”HOROSCOPUL” bolilor! Riscul de boală, în funcție de luna în care te-ai născut

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Luna în care te-ai născut determină riscul de a dezvolta o anumită boală pe durata vieții, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, care au analizat datele medicale a peste 1.749.400 de persoane din arhivele New York-Presbyterian și Columbia University, adunate între anii 1900 și 2000.

Luna de naștere a unui individ are un impact semnificativ asupra bolilor pe care le dezvoltă în timpul vieții, spun cercetătorii în preambulul lucrării. „Studiile anterioare dezvăluie relațiile dintre luna nașterii și câteva boli, inclusiv aterotromboza, astmul, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și miopie, lăsând cele mai multe boli complet neexplorate. Acest studiu asupra populației retrospective explorează în mod sistematic relația dintre afecțiunile sezoniere la naștere și riscul bolii pe durata vieții pentru 1.688 de afecțiuni”, notează ei în motivația studiului, care a fost publicat în 2015.

Studiu pe aproape 1,75 milioane de oameni

Ca să poată analiza uriașa cantitate de date, oamenii de știință au „elaborat o metodă fără ipoteze care să minimizeze comportamentele de publicare și de selecție a bolilor prin investigarea sistematică a modelelor de luni de naștere și boala aferentă în toate condițiile. Setul nostru de date cuprinde 1.749.400 de persoane înregistrate la Spitalul New York-Presbyterian și la Centrul Medical Universitar Columbia, care s-au născut între anii 1900 și 2000, inclusiv. Am modelat asociațiile dintre luna nașterii și cele 1.688 de boli folosind regresia logistică".

Drept rezultat, „am găsit 55 de boli care depind în mod semnificativ de luna nașterii. Dintre acestea, 19 au fost raportate anterior în literatura de specialitate (P În concluzie, spun ei, „riscul a de dezvolta anumite boli pe durata vieții este afectat de luna nașterii. Mecanismele de dezvoltare timpurie dependente de sezon pot juca un rol în creșterea riscului de îmbolnăvire pe toată durata vieții".

Studii precedente referitoare doar la câte o boală

Studii realizate anterior, arătau legătura dintre anumite boli și luna în care te naști. Spre exemplu, dovezi că un anumit tip de astm astfel de risc au fost prezentate încă din 1983. În acel studiu, cercetătorii au descoperit că indivizii născuți în anotimpuri în care acarienii proliferează pentru că foarte mult praf au avut un risc crescut cu 40% de a face astm complicat de alergii la praf. Constatările lor au fost coroborate mai târziu, când s-a constatat că sensibilizarea la alergeni în timpul copilariei crește riscul de apariție a alergiilor pe durata vieții.

În plus, se știa și că unele afecțiuni neurologice pot fi asociate cu luna de naștere, datorită variațiilor sezoniere ale vitaminei D și ale producției timusului.

Înțelegerea dependenței bolii de luna de naștere era, așadar, o provocare din cauza diversității afecțiunilor sezoniere și a conexiunilor la riscul de boală.

În lucrarea pe care o prezentăm astăzi, cercetătorii au realizat și un soi horoscop care arată care este riscul de a dezvolta anumite boli, în funcție de una în care te-am născut. Suprinzător, sunt câteva luni pentru care nu există un risc de boală anume, așa că cei născuți în aceste luni se pot considera norocoși!

Iată cum arată horoscopul, modificat editorial, astfel încât să arate luna și bolile pentru care există risc:

Sex: În studiu au fost analizate doarele medicale a 956.465 (54.67%) de femei și a 791.534 (45.25%) bărbați, cu vârste în 22 și 58 de ani.

Luna și riscul de boală:

Ianuarie:

- Risc mare de hipertensiune esențială, cardiomiopatie,

- Risc mic de greață și vărsături.

Februarie:

- Risc mare de neoplasm malign cu suprapunere leziuni ale bronhiilor și plămânilor,

- Risc mic de mușcături de insecte neveninoase.

Martie:

- Risc mare de fibrilație atrială, insuficiență cardiacă congestivă, tulburare de valvă mitrală, neoplasm malign primar al prostatei. Niciun risc mic. 

Aprilie:

- Risc mare de angină, complicații cardiace de îngrijire, ischemie miocardică cronică,

- Risc mic de vânătăi.

Mai:

- Risc mic de infecție respiratorie acută superioară. Niciun risc major.

Iunie:

- Risc mare de sindromul pre-infarct,

- Risc mic de boală venerică.

Iulie:

- Niciun risc, mare sau mic!

August:

- Niciun risc, mare sau mic!

Septembrie:

- Risc mare de greață și vărsături,

- Risc mic de angina, complicații cardiace de îngrijire, cardiomiopatie.

Octombrie:

- Risc mare de infecție respiratorie acută superioară, mușcături de insecte neveninoase, boli venerice,

- Risc mic de fibrilație atrială, hipertensiune esențială, insuficiența cardiacă congestivă, sindrom de pre-infarct, neoplasm malign primar al prostatei.

Noiembrie:

- Risc mic de ischemie miocardică cronică, tulburare de valvă mitrală, neoplasm malign cu suprapunere leziuni ale bronhiilor și plămânilor. Niciun risc mare.

Decembrie:

- Risc mare de vânătăi. Niciun risc mic.

Studiul, integral, poate fi consultat  AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel