Împiedică aspirina creșterea anevrismului?

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de aspirină și o rată scăzută a creșterii anevrismului.

Aspirină, anevrism. Cercetătorii din State au analizat într-un studiu dacă aspirina poate scădea rata creșterii anevrismului intracranian. Astfel au căutat în baza de date să vadă dacă aspirina poate ajuta în prevenirea rupturii anevrismului intracranian, împiedicând creșterea anevrismului. 146 de pacienți au participat la cercetare, fiind monitorizați cel puțin cinci ani.

Aspirină. Ce este un anevrism intracranian

"Un anevrism intracranian este o afecțiune cerebrovasculară în care peretele unei artere din creier s-a slăbit și s-a bombat spre exterior. Grija este că peretele anevrismului slăbit s-ar putea rupe, provocând hemoragii subarahnoidiene; sângerare în creier. (...) Un anevrism rupt poate duce la un handicap substanțial și chiar moarte. Anevrismele mai mari de 7 mm sunt mai susceptibile să se rupă decât cele mici. Din păcate, unele mici anevrisme cresc, crescând riscurile ca acestea să se rupă", potrivit news-medical.net.

Aspirină, anevrism. Factorii

La baza studiului au stat date din fișele medicale a 146 de pacienți cu anevrisme saculare intracraniene multiple, care au fost supuși unui tratament chirurgical sau endovascular de către autorul principal al cercetării, medicul David M. Hasan, inițial pentru un anevrism care s-a rupt sau a fost considerat la risc de rupere. După tratamentul acestui anevrism primar, pacienții au avut încă un număr de 229 de anevrisme intracraniene, toate măsurând cinci milimetri sau mai puțin. Cele 229 de anevrisme au fost monitorizate atent în cadrul studiului. 24 de anevrisme au crescut în dimensiuni, însă, până la sfârșitul perioadei de studiu (iulie 2009 - ianuarie 2019), niciunul nu s-a rupt.

Cercetătorii au căutat să afle care sunt factori ce ar putea duce la creșterea anevrismului. Au ținut cont de informații demografice și legate de anevrism, de vârsta și sexul pacientului, istoricul medical al familiei și al pacienților, co-morbidități prezente, dimensiunea și localizarea anevrismului în creier, starea anevrismului primar (rupt sau neîntrerupt) înainte de tratament, tipul procedurii utilizate pentru tratarea anevrismelor, utilizarea zilnică a cel puțin 81 miligrame aspirină și utilizarea unui alt medicament anticoagulant. Astfel au descoperit asocierea dintre utilizarea aspirinei și o rată mai mică de creștere a anevrismului.

"Acest studiu este foarte promițător, deoarece evidențiază pentru prima dată potențialul efect terapeutic al aspirinei în scăderea creșterii anevrismului. Dacă se dovedește într-un studiu mai amplu, acest lucru ar putea oferi primul agent terapeutic ieftin, eficient și fără tratament, care ar putea opri creșterea anevrismului și a preveni ruperea. Mulți oameni din întreaga lume ar putea beneficia de acest lucru", a afirmat medicul Hasan, conform sursei citate.

Lucrarea, intitulată "Aspirina asociată cu scăderea ratei creșterii anevrismului intracranian", semnată de medicul Mario Zanaty și colegii săi, a fost publicată în Journal of Neurosurgery. Lucrarea poate fi consultată AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel