Hepatita C, o mie de persoane testate până la sfârșitul lunii martie

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Testa rapide pentru Hepatita C și consumabile vor fi disponibile pacienților care apelează la spitalele incluse în proiect
Testa rapide pentru Hepatita C și consumabile vor fi disponibile pacienților care apelează la spitalele incluse în proiect

Numărul românilor infectați cu virusul hepatitic C este de aproximativ 660.000, țara noastră fiind campioană în Uniunea Europeană la acest capitol. România înregistrează și un număr mare de decese generate de ciroze, cauzate de virusul hepatitic C. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cel puțin 60% din cazurile de cancer hepatic au la bază testarea târzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatite în stadii avansate ale bolii. În acest context, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) demarează un proiect prin care își propune să testeze 700 – 1.000 de persoane de hepatită Cpână la sfârșitul lunii martie 2019.

APAH-RO intenționează să  implementeze în acest a un proiect pilot, prin intermediul căruia să facă un studiu comparativ privind strategiile naționale de eliminare a hepatitei C din România, Bulgaria, Serbia și Macedonia, o platformă de comunicare care să includă toți actorii pentru facilitarea dezbaterilor la nivelul reprezentanților autorităților naționale, locale și regionale; un program educațional care se va concentra asupra conștientizării riscurilor hepatitei C și asupra necesității testării, în scopul eliminării hepatitei C la nivelul comunităților locale; identificarea obstacolelor privind accesarea testării pentru hepatita C și testarea a aproximativ 700 – 1.000 de persoane până la sfârșitul lunii martie 2019 în comuna Cumpăna, județul Constanța; precum și organizarea de întâlniri lunare – sprijin și îndrumare pentru cei diagnosticați.

Astfel, comuna Cumpăna are oportunitatea de a se număra printre primele comunități din România care aspiră să elimine hepatita C în viitorul apropiat. OMS și-a propus eliminarea hepatitelor virale ca ameninţare la adresa sănătăţii publice, până în 2030, având ca ținte reducerea cu 90% a noilor cazuri și reducerea cu 65% a numărului deceselor.

,,Principalele bariere în atingerea scopului Organizației Mondiale a Sănătății de eradicare a hepatitelor virale sunt printre altele, ratele de vaccinare suboptimală pentru hepatita B, măsurile de prevenire insuficiente împotriva transmiterii atât a hepatitei B cât și a hepatitei C, lipsa screeningului organizat la nivel populațional la grupurile cu risc sporit, indisponibilitatea și disparitățile semnificative în accesul la servicii adecvate de diagnostic și tratament, îngrijirile de sănătate oferite fragmentat, subfinanțarea serviciilor specifice pentru aceste boli, precum și politicile absente sau fără impact vizând eliminarea hepatitelor,” a explicat Adrian Pană, expert în politici de sănătate, cel care va realiza studiul în cadrul proiectului pilot.

Începând cu anul 2018, testele pentru hepatitele virale – atât cele pentru diagnosticare, cât și cele pentru monitorizare, sunt decontate de CNAS prin includerea în pachetul de bază la medicii de familie.

În prezent, românii au acces la tratament începând cu gradul unu de fibroză la toate terapiile din piață; viremia și fibroscanul sunt decontate în sistemul de spitalizare de zi, dar accesul la acest serviciu depinde de dotările unităților medicale.

,,Este important să continuăm acțiunile de testare, iar ca parte a acestui proiect vom începe la nivelul comunei Cumpăna, din județul Constanța. Aici ne-am propus să testăm între 700 – 1.000 persoane până la sfârșitul lunii martie. Conceptul de eliminare a hepatitelor pornind de la situațiile specifice identificate la nivelul comunităților locale poate contribui la accelerarea procesului de diagnosticare și includere în programul de tratament, astfel încât să atingem ținta OMS de eliminare până în 2030. Autoritățile locale, medicii din teritoriu și membrii unei comunități știu cel mai bine cu ce probleme se confruntă, fapt pentru care au posibilitatea de a veni mai rapid cu soluții pe care le pot implementa direct sau pe care le pot înainta autorităților centrale,” a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO. 

Hepatitele virale B și C afectează 325 de milioane de oameni și provoacă anual 1,34 milioane de decese. Numai infecția cu virus hepatitic C produce zilnic 400 de victime la nivel european, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel