Ginecomastia, ce este și cum se manifestă

Adisa Codruț |
Data publicării:

Ginecomastia reprezintă o boală care apare din cauza unui dezechilibru între cantitatea de estrogen, hormonul feminin, și cea de testosteron, hormonul masculin.

Ginecomastia este o boală care afectează bărbații și apare din cauza unui dezechilibru între cantitatea de estrogen, hormonul feminin, și cea de testosteron, hormonul masculin. Se manifestă prin dezvoltarea excesivă a sânului sau sânilor la bărbat. Se estimează că 2 din 3 bărbați sunt afectați de această patologie.

Medicul chirurg Mihai Chertif explică:

"În urma mai multor studii, am descoperit că ginecomastia se poate dezvolta sub formă de 6 tipuri: numai glandă - sindromul sfârcului pufos -, doar grăsime - pseudogynaecomastia - , mai multă grăsime, mai puțină glandă, mai multă glandă, mai puțină grăsime, mai multă grăsime și glandă, puțin exces de piele și mai multă glandă, mai puțină grăsime, mai mult exces de piele. Tratamentul optim pentru acest tip de afecțiune este o combinație între liposculptură la nivelul pectoralului, deltoidului, canelurii deltopectorale, liniilor axiale și zonei subaxiale, zonei costale inferioare prin liposupție și separarea de grăsime, iar într-un final, mastectomie subcutanată. În același timp, avem grijă să lăsăm un pic de țesut sub mamelon și areolă, astfel încât să protejăm volumul și pentru a nu cauza retragerea complexului mamelon-areolă".

Specialistul mai subliniază, într-un comunicat, că ginecomastia este o mare sursă de rușine și jenă pentru bărbați. Iar numărul celor care solicită intervenții chirurgicale pentru ginecomastie a continuat să crească.

Potrivit Asociației Medicilor de Familie din SUA, 1 din 9 bărbați nou-născuți prezintă țesut mamar palpabil - au derivat niveluri mari de estrogen de la mamă, iar pe măsură ce nivelurile de estrogen revin la normal, umflăturile dispar, de obicei în câteva săptămâni. Factorii de risc ale ginecomastiei pot include: boli de rinichi sau ficat, abuzul de alcool, tratamentul cu radiații ale testiculelor, sindromul Klinefelter, tumorile testiculelor, glandelor suprarenale sau hipofizare, hipertiroidism și tumori hormonale active.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel