Roșiile: o modalitate delicioasă de a combate cancerul și de a promova sănătatea inimii. Ce se întâmplă dacă bei 100 de ml de suc de roșii

Descoperă beneficiile impresionante ale consumului regulat de roșii, alături de gama lor diversă de nutrienți.
Roșiile sunt o sursă bogată de antioxidanți precum betacarotenul, licopenul și vitamina C, care protejează împotriva deteriorării celulelor. Acești nutrienți pot reduce riscul de boli de inimă, boli neurodegenerative și diabet de tip 2. Roșiile sunt adesea considerate legume datorită gustului lor, utilizării în mese și conținutului de nutrienți. Din punct de vedere tehnic, ele sunt fructe, deoarece sunt părțile cărnoase ale unei plante care îi înconjoară semințele. Roșiile sunt de diferite tipuri și culori, inclusiv roșiile cherry și Roma.
Reduc riscul de cancer
Roșiile, bogate în beta-caroten și licopen, pot avea proprietăți anticancerigene, protejând împotriva deteriorării ADN-ului care poate duce la dezvoltarea cancerului. Studiile arată că un consum ridicat de roșii, în special de roșii gătite, reduce riscul de cancer de prostată la bărbați. Legumele fără amidon, precum roșiile, reduc, de asemenea, riscul de tumori mamare cu receptori de estrogen negativi și de cancer colorectal, pulmonar, de stomac și al tractului aerodigestiv superior, potrivit Health.
Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii
O analiză din 2022 a constatat că o dietă bogată în roșii poate reduce riscul de boli de inimă cu 14%. Un studiu a constatat că o singură doză de roșii crude, sos de roșii sau sos de roșii plus ulei de măsline a redus colesterolul total și trigliceridele, a crescut colesterolul HDL și nivelurile antiinflamatorii și a redus colesterolul total și trigliceridele.
Sosul de roșii plus ulei de măsline a avut cel mai puternic efect, probabil datorită capacității uleiului de măsline de a crește absorbția licopenului. Acest lucru sugerează că roșiile sunt o modalitate sănătoasă și eficientă de a reduce riscul de boli de inimă.
Citește și: Terapia cu realitate virtuală. O alternativă promițătoare pentru depresie
Foto: Freepik
Protejează corpul împotriva sindromului metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni legate de un risc crescut de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral, printre altele, caracterizat de obicei prin obezitate abdominală, tensiune arterială ridicată, nivel ridicat de zahăr în sânge, trigliceride și colesterol HDL scăzut. Aproximativ unul din trei adulți este afectat de sindromul metabolic.
Studiile sugerează că menținerea unor niveluri optime de licopen în sânge poate reduce riscul de sindrom metabolic. De exemplu, un studiu din 2014 a demonstrat că un consum zilnic de suc de roșii timp de două luni a dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de colesterol și ale nivelului de insulină la post la participanți.
Susține recuperarea după exerciții fizice
O analiză din 2022 a constatat că antioxidanții din roșii pot ajuta la contracararea daunelor provocate de exercițiile fizice asupra proteinelor. Un studiu a constatat că sportivii care au consumat 100ml de suc de roșii timp de două luni după exerciții fizice și-au îmbunătățit recuperarea. Un alt studiu a constatat că non-atleții sănătoși care au consumat 150ml de suc de roșii timp de cinci săptămâni după ce au făcut ciclism au prezentat indicatori sanguini semnificativ mai mici legați de daunele induse de exerciții fizice.
Ar putea reduce riscul de diabet de tip 2
Aproximativ 15% dintre adulții din întreaga lume suferă de diabet, iar 38% au prediabet sau niveluri ridicate de zahăr în sânge. Licopenul, care se găsește în roșii, poate preveni diabetul de tip 2 prin protejarea celulelor și reducerea inflamației. În plus, conținutul de fibre din roșii poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Acestea fiind spuse, roșiile nu sunt doar un adaos savuros la mese, ci și o sursă valoroasă de nutrienți cu numeroase beneficii pentru sănătate. De la întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de cancer până la promovarea sănătății inimii și sprijinirea recuperării în timpul exercițiilor fizice, gama diversă de nutrienți care se găsesc în roșii le face să fie o componentă valoroasă a unei diete sănătoase.
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
-
-
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.