Impactul pozitiv al florilor asupra creierului. De ce ne bucurăm când primim flori

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
flori Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
flori Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Descoperă știința din spatele efectului pe care florile îl au asupra stării de spirit.

Încă de la începutul timpului, florile au fost foarte apreciate ca simboluri ale iubirii, admirației și devotamentului. Oferirea și primirea de buchete de flori este un obicei consacrat în timp, care este deosebit de răspândit în special de Ziua Îndrăgostiților.

Aceste buchete sunt menite să simbolizeze angajamentul romantic și pasiunea sinceră. Florile au o putere minunată de a ne acapara simțurile și de a ne influența emoțiile la un nivel neurologic fundamental. Acest lucru se adaugă la faptul că sunt frumoase din punct de vedere vizual și parfumate.

Florile, în ciuda aparenței lor inițiale, au numeroase efecte pozitive asupra sănătății noastre mentale. Ele ne pot ajuta să dormim profund, să creștem productivitatea și creativitatea și să favorizăm intimitatea și legăturile romantice. Aceste flori oferă beneficii concrete dincolo de atracția lor vizuală. Chiar și o mică îmbunătățire poate avea un efect de undă în lumea noastră. 

Vezi și: Remedii naturale pe bază de plante pentru un somn liniștit. Reduc semnificativ tensiunea și te ajută să adormi mai ușor

Iată cum primirea unui buchet de flori ne poate schimba starea de spirit din punct de vedere neuronal:

Dopamină

Substanța din creier care este responsabilă pentru plăcere se numește dopamină. Mintea noastră s-a dezvoltat într-o societate în care a primi flori este privită ca o experiență pozitivă. În plus, anticiparea primirii unei recompense determină producerea de dopamină; prin urmare, cele două merg bine împreună.

Fie că este vorba de a primi flori sau de a fi martori la florile din sălbăticie care încep să înflorească primăvara, creierul nostru este capabil să simtă când ceva extraordinar este pe cale să se întâmple. Această percepție poate avea un impact semnificativ asupra vieții noastre.

Foto: Freepik

Serotonină

Serotonina este neurotransmițătorul care induce plăcerea. Neurotransmițătorul în cauză este unul dintre cei mai importanți și este responsabil pentru stări precum anxietatea și tristețea. Funcția serotoninei este esențială pentru capacitatea noastră de a experimenta bucuria. Ca urmare a acestui fapt, ea este încorporată într-un număr mare de antidepresive.

Eliberarea acestei molecule, pe de altă parte, nu se limitează doar la medicamente sau la dietă. Eliberarea de serotonină poate fi declanșată de mândrie, conform rezultatelor mai multor investigații. Prin urmare, angajarea în activități precum cultivarea, cumpărarea sau livrarea de flori oferă creierului sentimentul de mândrie pe care îl dorește. Primind flori, ai putea avea sentimentul de a fi unică și apreciată.

Vezi și: Cum să ajungi la o stare de pace interioară. Sfaturi pentru a renunța la grijile banale

Oxitocină

Pentru a descrie acest compus au fost folosite o serie de alte denumiri, inclusiv "hormonul legăturii" și chiar "substanța chimică a îmbrățișării". Oxitocina aduce sentimente de dragoste maternă, pasională și de încredere.

Acest sentiment este dificil de cultivat și este ușor de pierdut. Pe de altă parte, florile i-ar putea da un impuls. În contextul unui parteneriat romantic, actul de a oferi și de a primi flori transmite un sentiment de încredere și de angajament. Din acest motiv, ne aflăm într-o stare de sănătate care organismul ne permite să eliberăm oxitocină.

Florile îm aromaterapie

Florile au un impact semnificativ asupra creierului prin intermediul parfumului, cum ar fi feniletilamina unică care se găsește în trandafiri. Conform Beato această substanță încetinește degradarea beta endorfinelor, hormoni care ne fac să ne simțim fericiți și îndrăgostiți.

Alte mirosuri de flori promovează odihna, starea de bine și somnul. Aromaterapia, bazată pe uleiuri de proveniență organică, folosește aceste efecte calmante sau supărătoare pentru a trata organismul.

Aceste reacții au potențialul de a contribui la emoții de plăcere, mulțumire, satisfacție și apreciere și pot avea chiar un impact pozitiv asupra sănătății noastre fizice. Este posibil să apreciem mai bine valoarea și avantajele cadourilor în relațiile și interacțiunile umane dacă avem o mai bună înțelegere a răspunsului creierului la primirea cadourilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel