Fructul uscat care protejează sănătatea osoasă. Câte trebuie să mănânci pe zi conform unui studiu recent
Descoperă beneficiile unui anumit fruct uscat în reducerea riscului de osteoporoză, oferind o alternativă naturală și accesibilă pentru menținerea sănătății...
Un studiu publicat în The Journal of Nutrition sugerează că un simplu consum zilnic de o mână de prune uscate poate reduce markerii inflamatori legați de pierderea osoasă la femeile aflate la postmenopauză. Cercetarea, parte a unui studiu mai larg, denumit Prune Study, sugerează că prunele uscate ar putea oferi o alternativă naturală pentru a evita osteoporoza, o afecțiune care face ca oasele slabe să se rupă ușor.
Aproximativ 200 de milioane suferă de osteoporoză, două treimi dintre acestea fiind femei aflate la postmenopauză. Studiul este cel mai mare de până acum care examinează această relație și sugerează că prunele uscate ar putea fi o alternativă naturală pentru prevenirea osteoporozei. Cercetarea evidențiază, de asemenea, alte moduri în care prunele uscate pot afecta sănătatea și sugerează modalități de a le încorpora în dieta ta.

Foto: Freepik @mu4750940
Prunele uscate și sănătatea oaselor
Un studiu realizat de Universitatea din Georgia a constatat că consumul de prune uscate poate avea un impact pozitiv asupra sănătății oaselor. Cercetătorii au recrutat 183 de femei cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani și le-au instruit să consume fie 50, fie 100 de grame de prune uscate zilnic. Studiul a constatat că femeile care au consumat fie 50, fie 100 de grame de prune uscate zilnic aveau niveluri reduse de citokine proinflamatorii după un an, ceea ce sugerează că femeile care consumă prune uscate și-au îmbunătățit probabil și sănătatea oaselor.
Cu toate acestea, este posibil ca rezultatele să nu se aplice unei populații largi din cauza participanților la menopauză, predominant albi. Studiul a fost finanțat de California Prune Board (CPB), care reprezintă cultivatorii și manipulatorii de prune uscate, dar organizația nu a avut niciun rol în proiectarea, analiza, interpretarea sau redactarea studiului. CPB a mai declarat că prunele uscate conțin mulți nutrienți care ar putea explica posibilele lor efecte de stimulare a oaselor.
Vitamina K din prunele uscate ajută la transportul calciului către oase, în timp ce potasiul și magneziul ajută la densitatea osoasă.
Alte efecte pentru sănătate
Prunele uscate au fost folosite ca un remediu natural pentru constipație, cercetările susținând această afirmație, potrivit Health. Creșterea consumului de prune uscate poate îmbunătăți frecvența și consistența scaunelor la persoanele care suferă de constipație. Cu toate acestea, unele persoane pot avea dureri abdominale sau diaree.
În plus, prunele uscate pot îmbunătăți sănătatea inimii, un studiu legând consumul de prune uscate pe termen lung de o mai bună calitate a HDL și a colesterolului total, de un stres oxidativ mai scăzut și de scăderea nivelului biomarkerului inflamator proteina C reactivă. Cu toate acestea, problemele gastro-intestinale nu par să afecteze participanții la studiile privind pierderea oaselor.
Prunele uscate sunt o gustare dulce care poate fi folosită ca înlocuitor de grăsimi și zahăr în produse de patiserie, sosuri pentru salate, marinate și sosuri pentru grătar. Alternativ, pot fi adăugate în salate sau mâncăruri de legume, pot fi folosite în fulgii de ovăz de dimineață, iaurt, cereale sau smoothie-uri, pot fi amestecate cu nuci, semințe și ciocolată neagră pentru un batoane simple sau cu granola făcute în casă. Pentru a evita problemele digestive, este recomandat să începi cu doar două prune uscate pe zi și să crești treptat cantitatea pe măsură ce organismul tău se adaptează.
-
-
-
Semnele care ar putea indica reîncarnarea31.10.2025, 22:28
-
-
Infecția cu COVID în sarcină, legată de risc dublu de autism la bebeluși31.10.2025, 19:27
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
