Hiperaciditatea, asociată cu un risc mai mare de infecții

Hiperaciditatea este asociată cu un risc mai mare de infecții. Cercetătorii spun că mediul acid din stomac este neutralizat în prezența unor bacterii nocive.
Când alimentele pe care le-am înghițit ajung în stomac, ajung într-un mediu acid unde începe digestia. Ph-ul scăzut ajută la digestie și s-a crezut pentru multă vreme că acest mediu acid combate eventualele bacterii periculoase, ajunse în stomac odată cu alimentele.
Cu toate acestea, lucrările recente de la laboratoarele Ackley și Chandler din Departamentul de biociențe moleculare de la Universitatea din Kansas au altă părere și arată că pH-ul mai scăzut al tractului digestiv ar putea face unii agenți patogeni bacterieni chiar mai nocivi.
Rezultatele lor, publicate în revista PLOS Pathogens, ar putea avea implicații pentru abordarea crizei de rezistență la antibiotice în infecțiile bacteriene din întreaga lume.
Cercetarea a fost efectuată folosind mici organisme de forma unor viermi transparenți, care consumă bacterii numite Caenorhabditis elegans.
„Aceste organisme de forma viermilor sunt transparente, așa că putem urmări ce se întâmplă în interiorul lor destul de ușor”, a declarat coautorul Brian Ackley, profesor asociat de biociențe moleculare la KU. „Folosind substanțe chimice sensibile la pH dezvoltate la KU, numite Kansas Reds, am fost capabili să monitorizăm pH-ul în interiorul sistemului digestiv și să urmărim ce se întâmplă atunci când mănâncă bacterii dăunătoare, în comparație cu bacteriile non-nocive."
Potrivit cercetătorilor KU, în condiții normale, în timp ce se hrănesc cu bacterii sănătoase numite C. elegans, tracturile digestive sunt moderat acide în comparație cu stomacul uman. Dar stomacul acestor specii model prezintă, de asemenea, diferențe regionale în tubul digestiv. Atunci când ingerează agenți patogeni, neutralizează mediul acid.
Această observație a sugerat că animalele ar putea face diferențe între bacteriile bune și cele rele, iar bacteriile dăunătoare au determinat un tract digestiv mai puțin acid la C. elegans - un rezultat care nu corespunde cu ideea că mediul acid ar fi generat pentru a ucide bacteriile.
Hiperaciditatea, asociată cu riscul de infecții
Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au folosit animale cu mutații în gene care au ajutat la reglarea pH-ului în tractul lor digestiv.
„Atunci când animalele aveau un sistem digestiv mai acid, acestea erau mai susceptibile să fie afectate de bacteriile patogene - din nou, contrar părerii că aciditatea ar fi utilă în uciderea bactriilor dăunătoare care s-ar putea strecura în organism cu alimente”, a spus Ackley. "Echipele noastre de laborator au putut să arate că efectul asupra animalelor se datora în mod special pH-ului, prin adăugarea unei baze pentru tamponarea tractului digestiv. Am folosit bicarbonat, același agent pe care corpul nostru îl folosește pentru a neutraliza conținutul stomacului atunci când acestea trec în intestinele noastre. Neutralizarea pH-ului la animalele mutante a readus infecția accelerată de bacteriile patogene ".
Cercetătorul KU a spus că diferite specii reacționează diferit atunci când corpul lor sesizează bacterii patogene - dar unele reacții biologice sunt comune pentru multe animale.
"Un răspuns general implică crearea de substanțe chimice, cum ar fi peroxidul de hidrogen sau acidul hipocloros - de asemenea, înălbitor - în apropierea bacteriilor, iar apoi cu celule imune specializate să mănânce bacteriile care mor," a spus Ackley. „Pentru a ne păstra corpurile în siguranță, sistemul imunitar implementează această apărare doar atunci când este sigur că este invadat.”
Cercetătorii cred că pot exista motive pentru a crede că aceste sisteme ar putea funcționa în mod similar la oameni.
Genele pe care le-au studiat la C. elegans există și la om și controlează părți ale sistemului imunitar. Mai mult, cercetările efectuate în alte laboratoare au arătat ocazii la oameni în care problemele cu reglarea pH-ului sunt asociate cu un risc crescut de infecție. Pentru a merge mai departe, cercetătorii vor să înțeleagă mecanismul la un nivel mai profund.
"Scopul nostru este de a stimula acest sistem natural de apărare la oameni, ca o modalitate de a evita sau de a reduce utilizarea de antibiotice", a spus Ackley. "Momentan, utilizarea noastră de antibiotice este nesustenabilă, iar bacteriile evoluează rezistența într-un ritm alarmant. Dacă sistemul descoperit în C. elegans este de fapt încă prezent la om, ar sugera că bacteriile sunt mult mai lente pentru a se adapta acestei strategii defensive decât la antibiotice ".
Sursa, aici.
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
-
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.