Gangrena, primul semn că ai boala arterială periferică. Dr. Bogdan Munteanu: Durerea este ca un cârcel. Cei mai mulți pacienți vin în stadiul patru

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Gangrena - Foto: Freepik
Gangrena - Foto: Freepik

Ce este gangrena, când apare și ce se mai poate face. "Cei mai mulți pacienți vin în stadiul patru. Au știut de această boală și de frică s-au gândit: la mine n-o să se întâmple așa ceva"

Boala arterială periferică se referă la o afecțiune în care arterele care alimentează membrele inferioare (de obicei picioarele) devin îngustate sau blocate, reducând fluxul de sânge către acestea. Cauza principală este ateroscleroza, o acumulare de plăci grase în pereții arterelor.

"Boala arterială periferică are patru stadii, descrise de un francez cu multă vreme în urmă.

Stadiul patru reprezintă apariția, toată lumea știe ce înseamnă, gangrenă. Adică un deget sau o zonă mai extinsă de la nivelul piciorului sau al mâinii se negresc, devin neviabile.

Cei mai mulți pacienți vin în stadiul patru, adică chiar dacă se mai poate face nimic cu segmentul afectat, dar se poate face ceva ca să nu se extindă acea gangrenă. De ce?

Fie au știut de această boală și de frică, de teamă s-au gândit la mine n-o să se întâmple așa ceva, adică n-o să ajung la gangrenă, boala evoluează insidios, adică boala debutează acum și efectele pot să apară peste ceva timp sau agravarea să fie peste 20 de ani.

Oamenii întâi merg 500m și trebuie să se oprească pentru că apare simptomul tipic claudicație intermitentă, adică durerea în segmentul afectat care impune oprire. Este practic un infarct al unui segment de membru.

Oprire și reluarea plimbării după 5 - 10 minute de repaus.

Durerea este ca un cârcel, dar nu e un cârcel. Este o durere musculară cauzată trecerii metabolismul lui din aerob în anaerob, lipsei și producerii de acid lactic care va da această durere.

Pacienții fie se obișnuiesc cu așa ceva, însă în ultima perioadă, auzind de termenul vechi al bolii, de arterită, în momentul în care un medic de familie îi spune pacientului dumneata ai arterită, marea majoritate înțeleg gravitatea și reușesc să ajungă în perioade mai bune", a declarat Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Boala arterială periferică, factori de risc 

- Fumatul

- Diabetul zaharat

- Hipertensiunea arterială

- Colesterolul crescut în sânge

- Vârsta înaintată

- Istoric familial de boală arterială periferică, boli de inimă sau accident vascular cerebral (AVC)

- Un stil de viață sedentar

"Orice leziune trebuie tratată"

"Sunt pacienți care vin pentru o leziune la nivelul membrului inferior drept. Noi o rezolvăm, dar în timpul arteriografie, deci din timpul investigațiilor îi spunem că are ceva și la piciorul stâng care nu-l supără pentru că îl supără piciorul drept. 

90% vin și spun chiar dacă nu mă supără stângul, vreau să ne operăm și la piciorul stâng, să nu ajung acolo.

În urmă cu 20 de ani se spunea așa: în momentul în care observi o leziune pe arteriografie, o ocluzie de arteră femurală, dacă pacientul reușește să meargă 200m, îl lași în pace, îi dai un tratament, îi spui mergi, că vei dezvolta o circulație colaterală.

Acum, europenii care fac ghidurile acestea, spun că orice leziune trebuie tratată.

S-a schimbat foarte mult această patologie și atunci este mult mai bine să faci din timp tot ceea ce faci, să nu aștepți să se ajungă la leziuni",  mai spus medicul.

Vezi mai multe în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel