EXCLUSIV Halvaua, dulcele de post, bombă pentru sănătate. Ce se întâmplă în corp după ce o mănânci. Amalia Arhire: Are multe grăsimi. Îngrașă foarte mult
Halvaua, desertul specific Orientului Mijlociu, este foarte nesănătoasă. Medicii nutriționiști ne explică din ce cauze.
Halvaua, un desert tradițional din Orientul Mijlociu, Grecia și Israel, se prepară de obicei cu un amestec de miere și semințe de susan sau cu pastă de semințe de susan și zahăr. Deși semințele de susan furnizează unele minerale esențiale, halva este o bomboană, deci nu este deosebit de sănătoasă din cauza conținutului ridicat de zahăr. Halvaua a fost, de asemenea, legată de focare de salmonella.
În mod tradițional, halvaua antică era făcută din curmale și lapte sau din semințe de susan și miere, potrivit Halvamania. În zilele noastre, se face de obicei cu semințe de susan zdrobite și un sirop de zahăr. Poate fi savurată simplu sau cu adaos de arome precum pudră de cacao, vanilie, nuci sau chiar fructe uscate.
În timp ce halvaua conține unele elemente nutritive, este un desert cu un conținut ridicat de zahăr și s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Dar poate servi ca un răsfăț dulce într-o dietă sănătoasă și echilibrată.
Vezi și: De ce să îți freci unghiile cu usturoi. Trucul care îți va schimba complet manichiura
Halvaua, când devine nesănătoasă
Dr. Amalia Arhire, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în ce condiții poate fi sănătoasă halvaua.
”Halvaua poate fi sănătoasă, dacă e făcută doar din semințe, zahăr și vanilie. Însă mai nou, multe dintre aceste deserturi au în componență mulți conservanți și ulei de palmier, facându-le chiar nocive pentru sănătate.
Chiar și dacă vorbim de halvaua sănătoasă, e foarte calorică și îngrașă foarte mult deoarece e o combinație de grăsimi cu zaharuri. Așa că e bine să comsumăm maximum 30-40 g pe zi”, a explicat dr. Amalia Arhire, medic nutriționist.
Halvaua nu este recomandată unor categorii de persoane.
”Ea nu e recomandată diabeticilor tocmai deoarece e foarte bogată în zaharuri și nici celor operați de colecist, deoarece are multe grăsimi”, a mai explicat dr. Amalia Arhire.
Vezi și: Orhideea va înflori tot anul. Adaugă un singur ingredient în apa atunci când o uzi
Halvaua, conținut de micronutrienți
O porție de circa 30 de grame de halva are aproximativ 131 de calorii, 3,5 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați și 6 grame de grăsimi, sau aproximativ 9% din valoarea zilnică pentru grăsimi.
Cu toate acestea, doar 1,2 grame din aceste grăsimi sunt de tip saturat nesănătos, restul provenind din grăsimi nesaturate mai sănătoase. Halvaua oferă, de asemenea, o cantitate mică de fibre, cu 1,3 grame, sau aproximativ 5 la sută din doza zilnică recomandată.
Halvaua, conținut de minerale
În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de circa 30 de grame are 17 la sută din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din DV pentru magneziu și 12% din DV pentru mangan. Aveți nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor, notează Live Strong.
Considerații privind zahărul din halva
Zahărul, sub o anumită formă, este unul dintre cele două ingrediente principale ale acestui desert specific Orierntal. Zaharurile adăugate măresc numărul de calorii din alimentația dumneavoastră fără a vă oferi niciun nutrient esențial. Acesta este motivul pentru care aceste calorii sunt adesea numite calorii ”goale”.
Alimentele bogate în zahăr pot înlocui alte alimente mai hrănitoare și vă pot crește riscul de obezitate și de afecțiuni de sănătate legate de obezitate. Acest lucru nu înseamnă că nu puteți mânca halva, ci doar că ar trebui să vă bucurați de ea doar ocazional și cu moderație.
Vezi și: Curăță perfect ferestrele. Adaugă o lingură din acest produs în apă și efectul te va surprinde
Halvaua, posibil contaminată cu Salmonella
Salmonella, o boală de origine alimentară care provoacă febră, crampe abdominale și diaree, afectează aproximativ 1,2 milioane de persoane în SUA în fiecare an, potrivit CDC. Deși infecțiile cu Salmonella sunt cel mai adesea cauzate de păsările de curte, ouăle sau produsele proaspete contaminate, și alte alimente, cum ar fi halvaua, pot fi contaminate cu aceste bacterii.
Mediul cu umiditate scăzută oferit de halva limitează dezvoltarea Salmonellei, dar faptul că este depozitată la temperatura camerei în loc să fie refrigerată și că este ambalată în vid în loc să fie sigilată cu aer poate crește riscul ca orice salmonella din aliment să supraviețuiască, potrivit unui articol publicat în "Frontiers in Microbiology" în 2013.
EXCLUSIV Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
EXCLUSIV Radiografia sistemului medical. Ce vrea ministerul și care sunt așteptările cadrelor medicale
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
EXCLUSIV Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Fața ascunsă a dependenței, subiectul săptămânii la DrPsy
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
