Hipertensiunea la copii: indiciul care poate prevesti afecțiunea cu mult timp înainte

Angela Sabău |
Data publicării:
Copii
Copii

Hipertensiunea apare tot mai frecvent la copii, iar cercetătorii au stabilit o legătură cu artera retiniană. Ei au reușit să asocieze riscul de apariție a hipertensiunii la copii cu dimensiunile acestei artere.

Hipertensiunea arterială la copii a fost pentru prima dată asociată cu diametrul mai mic al arterei retiniene. Acești pacienți au un risc mai mare de a dezvolta insuficiență microvasculară a retinei în perioada fragedă a copilăriei, potrivit unui nou studiu publicat astăzi în Hypertension, o revistă American Heart Association. Acesta este primul studiu care arată această legătură la copii.

Hipertensiunea arterială, principalul factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare (BCV), se poate manifesta încă din copilărie, iar prevalența hipertensiunii arteriale în rândul copiilor continuă să crească. În studiile anterioare, analiza vaselor de sânge din retină s- arătat promițătoare ca predictor al riscului de boli cardio-vasculare în rândul adulților.

Cercetătorii au încercat să prezică dezvoltarea tensiunii arteriale ridicate la copii peste patru ani, pe baza măsurătorilor vaselor de sânge retiniene. Ei au analizat 262 de copii cu vârste între șase și opt din 26 de școli din Basel, Elveția, în 2014, pentru măsurarea tensiunii arteriale de bază și măsurătorile arteriale ale retinei. Ambele măsuri au fost luate din nou în 2018. Măsurătorile tensiunii arteriale au fost efectuate în poziție de ședere după minimum cinci minute de odihnă și au fost clasificate pe baza liniilor directoare ale Academiei Americane de Pediatrie. Aceste ghiduri utilizează aceleași măsurători ca Asociația Americană a Inimii / Colegiul American de Cardiologie 2017 Ghid pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și gestionarea tensiunii arteriale ridicate la adulți.
Rezultatele analizei indică:
- copiii cu diametre mai mici ale vaselor retiniene la nivelul inițial au dezvoltat tensiune arterială sistolică mai mare la a doua măsurătoare;
- diametrele vaselor retiniene ar putea explica 29 -31% din modificările evoluției tensiunii arteriale sistolice între 2014 și 2018;
- copiii cu valori mai mari ale tensiunii arteriale la nivelul inițial au dezvoltat diametre arteriolare mai restrânse semnificativ la a doua măsurătoare, în funcție de greutate și de forma cardiorespiratorie; 
- măsurile inițiale ale tensiunii arteriale au explicat 66-69% din modificarea diametrului arteriolar al retinei de la nivelul inițial la urmărire.
„Evaluările de la începutul copilăriei privind sănătatea microvasculară a retinei și monitorizarea tensiunii arteriale pot îmbunătăți clasificarea riscurilor cardiovasculare. Strategiile primare de prevenire primară pentru copiii cu risc de a dezvolta hipertensiune arterială ar putea contracara afecțiunea crescândă, atât la copii, cât și la adulți", a spus Henner Hanssen, doctor în științe medicale, autorul principal al studiului și profesor în departamentul de sport, exerciții și sănătate la Universitatea din Basel, în Elveția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel