructele de aronia pot proteja împotriva cancerului.

Un alt test de laborator a indicat că antocianinele din fructele de aronia pot opri creșterea celulelor de cancer de colon, în timp ce extractul din fructele de aronia pot reduce stresul oxidativ legat de cancerul de sân. 

Cercetările actuale sunt limitate, astfel că pentru studiile pe oameni în privința relației dintre aceste fructe și protecția împotriva cancerului fiind nevoie de mai mult studii.

2. -imagine fara descriere- (fresh-aronia-berries-berry-juice-glass_78247200.jpg)

Suc proaspăt din fructe de aronia. FOTO: Freepik @tescka1

Contribuie la sănătatea inimii

Datorită proprietăților antioxidante, fructele de aronia pot contribui la sănătatea inimii. În particular, acestea pot ajuta în cazul persoanelor cu sindrom metabolic, o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Stimulează sistemul imunitar

Prin conținutul de vitamine, fructele de aronia pot contribui la întărirea sistemului imunitar. Studiile arată că extractul din fructele de aronia are o puternică activitatea antibacterială, cu efect împotriva infecțiilor cu  E. Coli și Bacillus cereus.

Sprijin în ameliorarea răcelilor

Așa cum am menționat deja, fructele de aronia au fost utilizate de nativii americani pentru ameliorarea răcelilor. Pentru ca acest efect să fie confirmat și științific, cercetătorii au nevoie de studii suplimentare.

Fructele de aronia, precauții

Fructele de aronia sunt puternic astringente și pot lăsa gura uscată și cu o senzație de aspru.

Acest lucru poate fi neplăcut pentru unele persoane, dar este puțin probabil să prezinte vreun risc pentru sănătate, arată Medical News Today.

Vezi și: Băutura cu efecte multiple asupra părului. Amestecă mai multe ingrediente și părul va deveni mătăsos, strălucitor și puternic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel